Noticias Castellón
miércoles, 4 de diciembre de 2024 | Última actualización: 21:20

Els pressupostos de Diputació per a 2025 tiren avant amb els vots del PP, el rebuig de l'oposició i l'abstenció de VOX

Tiempo de Lectura: 13 minutos, 20 segundos

Noticias Relacionadas

PSOE i Compromís voten en contra “perquè no inclou el Fons de Compensació” que PP espera incloure en 2025 amb els romanents

La Diputació Provincial de Castelló ha aprovat aquest matí el pressupost per a 2025 que ascendeix a 217,2 milions d'euros, amb un increment del 12% respecte a l'exercici anterior. Ha tirat avant amb la majoria absoluta de PP, l'abstenció de VOX i el vot en contra de PSOE i Compromís, perquè no contempla el Fons de Compensació que el PP vol afegir a la primavera amb càrrec als romanents del 2024.

Ple de pressupostos en la Diputació Provincial, que ha tirat avant les seues previsions gràcies als seus propis vots.

Els sindicats demanen solucions a l'Hospital Provincial i a la Sanitat

En l'espai del públic s'han manifestat representants sindicals de CCOO i d'UGT per a protestar per la situació de l'Hospital Provincial i en contra del que estimen que és un incompliment de les promeses de Mazón.

Explicació del pressupost

La vicepresidenta econòmica de Diputació, María Ángeles Pallarés, ha sigut l'encarregada d'explicar com i de quina manera s'han elaborat els comptes que tenen com a elements estreles els 29 milions d'euros destinats a les inversions i gestions en matèries hídriques, i el tractamen del fem.

En la seua exposició, Pallarés ha reiterat les paraules i els missatges que ja oferira la presidenta, Marta Barrachina, quan va comparéixer davant els mitjans de comunicació.

Això és, que tenen com a objectiu generar oportunitats per a la província, o que no són un punt i a part, sinó una proposta de continuïtat perquè pretén “construir una Diputació més pròxima, més àgil i més eficaç, al servei dels nostres municipis i dels nostres veïns”

El pressupost 2025 aconseguix els 217,2 milions d'euros i està destinat a a recolzar els municipis, cuidar a les persones, garantir l'aigua, assegurar el futur i projectar el territori. Com ha explicat la vicepresidenta “Cada partida, cada inversió i cada programa respon a una planificació que combina la gestió eficaç dels recursos en la capacitat d'adaptació als desafiaments que enfrontem”.

Les dades del pressupost

En xifres totals, el pressupost per a 2025 de la Diputació de Castelló ascendix a 217.270.965,69 euros, el que suposen 23.529.354,04 euros més, amb un increment del 12% respecte a l'exercici anterior. Eixe increment del pressupost, fa referència a, d'una banda, els 4 milions d'euros procedents de transferències d'altres administracions per a l'Hospital Provincial. Per un altre, s'ha incrementat 6 milions d'euros procedents de Fons Europeus a través del PERTE i, finalment, de la firma de l'addenda amb la EPSAR.

L'Equip de govern de Diputación estima que la importància d'aquest pressupost 2025 no està en l'augment dels comptes, sinó en els eixos traçats per a continuar impulsant un procés de transformació estructural i aconseguir un desenvolupament més resilient de la província atesos els municipis i als castellonencs.

Aci mateix, Pallarés ha explicat, que “ens hem vist obligats a dissenyar estes oportunitats en un context d'incertesa ja que, hui dia el Govern d'Espanya encara no ha aprovat els Pressupostos Generals de l'Estat, la qual cosa ens deixa sense la certesa de les transferències que rebrem”. Això implica que la xifra inicial del pressupost “podria ajustar-se en funció de les assignacions definitives que faça el Govern d'Espanya”.

