L'objectiu ha sigut conéixer l'alumnat del grau mitjà de personal tècnic en Xarxes i estacions de tractament d'aigües i les instal·lacions
Castellón Información
El conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha visitat l'Escola de Formació de Facsa Castelló de la Plana acompanyat pel president de Facsa, Enrique Gimeno, i pel director territorial de Castelló de la Conselleria, Alfred Remolar. En la visita també han participat el regidor d'Educació de l'Ajuntament de Castelló de la Plana, Francesc Mezquita, i la responsable de Formació de Facsa, Laura Gabín.
L'objectiu ha sigut conéixer de primera mà l'alumnat del grau mitjà de personal tècnic en Xarxes i estacions de tractament d'aigües i les instal·lacions on s'està cursant el nou grau superior d'FP de personal tècnic en Gestió de l'aigua, que aquest curs Educació de la Generalitat ha implantat per primera vegada en dos centres educatius valencians: l'IES Politècnic de Castelló, en connexió amb Facsa; i l'IES Beatriu Fajardo de Benidorm.
Aquesta titulació superior, relacionada amb l'àmbit empresarial vinculat a la sostenibilitat, arriba a les comarques de Castelló gràcies a l'ampliació del conveni que manté la Conselleria d'Educació amb l'Escola de Formació de Facsa. Suposa donar continuïtat al grau mitjà d'aquesta família d'FP, que el departament del conseller Vicent Marzà ja va implantar el curs passat a Castelló.
Vicent Marzà ha detallat que aquest nou grau superior "forma part del full de ruta que estem duent a terme en matèria de Formació Professional, amb l'increment generalitzat dels estudis d'FP i obrint una oferta racional i lògica de titulacions que estan directament vinculades a les necessitats del sector productiu de cada zona. Per això és necessari obrir aquesta oportunitat formativa ací a Castelló, en col·laboració amb Facsa, la qual cosa permetrà una ocupabilitat segura de l'alumnat que curse aquests estudis, que, a més, estan vinculats a l'economia sostenible".
Per la seua part, Enrique Gimeno, ha assenyalat: "Considerem fonamental la col·laboració público-privada per a alinear l'oferta educativa, a més de treballar a nivell de recursos i inversió. En aquest sentit, estem molt satisfets amb els resultats obtinguts de la nostra col·laboració amb la Conselleria que ens ha permés tirar avant el grau mitjà en manteniment de Xarxes i estacions de tractament d'aigua". "Es tracta d'una aposta molt important que nodreix al nostre sector de les necessitats professionals d'aquells llocs de primera línia que no precisen una formació universitària però sí que requereixen una formació específica i altament lligada a l'evolució tecnològica", afig el president de Facsa.
Set professors i professores més a l'IES Politècnic
Els nous estudis han suposat l'ampliació de la plantilla de l'IES Politècnic fins als 190 docents. En són 7 més que el curs passat; 3 d'aquests, especialistes de Facsa contractats per la Conselleria.
La implantació de la nova titulació superior de Gestió de l'aigua en l'IES Politènic ha arrancat amb 9 alumnes. S'imparteix en horari de vesprada i l'alumnat estudia tota la teoria a les aules de l'IES Politècnic, mentre que els tallers i la part més pràctica es desenvolupen a l'Escola de Formació Facsa i a les instal·lacions de l'empresa.
El grau superior consta de dos cursos que sumen 2.000 hores de formació i, una vegada superats, l'alumnat titulat té un ampli ventall d'opcions per a treballar en el sector del muntatge, l'operació i el manteniment de xarxes i instal·lacions d'aigua, i el tractament d'aigües i reutilització d'aigües residuals.
S'aprén a planificar i organitzar l'execució d'obres de construcció i el muntatge de xarxes i instal·lacions d'aigua a partir del projecte, a fer tasques de muntatge de xarxes i instal·lacions d'aigua, així com a posar-les en servei. Els mòduls professionals que s'imparteixen també permeten organitzar operacions d'explotació en xarxes i instal·lacions d'aigua, i la verificació de la seua idoneïtat abans de posar-les en funcionament.
Cal recordar que aquest curs, a les comarques de Castelló, s'han activat més de 1.100 noves places d'FP de diferents famílies professionals, de les quals una bona part pertanyen a estudis relacionats amb la potenciació de l'economia sostenible. Es tracta de títols relacionats amb les energies renovables, l'eficiència energètica i la gestió eficaç i sostenible dels recursos naturals.