Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 21:28

Fampa Penyagolosa expresa el seu malestar front la modificació d'horari del curs 2024/25

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 36 segundos

Noticias Relacionadas

Conselleria s'ha reunit amb els sindicats on ha presentat les seues propostes per al curs vinent entre les quals destaca un increment de plantilles de prop de 1.000 docents

Una vegada més la FAMPA Castelló Penyagolosa vol expressar la seua preocupació respecte a les sol·licituds de modificació d'horari per al curs vinent formulades per les direccions de diversos centres escolars de la província de Castelló.

En els últims dies, hem rebut informació de diversos centres educatius en els quals s’han proposat modificacions horàries. Aquestes propostes inclouen horaris que les famílies no aproven, ja que dificulten la conciliació de la vida laboral i familiar dels pares i mares, i no prioritzen el benestar de l'alumnat per damunt de qualsevol altre interés.

Considerem que aquests canvis a aquestes altures perjudiquen principalment les famílies, que en el panorama actual, amb el districte únic, és possible que s’hagen decantat per un centre educatiu o un altre basant-se’n en l’horari. Açò generarà, sense dubte, incertesa i evitarà que les famílies puguen organitzar-se degudament fins que no se'ls comunique el nou horari.

Demanem a les autoritats educatives, com ho hem fet durant anys, que atenguen les peticions de les famílies i regulen definitivament els horaris de les escoles públiques. També sol·licitem que la Direcció Territorial no accepte les modificacions horàries presentades per al curs vinent, amb l’objectiu de reduir la incertesa de les famílies.

L'escola pública no pot continuar sotmesa a canvis constants d'horari i a una inestabilitat que, en última instància, només beneficia les escoles concertades i privades. A més, exigim que les decisions sobre els horaris del centre es prenguen amb la participació activa de totes les famílies del centre que ho desitgen (i no només amb votacions al Consell Escolar, on les famílies estan infrarepresentades i no es compta amb el vot de la majoria de les famílies) i sempre amb el millor interés dels xiquets i xiquetes com a prioritat.

La federació s'esforça per garantir que les escoles siguen espais de benestar i desenvolupament adequats per a tot l’alumnat i les seues famílies. Estarem vigilant de prop aquesta situació i continuarem defensant els drets i interessos de les famílies en el sistema educatiu.

Les propostes del Consell de cara al curs 2024/25

D'altra banda, Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació ha presentat als sindicats una proposta per al pròxim curs 2024-2025 que arreplega un increment de plantilles de prop de 1.000 docents respecte al curs actual, incloent-hi millores que no estaven previstes en l’acord denunciat. El curs actual finalitza amb 68.086 docents en actiu i la previsió per al curs que ve és que siguen de vora 69.000.

El secretari autonòmic d’Educació, Daniel McEvoy, ha presentat esta proposta als sindicats en la mesa sectorial que ha tingut lloc este dijous en la Conselleria d’Educació.

McEvoy ha destacat que “este increment de professorat s’ha fet atenent una distribució equilibrada i derivada de l’estudi de les necessitats reals dels centres educatius”.

Així, ha recordat que l’acord firmat l’any passat per l’anterior Govern Valencià “és considerat nul de ple dret” per l’Advocacia de la Generalitat, perquè hauria d’haver sigut una orde i perquè el va subscriure un govern en funcions. “Ens hem vist obligats a denunciar-ho i no podem aplicar-lo. Des de la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació actuarem d’acord amb la llei per a donar seguretat jurídica als nostres docents”, ha assenyalat.

L’aplicació de l’acord de plantilles considerat nul suposava la creació de 4.869 llocs de treball en les etapes d’Educació Infantil fins a FP al llarg de dos cursos acadèmics. D’esta manera, s’establia un increment de 2.971 llocs en este curs i de 1.898 per al següent.

No obstant això, el Govern del Botànic va dotar per al curs actual els centres amb 4.527 llocs, dels quals 2.971 es van crear en aplicació de l’acord de plantilles i 1.556 llocs “ja estaven creats per a altres finalitats, però els van afegir com si foren per aplicació de l’acord de plantilles, i eren una mera reutilització dels recursos ja existents. D’esta manera, segons l’acord de plantilles que van proposar només quedaria incrementar les plantilles en 342 llocs”, ha explicat McEvoy.

Determinació de plantilles

En la mesa sectorial d’este dijous s’ha indicat als sindicats que per a la Conselleria d’Educació el punt de partida a l’hora d’elaborar les instruccions de determinació de plantilles és l’orde que l’anterior govern va derogar de manera il·legal, tenint en compte les plantilles actuals i incorporant algunes novetats.

Entre estes novetats destaca l’increment de la dotació de recursos humans del Programa de la millora dels centres (PAM); la creació de llocs de mestres per a les escoles infantils de 0-3 anys de titularitat de la Generalitat (es dotarà d’un mestre més); dotació de les hores necessàries per a cobrir les hores de dedicació a càrrecs directius de mestres d’Educació Infantil en CEIPS (implica 36 mestres més); i increment de professorat d’FP.

A més, està previst un increment de personal no docent en els centres educatius: educadors d’educació especial, tècnics de gestió educativa, fisioterapeutes, educadors socials, auxiliars de gestió en CEIPS, i personal de PAS en IES, la qual cosa suposarà un augment de personal de 465 llocs de treball.