Carmen Carreras ha explicat que la participació ciutadana i la transparència "són l'única manera de lluitar contra la corrupció política"
Castellón Información
La portaveu municipal d'Esquerra Unida ha anunciat avui que el seu grup ha presentat una bateria de 22 mesures per a garantir la participació ciutadana per a la propera comissió de transparència: “Per a Esquerra Unida és fonamental desenvolupar des dels ajuntaments polítiques tendents a crear espais des d’on es vivencien pràctiques democràtiques per a la formació d’una ciutadania crítica i transformadora. Açò implica integrar als i les ciutadanes i a les seues organitzacions en els òrgans de decisió, garantint la informació i l’accés als espais de discussió i planificació. Volem un ajuntament obert, transparent i democràtic on les decisions de la seua gestió siguen portats de la mà dels i les ciutadanes de Castelló”.
En aquest sentit, la regidora va voler explicar que, a parer seu, cal augmentar la participació ciutadana en, almenys, tres aspectes diferenciats: “Per tal de millorar la participació ciutadana són tres els aspectes que, relacionats entre si, hem de transformar. El primer és el de la informació i formació en participació ciutadana que ara mateix el PP utilitza en benefici propi, amb l’única finalitat de donar-se autobombo i fer propaganda. El que cal és que la informació municipal arribe a totes les persones veïnes de Castelló, de forma que sàpiguen quines són les decisions presses per l'Ajuntament que els afecten i quins són els espais de participació existents. D'altra banda, cal formar-les en matèria de participació ciutadana, com ara explicant que és un revocatori o com es fan uns veritables pressupostos participatius, per tal que tinguen els coneixements per tal d'exercir els seus drets”.
La representant d'esquerres va voler continuar amb el segon punt que, a parer seu, cal modificar en relació a la participació ciutadana, que és un ajuntament obert a la ciutadania: “El PP manté un ajuntament segrestat en un organigrama tancat que deixa poques vies a una vertadera participació ciutadana. Aquesta participació es basa únicament a fer suggeriments en les Juntes i Consells de districte, així com en els consells sectorials. No existeixen espais oberts on els i les veïnes puguen expressar les seues opinions sense l’obligatorietat d’estar organitzats en una associació veïnal i formar part d’aquests consells. És per aquest motiu que proposem fer un nou Reglament de Participació Ciutadana on figure la participació activa de la ciutadania als Plenaris i les seues Comissions, amb el seu torn d’intervencions, deixar la participació oberta a les Comissions Informatives, adaptar les sessions de ple i comissions a l’horari que garantisca una major participació ciutadana, fixar horaris d’atenció per a tots els regidors i regidores i oferir espais municipals perquè la ciutadania puga debatre i organitzar activitats al voltant de l’activitat municipal”.
Però, cap dels dos apartats explicats per la portaveu municipal tindria sentit sense el tercer que és el de la presa de decisions: “Els veïns i veïnes de Castelló ara mateix no tenen cap mecanisme per prendre decisions en tot el que té a veure amb la gestió d'allò que directament els afecta. Des d’Esquerra Unida ens neguem a què la democràcia signifique únicament votar cada 4 anys. Els Pressupostos Participatius, tal com estan establerts ara, no contemplen més que una ínfima part del Pressupost dedicada a xicotetes inversions als barris. Cal, per tant, que la ciutadania puga prendre decisions, i per això proposem crear una regidoria de Participació Ciutadana, elaborar un nou Reglament de Participació Ciutadana que done veu i capacitat de decisió als i les ciutadanes de Castelló, crear Consells Sectorials per a cada àrea municipal, així com un Fòrum de Participació obert a la ciutadania i Fòrums cívics sectorials, realitzar assemblees de barri com a pas previ a les Comissions i Juntes de districte, elegir de forma directa als i les membres de Juntes i Consells de Districte, realitzar referèndums quan es modifiquen qüestions fonamentals com ara els serveis públics o quan ho demane el 10% del cens electoral, establir la revocació de càrrecs públics així com les iniciatives populars, participació ciutadana a les comissions d'investigació municipals, una transparència informativa total en relació a contractes i càrrecs públics i, per últim, l'elaboració d'un procés de participació democràtica en els Pressupostos Municipals en la seua totalitat i des del començament de la seua elaboració, desenvolupant propostes, en l’elaboració i en el seu seguiment".
Per últim, Carmen Carreras ha volgut acabar explicant que la participació ciutadana i la transparència són l'única manera de lluitar contra la corrupció política: “La corrupció generalitzada, el descontrol en la despesa destinada a grans infraestructures, la política de formigó i camps de golf que des d’Esquerra Unida anàvem denunciant des de fa anys, ens han portat a una crisi econòmica i a una gran desafecció i indignació de la ciutadania. Per a recuperar la credibilitat en la política cal un canvi radical, que reordene i clarifique les competències ciutadanes, dotant a la ciutadania de tota la capacitat decisòria que ara mateix se’ls està negant, i és això el que des d'Esquerra Unida reclamem amb la bateria de mesures que hem presentat”.