Aquestes mesures se sumen a altres nou amb l’objectiu de millorar l’estat de la ciutat i tindran una inversió de 300.000 euros. Un Servei de Repàs de recollida a partir de la setmana vinent, una Brigada Móbil per als jardins, l’augment del nombre de contenidors de reciclatge, la recuperació de l’Ecoparc mòbil i un pla especial de voluminosos. La implementació de programes pilot com sensors en els contenidors i un pla especial per a combatre les deixalles dels gossos. La creació de l’Observatori Local i l’aprovació d’una nova normativa sobre neteja i convivència ciutadana
Soumaia Nejjar/Castellón Información
Sota la premissa ‘Netejar més i embrutar menys’ s’articula el Pla d'acció ‘Vila-real + neta’, amb una dotzena d’actuacions encaminades a millorar la salubritat i l’aparença de la ciutat. La brutícia és un dels problemes que més preocupa a la ciutadania hui dia i que més reaccions i reivindicacions genera en els espais de debat públic com són les xarxes socials, de les quals es fan ressò els partits de l’oposició. D’aquesta manera, l’Ajuntament va decidir fa uns mesos redoblar els seus esforços i va anunciar la posada en marxa d’un nou programa que aniria un pas més enllà en la gestió municipal dels residus i actualitzat d’acord a les necessitats de la ciutat hui dia, resultat del canvi en la fisonomia dels carrers, l’augment de l’activitat, la tinença de mascotes cada vegada més en alça i els canvis en el mode de vida.
Hui per fi s’ha públic per fi el Pla d'acció 'Vila-real + neta' i l’alcalde, José Benlloch, ha explicat que les accions que començaran a implementar-se a partir de la setmana que ve hi haurà un servei de repàs, que recorrerà cada matí la ciutat per arreplegar les deixalles i objectes que hagen quedat a la via pública, a més de modificar la normativa per a revisar els criteris i endurir les sancions o la creació d'un Observatori local de la neteja, a més d’altres més innovadores com la creació d’una App amb la qual els veïns podran avisar als serveis municipals d’incidències d’aquest tipus, sensors en els contenidors per a detectar si estan omplits i analitzar els patrons de cada barri. També destaca, el lliurament de premis i recompenses a aquelles persones, entitats o barris que ajuden a aconseguir una ciutat més neta.
“Cal tindre en compte que la planta de Reciplasa, l’empresa pública que s’ocupa del tractament de residus que es generen en tots els pobles de la zona, està col·lapsada, per tant ens obliga a traslladar les deixalles a localitats més llunyanes i això ha provocat un encariment del servei”, ha assegurat l’alcalde. A més, destaca que Vila-real està immersa en una recuperació econòmica que es manifesta en l’augment del consum i per tant de les deixalles. “Cada vegada se celebren més festes als barris, els esdeveniments esportius dins de la marca ‘Ciutat de la Salut i de l’Esport’ s’han multiplicat i a més la ciutat alberga més mercats que fa uns anys. Tot això té repercussió en l’aparença de la ciutat i amb aquest pla volem remeiar-ho en la mesura del que és possible, però amb el compromís de la ciutadania que farà un esforç per a embrutar menys”.
Benlloch ha destacat la col·laboració de diversos departaments com són Serveis Públics, Policia Local, Proximitat o Territori, a més de la col·laboració dels beneficiaris d’Avalem, que s’han posat en contacte amb actors de la societat civil com són Associacions de Veïns i les entitats socials, a més de fixar-se i analitzar models d’èxit i referents en l’Estat Espanyol com Gijón “per a adaptar-los a la idiosincràsia i necessitats de Vila-real”.
