Es pretén investigar la cultura audiovisual i generar recursos per a fomentar l'alfabetització mediàtica a través dels mitjans de comunicació públics
Castellón Información
La cinquena i última sessió del seminari web 'Diàlegs sobre comunicació i educació en el segle XXI. Impulsar l'educomunicació des de les universitats' ha comptat amb la participació de Julio Montero Díaz, catedràtic de Periodisme de la Universitat Complutense de Madrid i vicerector d'Investigació de la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR), i d'Ignacio Aguaded Gómez, catedràtic de Didàctica i Organització Escolar, i director del Màster Universitari en Comunicació i Educació Audiovisual de la Universitat de Huelva. La sessió del curs ha sigut moderada per Javier Marzal Felici, director de la Càtedra RTVE 'Cultura audiovisual i alfabetització mediàtica'» de la Universitat Jaume I.
Aquesta sessió ha estat marcada per la coincidència de perspectives i visions que els dos experts han manifestat. Aguaded i Montero van mostrar la seua absoluta coincidència en el diagnòstic sobre la situació de l'educació mediàtica en el sistema educatiu espanyol: encara que cal reconéixer l'existència d'una diversitat de situacions i realitats docents, l'actual situació va ser qualificada sense pal·liatius pels experts com a "decebedora". L'anàlisi dels curricula dels nivells d'ensenyament no universitari (però també en els títols de grau i postgrau en Educació i en Comunicació) permet constatar que l'educomunicació és una de les grans absents.
Per al professor Julio Montero, la situació no és fàcil de resoldre perquè els títols de Graduat/da en Mestre/a en Educació Infantil, en Educació Primària i del Màster Universitari en Formació del Professorat de Secundària són títols 'habilitants', que no permeten introduir fàcilment en els seus plans d'estudis assignatures relacionades amb l'educació mediàtica. La creació de dobles graus que combinen els títols d'Educació i Comunicació li sembla una opció molt interessant, com es proposava en el Manifest en favor de l'educomunicació, al qual van donar suport un centenar de catedràtics i experts de més de 30 universitats espanyoles. Per a Montero, la introducció d'una assignatura obligatòria sobre educació mediàtica en el Màster Universitari en Formació del Professorat de Secundària permetria avançar significativament en aquest terreny.
El professor Ignacio Aguaded, per part seua, va assenyalar que per a avançar en el camp de l'educació mediàtica és imprescindible treballar en cinc eixos: en el terreny de la investigació és necessari incentivar el desenvolupament de tesis doctorals, TFM i TFG sobre educomunicació; és urgent incidir en el camp de la formació del professorat per a millorar les seues competències mediàtiques, com proposa el currículum Alfamed; és necessari no perdre de vista que les famílies són entorns que també necessiten coneixements sobre alfabetització mediàtica, i ací la col·laboració dels mitjans de comunicació públics i privats és fonamental; s'ha d'estimular el contacte i l'intercanvi d'experiències entre professors d'infantil, primària i secundària amb el professorat universitari, per a conéixer millor la realitat del sistema educatiu; finalment, el treball en xarxa és absolutament imprescindible per a generar recursos que permeten avançar en el camp de l'educació mediàtica.
Aguaded i Montero van destacar el fet que aquest és un moment transcendental en la història de la nostra cultura, on el digital representa una nova visió de món, un canvi molt profund del paradigma educatiu al qual cal enfrontar-se amb determinació perquè els joves i la ciutadania en general es puguen adaptar a un món tan canviant com l'actual, dominat per les «mediacions», i ser capaços de posar al servei de la humanitat.
L'última sessió del seminari web ha permés reprendre i desenvolupar moltes idees que han anat sorgint en les sessions anteriors, que han permés complir el principal objectiu de la Càtedra RTVE 'Cultura audiovisual i alfabetització mediàtica' de la Universitat Jaume I, que no és un altre que contribuir al desenvolupament de l'educació mediàtica en el sistema educatiu espanyol, amb el suport de la Corporació pública estatal RTVE.
El moderador de la sessió, Javier Marzal Felici, va tancar el seminari web agraint la presència regular de més de 35 assistents, així com el suport a aquesta iniciativa per part del Cefire Artisticoexpressiu de la Comunitat Valenciana, del Consell de l'Audiovisual de la Comunitat Valenciana i de l'Associació per al Desenvolupament de la Comunicació, adComunica.
Així mateix, el professor Marzal va anunciar el desenvolupament d'un nou seminari web a mitjan setembre, amb el títol 'Diàlegs sobre comunicació i educació en el segle XXI. Impulsar l'educomunicació des dels sectors professionals de la comunicació', en el qual està prevista la participació de 14 experts en comunicació, dels camps del periodisme, de la direcció de comunicació, de la comunicació publicitària, de l'audiovisual i dels mitjans públics de comunicació, per a conéixer noves propostes sobre educació mediàtica.
Totes les sessions gravades i altres recursos estan allotjats en la web http://catedrartve.uji.es.