Els grups PSPV i Compromís demanen a Rajoy que garanteixi la sostenibilitat del sistema públic i evitar la privatització
Castellón Información
Els grups polítics del Govern municipal, PSPV i Compromís, han presentat una declaració institucional per a exigir al Govern central que adopte mesures per a garantir la sostenibilitat del sistema públic de pensions i aconseguir revaloritzar la capacitat adquisitiva dels pensionistes, que amb els governs del Partit Popular s'han vist abocats a un progressiu empobriment. En definitiva, implantar un nou model per a reequilibrar el sistema de pensions, mantenint la despesa, racionalitzant altres partides i incrementant els ingressos del sistema.
La iniciativa proposa tornar al consens de 2011 i derogar tots els canvis legals introduïts al llarg de la legislatura 2011-2015: la regulació de la jubilació anticipada i la llei que actualitza les pensions per sota de l'IPC. A més, es demana complementar el finançament de la Seguretat Social amb ingressos procedents d'impostos destinats anualment a completar els ingressos per cotitzacions fins que aquests es tornen a equilibrar dins del sistema, com per exemple impostos extraordinaris a la banca i a les transaccions financeres.
"Pensem que si tota la societat espanyola ha contribuït al rescat de les entitats financeres, aquest impost ha de servir per a contribuir al rescat del sistema públic de pensions", s'indica en la declaració. També s'insta a intensificar la lluita contra l'ocupació irregular i el frau a la Seguretat Social, modernitzar la gestió del Fons de Reserva a través d'una millora de la seua regulació, recuperant l'establiment de límits a la disposició de fons amb caràcter anual i adoptant mesures específiques per a eliminar progressivament la bretxa pròxima al 40 % existent entre la quantia de les pensions dels homes i de les dones (dèficit de gènere). La declaració també insta a incrementar la pensió de viduïtat per a majors de 65 anys que no reben una altra pensió pública.
"Les polítiques del PP representen una seriosa amenaça per al sistema públic de pensions. Amb les seues polítiques d'ocupació el Govern de Rajoy ha posat en perill la sostenibilitat econòmica de les pensions, que han entrat en un període de dèficits constants i creixents, i amb el nou mecanisme de revaloració, que es desvincula del poder adquisitiu, i amb el factor de sostenibilitat, que ajusta l'import de la pensió en funció de l'esperança de vida, es condemna als pensionistes a un progressiu empobriment. I tot açò, ho han fet mitjançant la imposició, sense diàleg social i trencant unilateralment el consens del Pacte de Toledo", es diu.
Unes mesures, les del PP, que preparar el camí per als fons de pensions privats, en detriment del Sistema Públic de Seguretat Social. Els resultats d'aquesta política suposen, segons PSPV i Compromís, la progressiva pèrdua de poder adquisitiu de les pensions, sensació d'incertesa en els actuals jubilats sobre si l'Estat serà capaç de pagar les seues pensions en els pròxims anys, sentiment d'injustícia en els que contribueixen al sistema però dubten que aquest els puga proporcionar una pensió digna en un futur a 10 o 20 anys i desesperança de la joventut que algun dia puguen ser protegits pel sistema.
El dèficit del sistema ha sigut compensat per retirades massives del Fons de Reserva que, de comptar amb 66.815 milions d'euros a la fi de 2011, se situa, a dia d'avui, en 8.095 milions, i que si no s'ha esgotat totalment ha sigut com a conseqüència del préstec de 10.192 milions de l'Estat a la Seguretat Social contingut en la Llei de pressupostos generals de l'Estat de 2017. En 2018 la Seguretat Social s'ha endeutat amb un altre crèdit de 15.000 milions.