La nova entitat tindrà com a objectiu garantir el subministrament d'aigua a tots els municipis del territori amb inversions i noves infraestructures
Els alcaldes de 24 municipis dels consorcis de Pla de l'Arc i La Plana, han sigut els primers a signar la constitució d'un Consorci Provincial de l'Aigua, creat des de la Diputació. L'objectiu és molt ambiciós i podria resumir-se en: la creació d'un consorci únic de l'aigua que regule la distribució de l'aigua en tota la província, perquè cap municipi es veja afectat per l'escassetat, i tots ells tinguen una contribució similar i solidària que no discrimine cap punt de la província.
Això significa, també, completar els estudis dels punts de proveïment actuals i futurs de la província, la qual cosa comportarà poder obrir nous pous en les zones més desfavorides. Utilitzar també l'aigua de les dessaladores per a poder incrementar el subministrament. I realitzar les infraestructures adequades per a portar l'aigua des de les zones més beneficiades a les més mancades d'ella.
I no és una tasca fàcil, perquè per a poder aconseguir eixos objectius, és necessari la unitat i solidaritat dels 135 municipis de Castelló. Però també, poder comptar amb les ajudes de la Generalitat Valenciana, i el suport del Govern Central, amb el cost de les inversions.
La iniciativa de necessitat de crear un consorci provincial, ha destacat la presidenta de la Diputació Provincial, Marta Barrachina, formava part ja dels projectes de la Diputació quan governava Javier Moliner, del PP.
Durant la legislatura anterior, amb el govern de PSOE i Compromís, també es va considerar un tema prioritari, i es va treballar per a aconseguir-lo.
Si van ser més efectius els anteriors, o els anteriors als anteriors governants, la veritat és que per fi Diputació ha pogut segellar el primer acord amb els dos Consorcis, els del Pla de L'Arc, i la Plana. Si bé això és només un primera pas al qual s'hauran d'adherir la resta de municipis, els que gaudeixen d'una situació més privilegiada, i els que no tenen accés al subministrament d'aigua.
Per eixa raó, Marta Barrachina ha felicitat els ajuntaments signants i ha expressat la seua satisfacció per aquest primer pas per a aconseguir, com més prompte millor, i amb l'ajuda de la Generalitat, el president de la qual ja s'ha adherit a aquesta iniciativa, la creació d'un Consorci que serà fonamental per a tota la província de Castelló.
En conjunt, la signatura del protocol que s'ha dut a terme aquesta vesprada per part dels alcaldes s'uneix al compromís ja adquirit per part de la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana “per a impulsar una entitat amb més cohesió, més solidaritat, més eficiència i més responsabilitat, perquè cada gota compta a la nostra província”, ha ressaltat la presidenta de la institució provincial. El següent pas serà que cada ajuntament dels 24 municipis aproven per ple els estatuts de la nova entitat.
En xifres, de manera inicial el Consorci Provincial d'Aigües proveirà a al voltant de 197.000 veïns dels primers 24 municipis adscrits “però això és només el principi ja que podran anar sumant-se quants més municipis vulguen per a sumar esforços i fer, entre tots, una bona gestió dels recursos hídrics”, ha indicat el diputat de Cicle Integral de l'Aigua, Iván Sánchez.
Una vegada posat en marxa, el Consorci Provincial d'Aigües, adscrit a la Diputació de Castelló, comptarà amb els següents òrgans: la Junta de Govern, el president, el vicepresident i el gerent, tots ells nomenats per ple, i funcionaran mitjançant el ple que, com a mínim, se celebrarà dues vegades a l'any de manera ordinària i les vegades que siga necessari de manera extraordinària.
La nova entitat forma part del Pla Director de Proveïments d'aigua potable, que té com a objectiu final assegurar el subministrament d'aigua a tots els municipis de Castelló, fins i tot en circumstàncies climàtiques adverses. Un Pla Director basat com a pilars i que són programes d'investigació per a la captació d'aigües subterrànies, planificació de desenvolupament territorial, governança del cicle urbà de l'aigua i promoció de l'eficiència en la gestió municipal.
“Com a Diputació Provincial, la nostra missió és col·laborar amb tots els municipis, especialment aquells amb limitats recursos tècnics i econòmics, per a assegurar que tots els habitants de la província tinguen accés a aigua potable de qualitat”, ha afegit el diputat provincial Iván Sánchez.