Noticias Castellón
martes, 3 de diciembre de 2024 | Última actualización: 19:07

El consum energètic de l'UJI en juliol i agost ha sigut el mes baix del últims 20 anys

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 11 segundos

Noticias Relacionadas

La Universitat Jaume I tanca l'estiu amb el menor consum energètic malgrat créixer un 42% la superfície construïda al campus

El consum energètic de la Universitat Jaume I durant els passats mesos de juliol i agost ha sigut el més baix des de 2003 malgrat el creixement en el nombre d'edificis que ha experimentat el campus en aquests últims 20 anys. De fet, en aquestes dues dècades, la superfície construïda ha augmentat un 42%, ha passat de 166.000 metres quadrats a 237.000 i, no obstant això, la demanda energètica ha caigut.

La clau d'aquest registre històric radica en l'esforç inversor que ha realitzat l'UJI per a millorar l'eficiència energètica dels seus edificis, inclosa la instal·lació de plaques solars en les cobertes, i les mesures addicionals d'estalvi. "Aquest menor consum energètic, malgrat que els equipaments s'han multiplicat, constata els avanços en matèria de sostenibilitat ambiental d'una universitat com l'UJI, que fins i tot ha incorporat la lluita contra el canvi climàtic en els seus Estatuts com un dels seus compromisos institucionals", ha afirmat la rectora Eva Alcón.

El campus de Riu Sec va sumar un consum d'1.959.160 Kwh durant juliol i agost, un registre fins i tot inferior a l'obtingut en l'estiu de 2020, l'any de la pandèmia quan l'activitat presencial es va reduir al mínim. Alcón ha subratllat que "es tracta d'una excel·lent notícia que confirma la importància de comptar amb una estratègia de sostenibilitat i lluita contra el canvi climàtic per a minimitzar la petjada de carboni del campus".

Cal destacar, per exemple, que el dissabte 5 d'agost va ser el dia amb el consum més baix en l'UJI des que es tenen registres, amb només 13.597 Kwh consumits, mentre que l'aportació d'energia fotovoltaica va representar el 38,75%, el percentatge més alt fins al moment. En els primers huit mesos de l'any, la Universitat ha reduït un 15% el seu consum energètic, la qual cosa es tradueix en 1.478.157 Kwh menys.

El compromís de l'UJI amb la sostenibilitat ambiental ve des de lluny, però s'ha intensificat des de l'aprovació en 2020 del Pla d'acció per la sostenibilitat i el canvi climàtic, que incloïa tota una sèrie de mesures per a millorar l'eficiència energètica. A més, l'escalada de preus energètics experimentada en aquests últims anys també ha portat a redoblar els esforços per a mitigar el seu impacte econòmic.

Energia solar fotovoltaica

El vicerector d'Infraestructures i Sostenibilitat, Vicent Cervera, ha destacat les actuacions desplegades aquests últims anys per l'Oficina Tècnica d'Obres i Projectes (OTOP), que s'han centrat en l'ampliació de la xarxa de parcs solars fotovoltaics, que ha permés quintuplicar la producció d'energia solar fotovoltaica per a l'autoconsum dels edificis; la millora de l'eficiència energètica dels edificis més antics del campus, amb mesures com la millora de l'aïllament tèrmic de cobertes; la instal·lació de maquinària de climatització més eficient i amb control centralitzat -permet apagar o encendre els sistemes de climatització i il·luminació de manera centralitzada-, i la substitució de la il·luminació per llums amb tecnologia LED de baix consum.

La dimensió d'aquest registre –el menor consum a l'estiu des de 2003- encara sorprén més si es té en compte que, en aquests 20 anys, el campus de Riu Sec ha multiplicat les seues infraestructures i equipaments, amb edificis com la Facultat de Ciències de la Salut o l'ampliació de la d'Humanes; l'Escola de Doctorat i Consell Social; els edificis d'investigació I i II; Espaitec; les instal·lacions esportives a l'aire lliure i la piscina; el Paranimf o edificis singulars com el Centre d'Investigació en Robòtica i Tecnologia Subaquàtiques (Cirtesu), entre altres.