L’entitat obri la convocatòria per a realitzar les obres de condicionament del seu Centre Social per a per a fer-ho accessible i adaptar-ho a la normativa actual
Castellón Información/S.N.
Fundació Caixa Rural Vila-real durà a terme una reforma integral del seu Centre Social per a fer-ho accessible i adaptar-ho a la normativa actual. A més, s'aprofitarà la intervenció per a crear espais més amplis i polivalents on celebrar conferències, cursos, reunions i assemblees. També es condicionaran i reorganitzaran les zones utilitzades per les associacions de la ciutat creant nous despatxos i sales.
El projecte de reforma de les instal·lacions ha sigut presentat avui pel president de l'entitat, Enric Portalés, i l'alcalde de la ciutat, José Benlloch, qui ha reconegut “l'important paper que exerceix Caixa Rural Vila-real i la seua Fundació en la dinamització econòmica, social i cultural de la nostra població”. Així mateix, Benlloch ha manifestat que aquesta iniciativa compta amb el suport de l'Ajuntament a través del conveni que mantenen ambdues institucions.
Així mateix, Fundació Caixa Rural Vila-real dotarà uns 200 metres quadrats d’una planta de les seues instal·lacions a menors i joves amb capacitats diferents, on s'inclouran accions d'orientació familiar, prestació de serveis de diversos professionals com a logopèdia, fisioteràpia, tallers de 'coaching', teràpia ocupacional i altres necessitats. “Ells són els únics coneixedors de les maratonianes i estressants matins o vesprades que passen anant d'un lloc per a un altre en diferents activitats com el logopeda o el fisioterapeuta. Amb aquest projecte volem centralitzar-les”, ha explicat el president de l'entitat, Enric Portalés.
A aquest efecte, es va a crear una planta específica de més de dos-cents metres quadrats que comptarà amb nous espais, aules polivalents d'activitats, serveis i cuina per a dur a terme les accions derivades del projecte, que compta amb el suport i l'aval de l'Ajuntament de Vila-real.
Després de la reforma es traslladarà al Centre Social la seu operativa del Centre Especial d'Ocupació DINSERTA destinat a persones amb capacitats diverses. Des d'aquest nou espai se seguiran desenvolupant labors de formació, inclusió laboral i activitats de suport a aquestes persones.
Un dels principals objectius d'aquesta iniciativa és donar un respir familiar als cuidadors dels usuaris. Per a açò, els dissabtes a la vesprada es realitzaran tallers lúdics, musicoterapia, treballs manuals i ball, entre altres activitats. Tot açò estarà coordinat i supervisat per una integradora social de la Fundació Caixa Rural i els seus responsables. Aquest projecte va acompanyat d'un treball de sensibilització en els instituts per a normalitzar aquest tipus de centres. L'objectiu és captar voluntariat jove que puga participar, gaudir i aprendre amb ells de les activitats.
Per a potenciar la inclusió social, la Fundació Caixa Rural i l'Ajuntament de Vila-real duran a terme un curs de formació d’emprenedoria i gestió d'empreses destinat a persones amb capacitats diverses que començarà al juny. També se celebrarà una jornada d'Inclusió entre empreses i persones amb ‘discapacitat’ reconeguda. I una campanya sensibilització i conscienciació dirigida als joves perquè contribueixen al fet que aquestes persones assolisquen una plena inclusió en el món educatiu i el social.
Respecte a la reforma integral del Centre Social, es va a realitzar una convocatòria oberta per a realitzar les obres de condicionament a la qual podran optar les empreses constructores que complisquen els requisits que trobaran en la web de la Fundació. La documentació estarà disponible fins al dia 7 de juny de 2018 i per a poder participar en la contractació serà imprescindible realitzar la visita a l'edifici que es durà a terme els dies 6 i 8 de juny. El termini d'execució de les obres serà d'aproximadament quatre mesos i encara que no es vol condicionar les propostes de les empreses, Portalés indica que el pressupost no superarà els 400.000 euros.
Durant 2017, en el Centre Social es van realitzar més de 300 actes culturals, musicals, solidaris, esportius, tallers de formació i activitats pròpies de les associacions que tenen la seua seu en l'edifici, a més dels serveis que s'ofereixen als socis tals com la sala de lectura i l'aula d’informàtica.
L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha destacat el paper de l’entitat en el passat, el present i el futur de la ciutat i ha posat en valor la gran implicació de la Fundació amb l’Ajuntament, ja que ha cedit les seues instal·lacions sempre que ha sigut necessari convertint-se així en el centre cultural de Vila-real i acollint “les activitats de les entitats culturals, religioses i esportives locals com si fóra un edifici d’ús públic i no tan sols per als socis”.
Benlloch ha recordat que l’entitat complirà l’any que ve 100 anys, i que ha sigut testimoni del pas d’una societat agrària a una industrial i altra de serveis. La Fundació Caixa Rural està implicada de manera estreta amb els quatre eixos de la ciutat, ja que perseguim els mateixos objectius”.
L’alcalde ha recordat la implicació de les entitats amb nombroses organitzacions socials de la localitat com Creu Roja, la Residència Santa Ana, Efecte Vila-real, Aula Mentor, la Fundació Sant Pasqual, Globalis i en esdeveniments de gran importància com el Pregó de festes, el dels Reis Mags. “No existeix cap unitat de respir a Vila-real com aquesta, en la que es vaja a promoure la creativitat, l’empoderament de les persones amb capacitats diferents i estem encantats que cedisca les seues instal·lacions i faça una inversió per a adaptar-les, fer-les més segures i accessibles”, conclou.