L’emissió estarà acompanyada d’una edició especial del programa ‘La qüestió’
Castellón Información
À Punt estrenarà el diumenge 20 de gener a les 21:30 per primera vegada en televisió el documental Experiment Stuka, una pel•lícula documental sobre el bombardeig nazi de quatre pobles de la Comunitat Valenciana durant la Guerra Civil. Serà l’estrena del documental després d´haver passat per festivals, sales de cine i plataformes de paga-ment. S’emetrà emmarcat en una edició especial del programa de reflexió i anàlisi La qüestió. El programa començarà després del documental. Al pla-tó, i en directe, hi haurà testimonis del bombardeig, Óscar Vives, autor de la investigació que s’explica en el documental, i historiadors i experts en la matèria, entre altres.
El documental és de la productora Suica Films i hi participa À Punt Mèdia. Està dirigit per Pepe Andreu i Rafa Molés, i ha obtingut el premi al millor llargmetratge documental dels primers Premis de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual i una menció especial a Docs València. Al final de l’any passat es va exhibir a les principals sales comercials d’Espanya i el van prenominar en els Premis Goya en algunes categories, inclosa la de millor documental.
Experiment Stuka explica el bombardeig per tres avions de la Legió Còndor nazi, el mes de maig de l’any 1938, dels pobles de Benassal, Ares, Albo-càsser i Vilar de Canes, a l’Alt Maestrat, en què mataren 38 veïns. Una reali-tat fins ara desconeguda pel gran públic i pels mateixos veïns que el docu-mental explica després de 80 anys. L’atac va formar part de les múltiples proves que la Legió Còndor va realitzar durant la Guerra Civil mentre ajuda-va Franco, entre les quals també està el bombardeig de Gernika el 1937.
La història d’aquests quatre pobles queda unida per una carpeta amb 66 fo-tografies que els alemanys van prendre per a documentar amb minuciositat l’atac. El veí de Benassal Óscar Vives, amb l’ajuda d’altres veïns, va anar fins a l’arxiu militar de Friburg, on es conserva l’informe alemany que els confirmava el que tantes vegades s’havien preguntat. La clau l’havia donada anys abans, de manera paradoxal i sense que haguera arribat als protagonistes, el prestigiós historiador britànic Antony Beevor, que participa en el documental junt amb altres historiadors. En film arreplega, a més, testimonis únics d’alguns els supervivents de l’atac, molts dels quals ja han mort.
Els tres avions que bombardejaren les poblacions de l’Alt Maestrat eren Junker 87A (coneguts com Stuka), que l’exèrcit alemany volia provar i que després acabarien fabricant-se a gran escala durant la Segona Guerra Mundial.