La Mostra d'Arts Escèniques de la Universitat Jaume I es desenvoluparà del 2 de novembre a l'1 de desembre
Castellón Información
La Universitat Jaume l, a través del Servei d'Activitats Socioculturals, i amb la col·laboració de la Diputació de Castelló, les regidories de Cultura dels Ajuntaments d'Almassora, Benicarló, Benicàssim, Betxí, Borriana, Castelló de la Plana, Vilafranca, Vila-real, Vinaròs, Orpesa, la Fundació Caixa Castelló i l'Institut Valencià de Cultura, ha presentat la XXVII edició de la Mostra d'Arts Escèniques Reclam, que es desenvoluparà del 2 de novembre a l'1 de desembre de 2019 en un total de 10 municipis de la província de Castelló.
La presentació d'aquesta nova edició ha tingut lloc a la Llotja del Cànem i ha comptat amb la presència de la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals, Carmen Lázaro; el director de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos; la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz; la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Castelló, Verónica Ruiz; el gerent de la Fundació Caixa Castelló, Leopoldo Monfort; el coordinador la Mostra, Antoni Valesa, així com representants dels municipis que participen en el Reclam.
La vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals ha assenyalat que la Mostra "té un segell propi de programació escènica diferenciada i compromesa amb l'art contemporani" amb la missió d'incidir en la capacitat de reflexió de la comunitat universitària i de la població en general. Així mateix, ha ressaltat la importància de la cultura per al desenvolupament físic, intel·lectual i afectiu de les persones. "És un error no entendre la cultura com una eina indispensable i ineludible en la formació integral de les persones", ha afirmat, reiterant la capacitat pedagògica de les arts escèniques.
40 companyies recorreran la província
A continuació, Antoni Valesa ha presentat la programació que, en aquesta edició, comptarà amb més de 40 companyies que recorreran la província per a oferir un programa de més de mig centenar de representacions de temàtica variada que conjugarà les disciplines de teatre, dansa, circ, performance, música, òpera, clown i titelles. "Un any més, la mostra d'arts escèniques tindrà un marcat vessant crític i de reflexió amb propostes que mostren la fragilitat dels temps actuals, però des de l'optimisme", ha assenyalat el coordinador de la Mostra.
La inauguració serà el dia 2 de novembre tant en el Teatre Principal de Castelló, amb Una Ilíada, com a Vila-real, amb Antígona, dues versions de grans clàssics.
El teatre social, reivindicatiu i de denúncia tindrà una presència destacada en aquesta mostra amb propostes com Una historia diferente, que tracta el tema de l'assetjament escolar; Celebraré mi muerte, sobre l'eutanàsia; o les representacions ¡Habla, coño, habla!, Elisa y Marcela. Historia que parece cuento, o Rebota, rebota y en tu cara explota, totes de temàtica relacionada amb el feminisme, el gènere i les dones. En aquesta línia, la memòria històrica també tindrà el seu protagonisme amb els espectacles Maletes de terra, Claudia i Mauthausen, La voz de mi abuelo.
Com en anteriors edicions, hi haurà diferents propostes dirigides especialment al públic familiar amb les representacions de teatre Escargots, o Sabates noves; l'espectacle de clown Fràgil; els titelles d'Astrolabi o el programa doble de dansa i circ Hippos i Josafat. En aquesta edició, també s'han programat espectacles en diferents localitats en línia amb els programes curriculars escolars, com és el cas de Mariana Pineda, Federico Garcia Lorca, perquè puguen assistir a les representacions.
Quant a la dansa, tindrà un especial protagonisme en aquesta edició, ja que participa l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música a través del programa Danza a escena. Així, s'oferirà un programa doble que inclou els espectacles Downtango i A vore; l'espectacle d'Olga Pericet La espina que quiso ser flor, o la flor que soñó con ser bailaora, o l'estrena de Fronteras, de María Pagés i El Arbi El Harti. Quant a la música, s'oferirà la proposta de percussió Moments Camut que integra claqué ballat sobre tambors i arena, la performance Passió pel minimalisme. Per Carles Santos, en homenatge al músic Carles Santos, o l'òpera Les mamelles de Tirésias.
Així mateix, també es realitzarà una festa espectacle en record de Carles Pons, gran promotor del teatre en l'educació que dóna nom a l'Aula de Teatre de l'UJI, pel 20è aniversari de la seua mort.
D'altra banda, també destaquen espectacles com El pacto, de la companyia Bullanga Teatre, candidata a Millor Espectacle Revelació i Millor Autoria Revelació dels Premis MAX 2019, o L'electe, de Horta Teatre, guardonat com a millor espectacle de la Mostra de Teatre d'Alcoi 2019.
Cal destacar que les representacions també tindran lloc en nous espais com la Casa de l'Estudiantat de l'UJI. Concretament, es realitzarà l'espectacle de teatre Las Mañas i l'espectacle de dansa Arbre. La XXVII edició de la Mostra d'Arts Escèniques Reclam es tancarà el dia 1 de desembre amb l'espectacle de circ Ovvio de Koletiv Lapse Cirk a Benicàssim.