Castelló i Ecovidrio han configurat aquesta jornada per fomentar la col·laboració entre entitats, i la transparència i coneixement del procés
Castellón Información
L'Ajuntament de Castelló i Ecovidrio, entitat encarregada de la gestió del reciclat d'envasos de vidre a la ciutat, han organitzat una visita per conéixer la cadena de reciclat d'envasos de vidre, concretament la fase de tractament. En la jornada, celebrada a les instal·lacions de Camacho Recycling a Caudete (Albacete) ha participat el regidor de Reciclatge, Ignasi Garcia, el gerent de zona d'Ecovidrio, Roberto Fuentes, tècnics municipals i els equips d'educació ambiental de Castelló i la Diputació de Castelló, un servei pioner impulsat pel consistori que ja s'ha convertit en model per a la resta de municipis del territori valencià.
L'edil Garcia ha destacat que "hem pogut comprovar com el vidre que utilitzem i reciclem li podem donar una altra vida, ja que pràcticament el 100% es recupera després de la fase de tractament". La fase de tractament és un procés automatitzat, eficient i sostenible (no s'usa aigua ni productes químics), en el qual els residus d'envasos de vidre es netegen de xicotetes impureses i es trituren fins a convertir-se en calcin.
Durant la visita els assistents han pogut comprovar com la cadena de reciclatge d'envasos de vidre és un procés eficaç, eficient i sostenible. La recollida separada d'envasos de vidre en origen a través del contenidor garanteix un reciclatge d'alta qualitat, ja que a penes presenta impropis. Precisament, l'alt rendiment del procés de reciclatge i les propietats circulars del material de vidre permeten que d'un envàs puga fabricar-se un altre exactament igual infinites vegades.
A més a més, cal destacar que l'ús de vidre reciclat estalvia -de mitjana- un 53% les emissions de CO₂, evita l'extracció de matèries primeres i redueix aproximadament un 38% la despesa energètica, atés que la seua temperatura de fusió en el forn és menor.
El consistori castellonenc i Ecovidrio han configurat aquesta jornada per fomentar la col·laboració entre entitats, i la transparència i coneixement del procés junt amb l'equip d'educadors ambientals, tot coincidint amb la recent proclamació per part de l'Assemblea de les Nacions Unides del 2022 com a Any Internacional del Vidre i davant els reptes de l'actual context normatiu en matèria de residus.