Els indicadors s'han obtingut després de realitzar entrevistes i tallers participatius en centres educatius de Grècia, Portugal, Romania, Bulgària i Espanya
Castellón Información
La jornada La Dóna en la Ciència, organitzada dijous 7 de març per la EuroFUE-UJI, ha servit per a donar a conèixer els primers resultats del projecte europeu E-STEAM.
Es tracta d'un Erasmus + que treballa per a fomentar la presència de la dona en la ciència. La Fundació Universitat Jaume I-Empresa forma part d'aquest projecte juntament amb un consorci compost per sis entitats i liderat pel Agrupamento de Escolas de Silves (Portugal). El grup de recerca GeST, Gènere, Salut i Treball (http://gest.uji.es) dirigit per la professora de la Universitat Jaume I Eva Cifre, col·labora en el projecte.
E-STEAM treballarà durant dos anys per a augmentar i equilibrar la presència de la dona en camps de l'educació científica. La jornada celebrada a la Universitat Jaume I en el marc de les activitats del Dia de la Dona ha posat de manifest alguns estereotips que s'associen a la dona i la seua presència en els estudis STEM (Ciències, Tecnologies, Enginyeries i Matemàtiques).
Els indicadors s'han obtingut després de realitzar entrevistes i tallers participatius en centres educatius de Grècia, Portugal, Romania, Bulgària i Espanya. Que les dones manquen de confiança en les seues habilitats STEM, que són més treballadores però en canvi són els nois els considerats hàbils en aquests camps i que als nois se'ls orienta cap als resultats i a les noies més cap als sentiments i la cura de la societat són algunes de les conclusions a les quals s'ha arribat.
En la jornada han participat un un comitè d'experts del sector acadèmic, alumnes de l'Institut Francesc Ribalta de Castelló, així com diverses professionals amb experiència contrastada en l'àmbit científic, de manera que alumnes de secundària han pogut conèixer de primera mà les dinàmiques de treball d'aquestes dones i com aquestes figures femenines poden servir d'inspiració.
La jornada ha inclòs un taller pràctic amb la finalitat de debatre els estereotips detectats i així generar solucions per a contrarestar-los en l'àmbit educatiu des d'edats molt primerenques. Algunes de les solucions que s'han proposat són augmentar la presència de dones destacades en la ciència en els mitjans de comunicació, les xarxes socials i en la bibliografia que s'utilitza en les diferents etapes educatives; treballar amb els docents les idees preconcebudes i els estereotips que alguns, sense saber-ho, inculquen a l'estudiantat; i seguir un pla de mentorización com el que E-STEAM proposa.