Les eixes principals del pressupost

1.- Recolzar els municipis

El primer eix d'actuació del pressupost fa referència a fer costat als municipis i suma 43.824.826 euros, sent aquest un 20% del pressupost total per al pròxim exercici. La raó és, que amb aquest important muntant econòmic, el Govern Provincial segueix amb l'objectiu principal de posar el focus sobretot en aquells municipis més xicotets perquè són la raó de ser d'aquesta Diputació i, per tant, es destinen més recursos més directes per a atendre les administracions locals i donar resposta a les seues necessitats.

Dins d'este eix, destaquen els recursos per a donar resposta a les necessitats, on destaquen els 15,85 milions d'euros per a continuar amb el Pla Provincial d'Obres i Serveis Diputació Impulsa, un pla que va directe als municipis per a obres, inversions i gasto corrent, un pla que busca donar més recursos, més llibertat i menys burocràcia als ajuntaments.

Necessitats també, són les actuacions en la xarxa de carreteres i és ací on s'invertiran 9,48 milions d'euros, quantitat que augmenta en 800.000 euros respecte a l'exercici anterior. També es veurà incrementat en 400.000 euros la millora de camins rurals i pistes de la mà de la creació d'una nova línia per a vials que no són carreteres i l'ampliació del contracte de camins. La partida total per a camins rurals i pistes suma 1.545.000 euros amb el que es milloren les connexions i es continua vertebrant la província.

Més inversió també per al Pla Resol, amb més de 2 milions d'euros en el Pressupost 2025 per a la instal·lació de lluminàries i plaques fotovoltaiques, i també continua el Pla Respon i la línia d'emergències amb una quantia inicial de 200.000 euros, per a continuar donant una resposta ràpida.

Especial menció mereix també en este apartat els convenis singulars amb 1,3 milions d'euros, així com el suport als municipis quant a la gestió i tractament de residus i, per a això es reserva una partida de 5,33 milions d'euros. El suport al Servei Provincial d'Assistència a Municipis (Sepam) compta amb una partida de 3,5 milions d'euros mentres que l'aposta per l'administració i innovació compta amb 1,8 milions per a l'exercici 2025.

L'apartat fer costat als municipis es completa amb l'aposta pel medi ambient i medi natural que compten amb una inversió de 2,69 milions d'euros i on s'emmarca el nou contracte per al control del mosquit, la línia de defensa del territori, la línia de benestar animal i les subvencions per a vedats de caça i pesca.

2.- Cuidar a les persones

El pressupost 2025 de la Diputació de Castelló segueix el camí emprés pel Govern Provincial per a crear una base sòlida de benestar i progrés en la vida de les persones. Amb l'objectiu de generar igualtat real, efectiva i solucions, la institució provincial prioritza el suport a les persones, col·lectius i associacions més necessitades de la província a través d'esta segona gran àrea del pressupost que suma 21,51 milions d'euros.

En este punt destaquen els programes i plans destinats a Benestar Social i Igualtat que aconsegueixen els 11,95 milions d'euros després de registrar una pujada d’1,25 milions d’euros respecte al pressupost del passat exercici.

Cobra importància el ferm suport de la institució provincial als Serveis de Promoció de l'Autonomia Personal (SPAP), a les Unitats de Conciliació Familiar (UCF) i a les Escoletes Matineres, programes en els quals es va invertir 1 milió d'euros més en el Pressupost 2025 per a arribar a més beneficiaris, a més famílies, a més majors i a més pobles.

Amb la mateixa fi de cuidar a les persones i reforçar el benestar sobretot en els municipis d'interior s'inclou el nou servei de transport a demanda així com les ajudes a les associacions de jubilats i entitats socials. En este apartat se sumen 9,2 milions per a Penyeta Roja.

3.- Garantir l'aigua

Dins del compromís perquè els recursos hídrics arriben al conjunt de la província, el tercer gran eix del pressupost 2025 és garantir l'aigua. Un apartat del pressupost del qual aconsegueix els 28,9 milions d'euros i que augmenta de manera exponencial respecte a l'any anterior.

Les línies estratègiques en matèria hídrica són múltiples i entre elles es poden enumerar els 1,88 milions d'euros per a obres que garantisquen el proveïment d'aigua; 10,65 milions per a obres de construcció de depuradores o millores de les existents; 7,34 milions per al servei de manteniment de les depuradores, o els 6,58 milions del PERTE (Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica) de digitalització de l'aigua.