Els cinc ‘perquès’ del Pla d’Acció
L’alcalde ha detallat els fonaments de ‘Vila-real + neta’ i són assolir una millora de la imatge i un increment de les oportunitats econòmiques i de negoci a la ciutat. “No fa molt bona impressió que una localitat estiga plagada de papers, excrements i mobiliari abandonat”, ha indicat Benlloch. També perquè els diners que s’inverteixen en neteja es deixen de destinar a altres partides més essencials i imprescindibles. “En aquest sentit hem de fer més pedagogia perquè el missatge arribe a la gent”, apunta. El fet que la brutícia i la falta de reciclatge genera contaminació i agredeix al medi ambient fins al punt de posar fi a la vida de diverses espècies, és també un dels motius del Pla. En aquesta línia, que una ciutat bruta és antihigiènica i pot tindre efectes perjudicials per a la salut i que afecten els més vulnerables com són els xiquets. I per últim, evitar els accidents que provoquen els orins i els excrements dels animals de companyia, que fins i tot poden acabar en lesions i trencaments musculars.
Les accions que s’engegaran per a assolir i atallar aquestes cinc situacions s’engloben en dos grans blocs: netejar més i embrutar menys i pel que fa a la part que incumbeix a l’Ajuntament, es portaran a terme nou noves iniciatives.
En primer lloc, l’engegada d’un Servei de Repàs de recollida a partir de la setmana vinent. Un vehicle retolat farà una ronda cada dia a primera hora del matí per a comprovar l’estat dels contenidors i l’entorn d’aquests, per si està desbordat i arreplegarà les escombraries i objectes que hagen quedat a la via pública. Una Brigada Mòbil formada per personal municipal, principalment d’Avalem, i amb la col·laboració de l’àrea de Policia i SPV, que actuarà com a agents de proximitat i acudirà als jardins, parcs i zones de convivència com és plaça de la Vila per a detectar i pal·liar actituds incíviques.
En tercer lloc, l’augment del nombre de contenidors de reciclatge i de la freqüència de recollida. “Realment és una bona notícia perquè indica que la ciutadania vila-realenca cada vegada està més conscienciada”, assenyala el primer edil. Aquesta actuació comptarà amb una inversió de 80.000 euros. En quart lloc la recuperació de l’Ecoparc mòbil amb la posada en marxa d’un pla especial de voluminosos. I ja, com a part més innovadora, l’ús de les noves tecnologies amb una Aplicació Mòbil que permeta als veïns avisar i informar de problemes puntuals per a resoldre’ls amb la màxima rapidesa. També la implementació de programes pilot com sensors en els contenidors per a detectar si estan omplits i analitzar els patrons de cada barri.
I per últim, un pla especial per a combatre les deixalles generades pels gossos. “Anem a llançar una plica diferenciada perquè l’empresa de neteja actue sobre aquest problema amb mètodes específics com productes innocus que repel·leixen que els gossos vulguen fer les seues necessitats en els cantons. Totes aquestes actuacions ascendiran a 300.000 euros, als quals s’han de sumar “xicotetes partides de les accions més específiques”, afig José Benlloch.
El bloc que implica més a la ciutadania, encaminat a embrutar menys, consta de tres punts. La creació de l’Observatori Local ‘Per una Vila-real + neta’ que estarà format per les associacions festeres, les AAVV, els comerciants i la comunitat escolar. “Es reuniran periòdicament per a analitzar, fer propostes i fer balanç de les mesures preses”, conta l’alcalde. En segon lloc, l’aprovació d’una nova normativa sobre neteja i convivència ciutadana, que sorgirà de l’actual “que ve del 93 i que s’ha quedat obsoleta, a més de la normativa de convivència ciutadana, que també aborda l’assumpte de la neteja. “Estem estudiant en derogar-les per a crear aquesta nova, que serà més actual i que implicarà unes majors exigències i sancions, similars a les d’una ciutat mitjana, ja que les actuals són molt baixes”, explica. I per últim, es reconeixerà amb premis i recompenses les accions cíviques ciutadanes que ajuden a ser una ciutat més neta. “Incentivarem a les persones a tindre cura del carrer com si fóra una extensió de la seua casa per exemple amb premis econòmics als barris dos o tres barris que s’embruten menys i es mantinguen en millors condicions”.
“A veure si amb aquest paquet de mesures, podem fer un balanç positiu de cara a l’any que ve que faça de la Vila-real una ciutat més saludable i respectuosa amb el medi ambient”, conclou l’alcalde.