A Europa, en els últims anys, hem sigut testimonis d’un preocupant retrocés en la conquesta de drets del col·lectiu LGTBIQ+. Un fenomen que no es restringix solament a la part oriental d’Europa, on l’homofòbia institucional, pel que sembla, té un sòl molt fèrtil, sinó també a països que històricament han sigut considerats com a refugis de la igualtat i la diversitat, com els països nòrdics o, fins i tot, Espanya. L’arribada de partits com Vox a les autonomies i els ajuntaments ha exacerbat la situació, promovent discursos d’odi i divisió.
L’entrada de Vox en l’escena política espanyola ha establit les bases per a frenar els avanços en els drets LGTBIQ+. El seu discurs, que intenta soscavar els esforços per implementar polítiques d’igualtat i diversitat, ha calat en un sector de la societat que, per múltiples motius, se sent amenaçat davant l’avanç dels drets de les minories. Este és un partit que ha posat en dubte lleis tan bàsiques com la Llei d’Igualtat LGTBI o iniciatives que, en anys de lluita, es rebrien com a avanços.
En estos temps convulsos i en esta foscor que ens inunda des de les institucions, naix, sota els pilars fonamentals de la inclusió, la diversitat, el respecte, la unió i la igualtat, ací a Castelló de la Plana, la revista Blendy, dedicada a celebrar i visibilitzar les veus i les experiències de la comunitat LGTBIQ+. Esta publicació està compromesa a ser un espai segur on totes les diversitats siguen benvingudes, promovent una societat més inclusiva i diversa.
Ens trobem en un retrocés d’estos pilars a causa de la dreta que fa “pinkwashing” i de l’extrema dreta, que sembra l’odi cap al que és diferent. Estes dretes del nostre País Valencià estan arribant a punts molt alts de LGTBI-fòbia, com per exemple, dir que l’homosexualitat és una malaltia o crear teràpies de conversió. Els governs autonòmics d’extrema dreta estan incrementant brutalment el finançament cap a l’educació concertada i privada, mentre destrueixen l’educació pública. L’extrema dreta vol enfortir el seu control ideològic en l’educació, i està completament decidida a dur a terme el seu programa d’atacs contra els drets de les dones, del col·lectiu LGTBI, de les llengües oprimides i dels drets democràtics en general.
Dins de tot este malson, la revista Blendy cerca ser el reflex d’un entorn inclusiu per al col·lectiu LGTBIQ+ en un espai on totes les veus puguen ser escoltades. Volem celebrar la diversitat, educar sobre la importància de la inclusió i promoure un diàleg constructiu que ens porte cap a una societat més justa i equitativa.
La polarització política ha permés que grups d’extrema dreta guanyen terreny, promovent un discurs que no sols ataca la comunitat LGTBIQ+, sinó que també busca dividir la societat en funció de la identitat i l’orientació sexual. Este fenomen no és aïllat; és part d’una tendència més àmplia que pretén soscavar els drets humans en nom d’una suposada “tradició” o “valors familiars”.
És fonamental que, com a societat, no ens quedem de braços creuats davant este retrocés. La lluita pels drets LGTBIQ+ és una lluita per la dignitat humana, pel reconeixement que totes les persones, independentment de la seua orientació sexual o identitat de gènere, mereixen viure en un entorn segur i respectuós. Hem d’alçar les nostres veus i unir-nos en la defensa d’estos drets, no sols al País Valencià, sinó a tota Europa.