Joan Batalla ha parlat de la seua trajectòria, de tot el que l’uneix a la ciutat i del seu germà, i després de llegir el manifest, i ha rebut un quadre per part de l’alcalde
Castellón Información/Soumaia Nejjar
https://youtube.com/watch?v=M-Jamg59dtw%3Fecver%3D2
Les festes en honor a la Mare de Déu de Gràcia ja estan ací i com mana la tradició s’han iniciat amb la Crida a la Festa a càrrec de Joan Batalla Llorens i l’entrega de Clau de la Festa a la reina, Verónica Fortuño, en el balcó de la Caixa Rural, amb la presència de l’alcalde, José Benlloch, el regidor de Festes, Javier Serralvo, el president de la Junta de Festes, José Pascual Colás, i les dames, Danae Navarro, Afra Rubio, Isabel Carda i Mónica Font. Més de 200 actes se celebraran a la ciutat fins al 10 de setembre.
El pregoner, germà del regidor de Tradicions i Normalització, Pasqual Batalla, mort fa quasi tres mesos, ha sigut l’encarregat de recitar el text que dóna el tret d’eixida als festejos de setembre. És vicepresident de Consell Rector de Caixa Rural de la local però també ha sigut president del Centre Excursionista de Vila-real, director de l’institut Francesc Tàrrega i catedràtic del mateix centre durant 31 anys. Abans de llegir el manifest, Joan Batalla ha parlat de la seua trajectòria, de tot el que l’uneix a Vila-real i del seu germà, del que ha recordat la seua defensa acèrrima a les tradicions i per descomptat a les festes amb la recuperació dels gegants, la trobada de xiuladors de reclam bucal o l’empredrao que preparava en la penya l’Embolic. Després ha destacat la importància de la figura del pregoner anys enrere, durant la seua infància, i com esperaven tots la seua arribada. Ha enunciat l’esperada Crida a les festes de la Mare de Déu de Gràcia, davant l’expectació de tots els assistents i els seus aplaudiments i ovacions. Després, l’alcalde, li ha fet entrega d’un quadre amb l’escut de la ciutat pintat.
Tot seguit, la reina, Verónica Fortuño, ha pres el relleu i ha llegit un emotiu discurs d’agraïment a la Junta de Festes i a tots els que fan la festa possible i també ha fet un giny a les seues companyes dins d’aquesta experiència que mai oblidarà, les dames. A la màxima representant se li ha fet entrega de la Clau de la Festa.
La jornada acabava de començar i uns minuts després, els gegants, el grup de tabal i dolçaina han encapçalat la marxa a través de l’avinguda la Murà cap al jardí de Jaume I, on ha tingut lloc l’obertura de la festa amb volteig de campanes i descàrrega de coets, que han sigut calats per la reina i les dames amb evident nerviosisme, a pesar d’estar tot controlat pels experts pirotècnics i haver-hi efectius de Protecció Civil i Policia Local. Finalment la traca ha explotat sense cap incident, en un dels moments més espectaculars de la jornada.
Cal destacar presència policial en la plaça Major, durant la marxa cap al jardí de Jaume I on un vehicle de la Policia Local els ha seguit durant el recorregut i en el mateix jardí, on a més d'estar tancat com és habitual, també hi havia diversos efectius de la Policia Local al voltant del parc.
https://youtube.com/watch?v=6ti3bfLFUYY%3Fecver%3D2
Finalment, la corporació municipal, els i les representants festers i un grup de veïns i també els mitjans de comunicació, han acudit a la inauguració del Recinte de la Marxa a l’avinguda d’Europa. Cal recordar que aquestes festes no hi haurà ‘Mesón de la Tapa’.
Actes de la vesprada
A les 18.00 es donarà eixida a la imatge de la Mare de Déu de Gràcia des de l’ermita a les 18.45, després de la processó, en el carrer de Blasco Ibáñez, les penyes, entitats, veïns i veïnes es concentraran per a participar en l’ofrena. Poc després, serà la recepció de Verge davant del col·legi Carmelites pel poble, les penyes, els gegants, la reina i les dames, les autoritats i el clero i tindrà lloc la tradicional traca i solta de coloms. Seguidament, l’esperada processó fins a l’Arxiprestal i el cant del ‘Tota Pulchra’. A partir de les 19.20, l’Ofrena de fl rs a la Mare de Déu de Gràcia per les entitats ciutadanes, penyes, veïns i veïnes, gegants, pel carrer de l’Ermita fins a l’església Arxiprestal i després de l’ofrena se celebrarà el primer dia de la novena a la patrona, amb el cant de la Salve de la Coronació i els goigs.