“Tot això ve a compte del periòdic que des d'aquest Ajuntament es publica. Un periòdic ha de servir per informar de forma crítica a la ciutadania, no per formar-la en posicions partidistes".
Castellón Información
La portaveu municipal d'Esquerra Unida a l'Ajuntament de Castelló ha anunciat la presentació per part del seu grup d'una moció per aconseguir un periòdic municipal plural: “Des dels inicis de la premsa escrita, ha existit sempre la preocupació sobre com s'ha de transmetre la informació. En l'intent per normativitzar i fixar normes per millorar la qualitat de la informació periodística s'han anat elaborant una pluralitat de documents, des de codis deontològics i convenis d'autoregulació fins als manuals d'estil o els manifestos. El que demanem des d'Esquerra Unida és que aquestes qüestions s'apliquen al periòdic municipal”.
La regidora va voler així fer referència a dos exemples concrets d'aquests cassos: “En aquest context, cal ressaltar la importància de dos documents: Els principis internacionals de l'ètica professional del periodisme de la UNESCO i el Codi Deontològic de la professió periodística de la FAPE. Així la premissa bàsica del primer diu que “el compromís amb la cerca de la veritat portarà sempre al periodista a informar només sobre fets dels quals conega el seu origen sense ometre informacions essencials”, mentre que el segon explicita.“ La principal tasca del periodista és servir a la gent en el seu dret a la veritat i la informació autèntica amb una dedicació honesta a la realitat objectiva (...) per proporcionar al públic el material adequat que li permeta formar-se una idea exacta i comprensiva del món”. L'aplicació dels principis anteriors deu lògicament traduir-se en l'aplicació de criteris de pluralitat i objectivitat”.
La representant d'esquerres va voler centrar el debat en la qüestió municipal: “Tot això ve a compte del periòdic que des d'aquest Ajuntament es publica. Un periòdic ha de servir per informar de forma crítica a la ciutadania, no per formar-la en posicions partidistes o ideològiques concretes. Per tot això, hauria de garantir-se que aquest periòdic no siga un element de propaganda del govern municipal, que és el que ara tenim”.
Per últim, Carmen Carreras va voler expressar les seues demandes concretes en aquest tema: “El que volem és que aquest periòdic municipal no siga un mer element propagandístic i que, per tant, estiga sotmés als principis de pluralitat, objectivitat i participació. En compliment de l'anterior, volem que es dote d'un espai al periòdic per a tots els grups municipals, així com a altres partits polítics, sindicats, associacions i moviments socials per a què puguen publicar les seues notícies o activitats i, per tal de garantir que això es complisca volem que es cree una comissió, dins del Consell de Cultura, que coordine el contingut del diari i que controle de manera regular el compliment dels principis anteriors. Creiem que això és el mínim exigible per garantir l'objectivitat i neutralitat del periòdic municipal”.