La importància d’aquesta forma de cultiu, a debat en unes jornades a l’ entitat vila-realenca pel 150 aniversari on també s’aborda la recuperació de les competències de les confederacions en el cicle de conferències sobre aigua, agricultura i salut i la sessió s’emmarca en les activitats pel 150 aniversari. Han participat Pasqual Broch, Juan Manuel Aragonés i Andrés del Camp
Castellón Información
La Comunitat de Regants de Vila-real ha organitzat una jornada de debat dins del cicle de conferències sobre aigua, agricultura i salut que s'està celebrant amb motiu del 150 aniversari de l'entitat vila-realenca i en la qual s'ha destacat la importància que té el regadiu per a la qualitat de vida. El president de la Comunitat de Regants de Vila-real, Pasqual Broch, ha explicat en l'obertura d'aquestes jornades que “dins dels actes d’aquest aniversari i emmarcades en el cicle de conferències Aigua Agricultura i Salut, juntament amb la Fundació Caixa Rural, Caixa Rural i la Cooperativa, estem duent a terme aquests debats en el qual hem comptat amb diversos experts. En la jornada de hui, podem gaudir de dues personalitats de gran nivell amb una amplíssima trajectòria en el món de l'aigua i del regadiu. Són conferències específiques i tècniques, però que ens faran avançar cap al futur i veure la nostra activitat des de diferents perspectives”.
Broch explica que “el futur serà del regadiu o no serà, ja que es diu que és sis vegades més productiu que el secà, per la riquesa que genera. Hi ha una certa incertesa amb aquest futur, però si que hi ha dades que indiquen que la despoblació s'està produint abans en les zones que no tenen regadiu” i afig que “hui podem comptar ací en el saló de la Comunitat amb representants de dos organismes amb gran rellevància per a la nostra associació, com són l'assessora, que és la Federació Nacional de Comunitats de Regants (Fenacore) i la tutora, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), ja que ambdues ens han d'assenyalar la direcció a seguir pel regadiu”.
Posteriorment, Juan Manuel Aragonés, que actualment és president de Caritas Diocesana Espanya és expresident i excomisari de la CHJ i que a més, ha ocupat diferents càrrecs en l'administració, com a director general d'Obres Públiques en dues ocasions i la Prefectura de Carreteres de Castelló ha oferit una ponència sota el títol: 'Les Confederacions i la seua relació amb les Comunitats de regants'. En segon lloc, ha intervingut Andrés del Camp, president de Fenacore dónes de fa 23 anys i que ha sigut president de la Comunitat Euromediterrània de regants, així com membre del grup de coordinació estratègica per a la implementació de la directiva marc d'aigües de la Comissió Europea, per la qual cosa té experiència internacional, i la seua conferència ha versat sobre el futur del regadiu. Finalment, els assistents han pogut gaudir d'una xarrada col·loqui sobre la 'Recuperació de competències de les Confederacions. Gestió i execució d'obres hidràuliques, on han pogut plantejar diversos dubtes i qüestions als conferenciants i que ha sigut moderada per Enrique Font, president del Sindicat Central d'Aigües de la Plana.