4.- Assegurar el futur

Amb la finalitat d'assegurar el futur, la Diputació de Castelló mantindrà la generació de tota una sèrie d'oportunitats per a fomentar el desenvolupament, el progrés i l'economia a la província. Tot això s'inclou en aquest quart eix del pressupost que suma 7,5 milions d'euros.

El desenvolupament rural i l'impuls del sector primari compten amb una partida d’1,66 milions d'euros i on s'inclouen diferents convenis com amb Apaval, Ava-Asaja, La Unió, Fecoreva, o les confraries de pescadors; en el seu conjunt, tota una sèrie d'inversions per a reforçar el suport als agricultors, ramaders, pescadors, entitats i associacions que treballen sense descans perquè els productes tinguen el futur que mereixen.

En parlar de futur i ocupació és imprescindible destacar l'aposta per la generació d'oportunitats a través del Pla d'Ocupació i el Pla d'Ocupació Pròpia que sumen un total de la inversió d’1,63 milions.

La promoció econòmica, amb 2,25 milions d'euros; la promoció ceràmica, amb 1,16 milions, i 798.537 euros per a l'impuls a la Xarxa de Centres Cedes de Dinamització Econòmica i Social així com al Programa Europe Direct completen la missió de la Diputació per impulsar la creació de riquesa, ocupació i oportunitats de desenvolupament a la província.

5.- Projectar la nostra terra

El sector turístic, esportiu i cultural són generadors d'economia i atracció de talent, indicava la presidenta. “I, per tot, des de la Diputació continuen conjuminant esforços per afavorir la seua dinamització. Volem que Castelló siga sinònim de qualitat, tradició i benestar, que els nostres pobles siguen visitats, valorats i admirats”. “En eixe sentit, el quint eix del pressupost conjumina les accions encaminades per a projectar la nostra terra i, amb eixa fi, es reserven 24,39 milions d'euros per a l'impuls de Castelló com a escenari esportiu, com a referent turístic i com a espai cultural”.

Aquests cinc grans eixos són la columna vertebral d'un pressupost que també inclou les aportacions als consorcis com el de Bombers i Protecció Civil, (14,9 milions d'euros), per al Consorci Hospital Provincial de Castelló i per a la Fundació Hospital Provincial (40,1 milions d'euros), a més dels gastos necessaris per al correcte funcionament de l'administració provincial i que ascendeixen a 36 milions d'euros.

Esmena del PSOE

El Grup Socialista ha presentat una esmena al pressupost perquè s'incloga una partida per al Fons Cooperació per als municipis, que no està inclòs en aquests primers comptes, encara que el govern de Barrachina afirma que té la intenció de tirar-lo avant per a la pròxima primavera amb càrrec als romanents del 2024, quan es realitze la liquidació d'enguany.

La esmena ha sigut rebutjada amb els vots de PP i l’abstenció de VOX.

Debat del Pressupost

El debat ha constat de dos torns d'intervenció pels portaveus dels grups polítics, un primer de 10 minuts i un segon de rèplica de 5 minuts.

VOX qüestiona partides com la igualtat i fa costat al sector taurí

Pleno de presupuestos

Luciano Ferrer, per VOX, ha qüestionat, tant en l'esmena com en el debat posterior, totes les partides destinades a igualtat, que són contràries a la seua ideologia. En la resta, VOX no comparteix alguns dels principis, sobre els quals s'han fonamentat els comptes. En l'essencial ho considera insuficient, perquè no se centra en un control de la despesa i el resultat resulta insuficient per a atendre les necessitats dels 135 municipis de la província.

Compromís: manquen partides per la memòria Histórica

Pleno de presupuestos

En el que concerneix a Compromís, David Guardiola ha qüestionat que no s'introduïsquen fons per a la Memòria Històrica, i que s'hagen introduït ajudes al sector taurí o al cinegètic de la caça.

