El fons documental pot consultar-se en la web del Servei d'Arxiu de la institució i és un dels majors de la província
Castellón Información
La setmana passada moria a València el comte de Cirat, Alfonso Merchante y Martínez de Pisón, responsable d'una de les majors donacions recents al fons documental de l'Arxiu Provincial de Castelló.
La diputada responsable de l'Arxiu, Ruth Sanz, ha recordat "la generositat i l'altruisme" del noble valencià, que amb la cessió de més de 300 documents datats des del segle XIV i fins al segle XIX "ens ha ajudat a entendre i saber més de la nostra història com a poble".
Sanz ha recordat que, el 2013, després d'intenses negociacions, el titular del comtat cirater accedia a cedir per a tota la província la seua col·lecció personal de documents perquè la Diputació els custodiara i posara en valor. Una col·lecció que sobrepassa els límits del comtat de Cirat i "que ens ha deixat per a la posterioritat valuosos textos referits a les localitats castellonenques de Jérica, Navajas, Segorbe, Toga, Arenós, Villahermosa del Río, Pina i Barracas".
A banda d'informació referida a la província, aquest fons també inclou documentació de l'exili familiar a Àustria a l'haver-se posicionat a favor de l'arxiduc Carles d'Àustria en la guerra de successió espanyola. Atés que estem parlant d'un arxiu familiar, tampoc no falten els documents relatius als llinatges, arbres genealògics i concessions de noblesa.
A més a més, també s'hi poden trobar documents inèdits dels comtats de Villafranqueza, així com material inèdit de l'enginyer Cristóbal Antonelli -responsable de la majoria de torres vigies del litoral valencià-, com són els plànols del pantà de Tibi o de la construcció en nova planta del poble de Villafranqueza (actual barri d'Alacant).
Per a Sanz es tracta d'un llegat de gran interés cultural, històric i documental, per això, i perquè tothom puga conéixer-lo, el fons familiar dels comtes de Cirat està disponible, completament digitalitzat al web del Servei d'Arxiu.