Noticias Castellón
viernes, 22 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

El premi Rei Jaume I Íñigo Losada afirma que el canvi climàtic és un dels majors desafiaments per a la societat

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 19 segundos

Noticias Relacionadas

El catedràtic indica en l'UJI que per poder actuar envers els riscos en les costes, és necessari analitzar la seua vulnerabilitat,  perillositat i l'exposició 

Castellón Información

Íñigo Losada Rodríguez, catedràtic d'Enginyeria Hidràulica de l'Escola de Camins de la Universitat de Cantàbria i premi Rei Jaume I 2018 en Protecció del Medi Ambient, va impartir el passat dimecres la cinquena ponència del cicle de conferències de la Càtedra Ciutat de Castelló de la Universitat Jaume I a l'edifici del Menador espai cultural.

El professor Íñigo Losada va exposar els canvis que s'han observat en el sistema climàtic, va presentar un anàlisis del futur del canvi climàtic i els riscos i conseqüències que aquest pot tindre, sobretot, en les nostres costes.

Durant la conferència, el ponent va mostrar els canvis que s'estan produint en la temperatura mitjana del planeta com a conseqüència del canvi climàtic i va afirmar que "cadascun dels tres últims decennis ha sigut successivament més càlid en la superfície de la Terra que qualsevol decenni anterior des de 1880".

Posteriorment va presentar les evidències que demostren que aquest increment de la temperatura mitjana té dos efectes directes sobre el nivell de l'aigua dels oceans. Per una banda s'incrementa la temperatura de l'aigua del mar i això produeix una expansió volumètrica d'aquesta; per l'altra es produeix un escalfament dels glaciars que està provocant el desgel de l'Antàrtida. Així doncs, l'increment del volum de l'aigua que s'està produint es tradueix en un risc per a les costes, que afecta a les platges, als ecosistemes i al turisme, entre d'altres.

Segons Losada, "l'escalfament en el sistema climàtic és inequívoc i, des de la dècada de 1950, molts dels canvis observats no han tingut precedents en els últims decennis. L'atmosfera i l'oceà s'han calfat, els volums de neu i gel han disminuït, el nivell del mar s'ha elevat i les concentracions de gasos d'efecte hivernacle han augmentat".

Pel que fa al futur, el catedràtic indica que per poder actuar envers els riscos en les costes, és necessari analitzar la vulnerabilitat, la perillositat i l'exposició de les costes al canvi climàtic, ja que «les emissions contínues de gasos d'efecte hivernacle causaran un major escalfament i nous canvis en tots els components del sistema climàtic. Per a contenir el canvi climàtic, serà necessari reduir de forma substancial i sostinguda les emissions».

Finalment, el professor Losada conclou que "l'evidència científica sobre els canvis en el sistema climàtic combinada amb molts dels reptes que aborden els Objectius de Desenvolupament Sostenible, posen de manifest que estem davant un dels majors desafiaments per a la societat i la prosperitat a llarg termini".