Castellón Información
Vint persones aturades han començat a entrenar una nova cerca de treball en la II Llançadora d'Ocupació de Vila-real, un programa innovador en la lluita contra l'atur impulsat per Fundació Santa María la Real, Fundació Telefònica i l'Ajuntament de Vila-real. Per a açò, han comptant amb la col·laboració del Servei Públic d'Ocupació (Servef) i el cofinançament del Fons Social Europeu, dins del programa operatiu POISES. Durant els cinc pròxims mesos, es reuniran diversos dies a la setmana en l'Espai Jove, cedit per la Regidoria de Joventut de Vila-real. Amb l'ajuda d'un tècnic especialitzat, realitzaran activitats per a millorar la seua empleabilidad i comptar amb noves possibilitats d'inserció laboral.
L'equip de la II Llançadora d'Ocupació de Vila-real està constituït per 20 persones aturades (12 dones i 8 homes), amb edats compreses entre els 18 i els 34 anys, i diversos perfils formatius: AÇÒ, Cicles Formatius de Formació Professional, Batxiller i estudis universitaris.
Hi ha qui cerca el seu primer treball i qui cerca una oportunitat després de quedar-se en atur després d'anys d'experiència en diferents sectors, com a turisme, hostaleria, noves tecnologies i informàtica, construcció, tercer sector o sector social, vendes o atenció al públic, entre uns altres.
Estela Brugada és la tècnica de la Fundació Santa María la Real que ha realitzat el procés de selecció i l'encarregada de gestionar la llançadora durant els pròxims cinc mesos. Explica que és un grup heterogeni, amb experiències molt diferents i interessants una respecte a l'altra, la labor de les quals ara és convertir-se en un equip i compartir un mateix objectiu: ajudar-se mútuament per a millorar les seues habilitats professionals, emprendre una cerca de treball més proactiva i coordinada, per a comptar amb noves oportunitats laborals.
“Els més joves volen aprendre a cercar treball, i els qui ja han tingut experiència laboral previa busquen actualitzar coneixements i noves maneres de tornar a incorporar-se al mercat laboral. Hi ha també fins i tot qui afirma que el més li atrau del programa és el fet de fer una cerca en equip, de no sentir-se sol i comptar amb companyia i orientació. En qualsevol cas, demanden ajuda per a millorar la part d'autoconeixement, intel·ligència emocional i aprendre a promocionar-se correctament com a professionals”, detalla Estela.
Què faran en la Llançadora?
A partir d'ara i durant els pròxims cinc mesos, es reuniran diversos dies a la setmana en locals cedits per l'Ajuntament. Duran a terme diverses activitats per a millorar la seua empleabilidad: sessions de 'coaching' i intel·ligència emocional, dinàmiques de comunicació, marca personal i cerca d'ocupació 2.0; entrenament d'entrevistes; elaboració de mapes de empleabilitat, visites a empreses i trobades amb responsables de Recursos Humans amb l'objectiu d'aconseguir la plena inserció dels vint participants.
Metodologia que funciona
“Tenim evidència que la metodologia desenvolupada per Fundació Santa María la Real per a les llançadores funciona. Una persona que entra a una llançadora ix molt diferent, amb un creixement personal i professional, i coneixement noves tècniques, que li aporten major seguretat i confiança. Els resultats tant quantitatius com a qualitatius ens motiven a seguir apostant per aquest projecte de millora de la empleabilidad”, destaca el director de Relacions Institucionals de Fundació Telefònica, Joan Cruz.
Per la seua banda, el regidor d'Economia i de Joventut, Xavier Ochando, ha assegurat que “és un vertader orgull comptar amb una nova edició d'aquest innovador programa que tan bons fruits va donar en la seua primera edició, en la qual 17 persones van trobar una ocupació fins i tot abans de finalitzar el període”. Així mateix, indica que “el sistema funciona i des de l'Ajuntament seguirem apostant per aquesta iniciativa, perquè el nostre objectiu és continuar facilitant la incorporació de més persones al mercat laboral, especialment dels més joves, generant així economia”.