Els centres de formació exhibeixen en la Fira Aèria els equips per a protegir el Millars i donar suport en cas de primers auxilis
Castellón Información
La V Fira Aèria de València ha acollit la presentació dels drons dissenyats en els instituts Álvaro Falomir i Vila-roja, a més del centre Cervantes, per a protegir l'entorn natural d'Almassora i donar suport en cas de primers auxilis. L'alumnat dels tres centres s'ha desplaçat fins a la capital valenciana per a posar en valor els seus treballs davant un públic especialitzat.
La iniciativa s'emmarca dins del projecte d'innovació educativa la Fira Aèria, que té com a objectiu la construcció de drons amb finalitat social o mediambiental. Almassora participa per primera vegada en aquesta mostra que compleix cinc anys i ho fa de la mà dels tres centres educatius.
D'una banda, l'alumnat de primer de Batxillerat de l'IES Álvaro Falomir ha dissenyat un dron amb capacitat per a ajudar la conservació del paisatge protegit del Millars. Observarà les zones ocupades il·legalment i abandonades de la gola del riu per a regenerar-les mitjançant la reforestació d'espècies autòctones de la zona. A més, l'estudiantat ha previst utilitzar-lo com a suport als guàrdies forestals per a la vigilància de la zona.
D'altra banda, l'IES Vila-roja i el Centre Cervantes FP han creat un projecte conjunt amb tasques diferenciades per a cada centre. D'aquesta forma, l'alumnat de l'institut ha desenvolupat la part tècnica del projecte mentre que Cervantes s'ha encarregat de la part empresarial i la simulació de la seua gestió en l'hipotètic cas que entrara en funcionament.
El dron està capacitat per a realitzar funcions de primers auxilis fins que arriben els serveis de rescat, de manera que cobreix necessitats bàsiques com a hidratació, alimentació i primers auxilis. A més, l'equip està capacitat per a llançar un salvavides.
En tots dos casos, el treball s'ha estés durant tot el curs. L'alumnat ha mantingut entrevistes amb tècnics de medi ambient de l'Ajuntament d'Almassora i guardes forestals, bombers, personal d'ONG, Guàrdia Civil i professionals del rescat per a establir els objectius dels equips. La participació en la Fira Aèria culmina la fase de disseny i proves i funciona com a aparador de les propostes d'Almassora atés que els centres han comptat amb un expositor en la mostra i un espai propi per a la presentació del seu projecte.
La Fira Aèria igual que Programa la teua obra i MOMO són projectes del Caleidoscopio, ‘start up’ de la Universitat Miguel Hernández i compten amb la col·laboració de Alioth Art i Ciència, l'Escola Politècnica Superior d'Alacant, la Universitat de València, la pròpia Universitat Miguel Hernández d'Elx, la Universidad Autónoma de Madrid, el Centre de Formació de professorat de la Conselleria d'Educació (CEFIRE) i el Centre Territorial d'Innovació i Formació de Conselleria Educació Madrid (CTIF).