Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 18:10

L’espectacle ‘Els Nostres’ refexiona sobre la crisi migratòria d’Europa al Teatre Principal el 3 de juny

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 35 segundos

Noticias Relacionadas

El teatre públic valencià quasi no ha tractat la tragèdia de la migració i ha arribat el moment de fer-ho amb 60 milions de persones desplaçades per tot el món

Castellón Información 

El Teatre Principal de Castelló acull aquesta setmana una representació única de l’espectacle ‘Els Nostres’, coproducció de la Diputació de València i de l’Institut Valencià de Cultura. El diumenge 3 de juny, els espectadors podran viure de primera mà una reflexió sobre la crisi migratòria d’Europa que han escrit a huit mans Xavier Puchades, Patrícia Pardo, Begoña Tena i Juli Disla.

0682f35d2951de06cd5e6a469ede35cc3b76d7ed48c63d4432657b0896fe78a6L’obra s’ha presentat hui al Principal de Castelló i ha tingut la presència del delegat territorial de l’Institut Valencià de Cultura a Castelló, Alfonso Ribes, i de la directora de l’obra, Eva Zapico.

El delegat territorial de l’Institut Valencià de Cultura a Castelló, Alfonso Ribes, ha assenyalat que el teatre públic ha de ser també un teatre compromés: “L’Institut Valencià de Cultura continua apostant pels professionals valencians i aquesta obra és una bona mostra de la qualitat del seu treball, però, a més a més, hem de ser un mitjà que afavorisca el compromís de la societat. Estem contents de poder portar a Castelló aquesta obra de producció pròpia que ha tingut un gran èxit a València i que fa una reflexió imprescindible sobre les injustícies del nostre món actual”.

Eva Zapico assumeix la direcció d’aquest drama d’esperances ofegades al Mediterrani i explica: “La responsabilitat de parlar del patiment alié és inabastable. Perquè sé que és difícil, fins i tot amb la millor intenció, no caure en la condescendència, la delectació emocional i l’exhibicionisme. Dóna vertigen intentar fer alguna cosa que modifique, encara que siga molt poc, allò que està succeint. Saber-se amb el privilegi de tindre l’espai per a la denúncia, per a la reflexió. Albergar l’esperança de la possibilitat que, narrant, alguna cosa canvie”.

Tot i ser notícia constant en els mitjans, el teatre públic valencià quasi no ha tractat la tragèdia de la migració. Ara, amb més de 60 milions de persones desplaçades per força per tot el món, quantitat a què no s’havia arribat des de la IIGuerra Mundial, ha arribat el moment de fer-ho.

El muntatge, que han coproduït l’Institut Valencià de Cultura i la Diputació de València, tracta de posar en tensió i traure el màxim profit creatiu de l’escriptura personal de quatre representants de la nostra dramatúrgia contemporània més recent. Així, ‘Els Nostres’ és el producte de l’autoria a huit mans de Xavier Puchades, Patrícia Pardo, Begoña Tena i Juli Disla, premiats en nombroses ocasions i que acostumen a escriure en valencià.

Els quatre tenen una trajectòria extensa, iniciada a final dels anys 90 i a principi del segle actual. S’han trobat, a més, en projectes comuns i, fins aquell moment, insòlits en el teatre valencià, com ara ‘Zero responsables’ (2010) o ‘Valèntia’ (2012). Cada un, a més, ha desenvolupat una línia de treball que es pot reconéixer a partir de la formació que han rebut en diverses companyies pròpies i rebent encàrrecs d’altres companyies; fins i tot, han desenvolupat tasques de direcció i/o interpretació.

Eva Zapico comanda per aquesta producció un elenc de 10 actors valencians veterans: Lucía Aibar, Carlos Amador, Empar Canet, Rosanna Espinós, Amador Artiga, Cristina Fernández Pintado, Àngel Fígols, Estela Martínez, Toni Misó i Miguel Sweeney.

La coproducció ha mimat els aspectes de posada en escena, amb la música del grup Luna y Panorama de los Insectos i l’encàrrec del vestuari, el disseny i la realització de l’escenografia a Luis Crespo.

Responsabilitat

L’obra conjunta dels quatre dramaturgs mostra els qui pateixen el conflicte i els qui el construeixen i el sostenen. Parla de la pèrdua. I d’una Europa acomodada i egoista, que mira cap a l’altre costat. Els protagonistes són tots els actors de la tragèdia: periodistes, migrants, tripulants de vaixell, traficants de persones i sol·licitants d’asil.

“Pensem que el teatre ha d’enfrontar-se a aquestos tipus de reptes i explorar quina és la nostra responsabilitat o, almenys, la dels nostres governs. En aquest treball hem rascat sobre la superfície per a trobar, intuir i comprendre les causes i l’origen d’aquestes tragèdies, i ens hem topat amb un vaixell a la deriva, amb nàufrags en totes les ribes, amb una impotència òrfena enmig del desert”, expliquen els autors.

La peça rastreja les conseqüències de l’onada de refugiats actual. Entre les situacions que denuncia es troba la de l’ús de mà d’obra barata, la creació de nacions artificials després de la I Guerra Mundial que ha desembocat en estats fracassats amb enfrontaments civils i ètnics i, per últim, el procés d’intervencions militars, degudes, en moltes ocasions, a negocis energètics, més enllà de les pressions que ha exercit la indústria d’armament.

‘Els Nostres’ també parla de les conseqüències, entre d’altres, de la manipulació dels mitjans i dels governs a l’hora de presentar les persones migrants com a elements desestabilitzadors de l’ordre o del nostre benestar.