Encara que Compromís havia valorat positivament la voluntat de diàleg per part de l'equip de govern, el seu vot en contra, indicava Guardiola s'ha decidit pel fet que no es contemplen en el punt d'eixida els Fons de Cooperació.

I és que, Compromís està convençut, que la tragèdia de València portarà a Mazón a centrar els fons de la Generalitat en la reconstrucció dels pobles valencians, la qual cosa obligatòriament influirà negativament a la província de Castelló i els seus 135 municipis.

Així les coses, ha indicat el seu portaveu, no estan disposats a signar un xec en blanc per al projecte de pressupostos del PP de la Diputació de Castelló.

PSOE: "Si s'haguera inclòs el Fons de Cooperació haguérem votat a favor"

En termes similars s'explicava el Grup Socialista. Samuel Falomir, ha qüestionat durament l'eliminació dels Fons de Cooperació, que resulten fonamentals per a l'economia de molts xicotets municipis.

Tal com ha explicat, no és igual aprovar el Fons de Cooperació amb els pressupostos inicials de Diputació, que deixar aquesta partida pendent dels romanents. I és que, explicava, l'absència d'aquests Fons perjudica la planificació pressupostària dels municipis, que tampoc podran preveure despeses corrents i necessàries sobre la base d'aquests ingressos.

Falomir ha acusat la presidenta de la Diputació de diferenciar entre alcaldes de primer i de segona. En la Cimera d'Alcaldes realitzada recentment no ens va avisar de res d'això als representants municipals. Només podien saber-ho els afins al PP; però per als altres, els que no ho sabien, serà un greu inconvenient en l'elaboració dels seus comptes.

Ací Falomir ha arribat a afirmar que, si s'hagueren introduït els Fons de Cooperació ells haurien votat a favor dels pressupostos.

Falomir també ha donat per fet que la província de Castelló patirà una retallada d'inversions per les conseqüències de la DANA de València.

Héctor Folgado: "aquest govern ha hagut de plantejar-se prioritats"

En resposta a aquestes intervencions ha pres la paraula el vicepresident de Diputació i portaveu, Héctor Folgado.

El seu ‘defensa’ del pressupost es convertia en un atac amb tota l'artilleria cap a l'oposició, fonamentalment amb el PSOE. Folgado va indicar, que en els quatre anys de gestió socialista de la Diputació no ens van aprovar ni el Fons de Despoblació, ni el de Turisme ni el de Cooperació.

És més, "van arribar amb una institució sanejada i 50 milions de romanents en el banc, però no van solucionar ni un solo dels problemes de la província".

En aquest cas, va esmentar, aquest govern ha hagut de plantejar-se prioritats, i l'ha fet, per al que ha posat per davant els 29 milions d'euros destinats a les infraestructures hídriques.

Torn de rèplica, pique entre Folgado i Benlloch

En el torn de rèplica no es va aportar molt més. VOX va criticar molt més les polítiques de la ideologia d'esquerres; Compromís, va afirmar que el pla de futur per a Castelló no és suficient; i PSOE va reafirmar la seua disposició de votar en contra.

El que si va anar molt més evident és el 'pique' personal entre el vicepresident de la Diputació, Héctor Folgado, i el diputat provincial del PSOE, José Benlloch, els dos, regidors de Vila-real, encara que, en eixe municipi Benlloch és l'alcalde i Folgado està en l'oposició.

I si es vol, la influència dels polítics nacionals de totes dues formacions en la manera d'expressar-se dels seus companys polítics de províncies, com es va poder escoltar en la frase irònica de Folgado als socialistes: “Fan bé de dir no als pressupostos, no estan a l'altura”.

Completat el debat es van votar els pressupostos, PP va votar a favor, PSOE i Compromís en contra i VOX es va abstindre.

Marta Barrachina va prendre la paraula per a resignificar la importància dels pressupostos recentment aprovats; agrair la gestió dels tècnics… però va acabar amb una brega monumental cap a l'oposició. En la bancada del PSOE es van remoure i van protestar.