Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

Marzà: "La diversitat lingüística a Europa és un element d'enriquiment mutu"

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 28 segundos

Noticias Relacionadas

Ltrobada de la Xarxa Europea per a la Promoció de la Diversitat Lingüística (NPDL) se celebrper primera vegada a València

Castellón Información

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha participat en l'obertura del cicle de conferènciesque s'emmarca en la trobada de la Xarxa Europea per a la Promoció de la Diversitat Lingüística (NPDL), que se celebrfins al 25 de maig al Centre del Carme i el Palau de Pineda de València, i que ha estat organitzada per la Conselleria.

L'objectiu principal de l'NPLD és crear consciència sobre la importància de la diversitat lingüística, un valor comú de tots els europeus que necessita el suport i la promoció de les màximes institucions europees.

L'NPLD treballa estretament amb la Comissió, el Parlament i el Consell d'Europa, i fa de pont entre les institucions i els departaments regionals especialitzats en la promoció lingüística, relacionats també entre si amb la finalitat d'intercanviar bones pràctiques i experiències reeixides.

De l'NDLP en formen part representants institucionals de diverses llengües europees minoritzades, entre les quals hi ha el friülà, l'èuscar, el gallec, el còrnic, el cors, l'alsacià, el gaèlic, l'escocès, el frisó, l'occità o el bretó. Cal recordar que la Generalitat en forma part des de maig de2016.

18.05.24 NPLD 1

La trobada a València inclou la celebració de l'assemblea general d'aquesta institució europeaun cicle de conferències i xarrades i una fira d'entitats.

El conseller Marzà ha manifestat la importància de celebrar aquesta assemblea a València, ja que "tots junts podem aconseguir un nou ordre lingüístic europeu fonamentat en una consciència lingüística diversa basada en el respecte a la diferència i al pluralisme".

De la mateixa manera, ha afegit que "la diversitat lingüística que caracteritza la societat valenciana i que ens equipara a la resta de societats europees ens permet ser capaços de resoldre la desigualtat entre els parlants de les dues llengües oficials. Ha arribat el moment d'exhibir-la com el que és: un element d'enriquiment mutu i no un motiu de vergonya, com s'entestaven a mostrar els governs anteriors".

D'aquesta manera, la jornada compta amb conferències com "The benefits of a multilingual education", de l'expert de la Universitat de Cardiff,Colin H. Williamse, o "Les llengües minoritàries i la indústria del joguet. El cas valencià", impartida pel director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano. Completen el programa de conferències una taula redona amb el títol "Un enfocament holístic de l'aprenentatge de llengües" i dues microxarrades.

Paral·lelament a les xarrades, se celebra la II Fira dels Idiomes al Centre del Carme, per a donar a conéixer el teixit institucional, municipal, universitari i associatiu que s'ha creat al llarg de les tres últimes dècades en pro del valencià.

Aquesta fira tMe gusta esto: