El vuit de setembre de 1251 Jaume I va autoritzar el trasllat de la població del Castell Vell a la plana
Aquest vuit de setembre la commemoració de la concessió de la Carta Pobla de la Ciutat de Castelló de la Plana ha sigut una mica diferent. Hui és el 769 aniversari de la ciutat i aquest cop, els seus habitants ho han celebrat amb el volteig de la campana del Fadrí més emblemàtica: ‘Àngel’. Aquest any, a causa de la pandèmia de la Covid-19, s’han descartat els actes massius per tal de prevenir contagis, però tant la corporació municipal com els veïns i veïnes que passaven per la plaça de l’ajuntament han mantingut un rigorós silenci per fer honor a la concessió de la Carta Pobla de la seua benvolguda ciutat. Amb els ulls fixes en la cúpula del Fadrí, totes les persones observaven com Àngel girava durant tres efímers minuts, fins que el silenci ha conquistat la plaça i els representants municipals han trencat files davant de l’ajuntament.
Tàrsila Galdón/Castellón Información
Des d’aquest mitjà de comunicació es tractara d’oferir un particular homenatge a la ciutat de Castelló relatant la seua història perquè recordem el procés de creació de la ciutat. Per recollir la informació, s’ha consultat la pàgina oficial de Castelló Turisme impulsada pel propi Ajuntament de Castelló i els nombrosos reculls informatius sobre aquest relat de la periodista Esperanza Molina, cap de redacció d’aquest mitjà.
Història de la Fundació de la Ciutat
El vuit de setembre de 1251 Jaume I va estendre una Carta Pobla a Ximén Pérez d’Arenós (virrei en el Regne de València) que li permetia traslladar la vila de Castelló on ell considerara i traslladar així, els habitants de les muntanyes (on es trobava el castell) al pla. Així doncs, segons narra la pàgina oficial de l’ajuntament aquest trasllat es va produir el tercer diumenge de Quaresma, quan va nàixer la ciutat.
Les pròpies Festes de la Magdalena commemoren aquest dia en la seua Romeria de les Canyes (declarada Bé d’Interés Cultural). Aquesta tradició té una vinculació religiosa, ja que la primera processó documentada entorn aquest trasllat data el 1375.
Així i tot, aquesta peça se centrarà en eixa autorització a l’any 1251 per part de Jaume I, per descobrir l’apassionant història de la Romeria de les Canyes i com durant la història ha estat afectada per la situació política i social, es pot consultar aquest reportatge elaborat per Esperanza Molina per a Castellón Información.
Seguim…
Curiosament, dotze anys abans d'aquesta concessió (concretament en 1239) hi va haver ja un intent de creació de la ciutat a través d’una carta de poblament atorgada pel primer amo feudal que va tindre Castelló (el senyor Nuño Sancho de Provenza). Amb tot, aquest procés havia d’autoritzar-se per la Corona, per això l’intent fou un fracàs.
Després de l'atorgament de la Carta Pobla, Castelló progressava i en 1272 es va autoritzar l’ampliació del nucli urbà per mitjà de l’afegit d’un raval que suposava l’aparició dels carrers d’Enmig i de Dalt. Per altra banda, el 7 de febrer de 1284 el fill de Jaume I (Pere III el Gran) va autoritzar a la vila de Castelló poder autogovernar-se. Amb aquest pas, Castelló podia tenir órgans municipals.