L’historiador i impulsor de l’Espai Fuster a Sueca i l’institució divulgadora de la cultura rebran la distinció el pròxim 9 d’Octubre
La Fundació Huguet distingirà el pròxim 9 d’Octubre amb els premis Valencians de l’Any 2022 a Joan Antoni Carrasquer, impulsor de l'Espai Joan Fuster de Sueca; i el Centre d’Estudis dels Ports, pel seu treball per la cultura de la comarca.
L’ens reconeix amb aquests premis el treball de persones i col·lectius que treballen i ajuden a impulsar el patrimoni cultural i les senyes d’identitat. Els patrons han ratificat les nominacions de Carrasquer, “en reconeixement del seu treball com a historiador, i com a impulsor i artífex de l'Espai Joan Fuster de Sueca”, tancant l’Any Fuster en el centenari del seu naixement; i del Centre d’Estudis dels Ports, “pel seu projecte de promoció i divulgació de la cultura de la comarca dels Ports, vehiculat sempre en la llengua valenciana”, segons l’acta de la reunió d’aquest cap de setmana.
L’historiador Joan Antoni Carrasquer ha estat director de la Casa Joan Fuster des de 2011, i impulsor de l’Espai Joan Fuster a Sueca, cuna de l’autor, a més de cronista oficial. Al seu currículum destaca la publicació de diverses obres, com el ‘Diccionari suecà de frases fetes i locucions populars’, ‘Bibliografia de Josep Bernat i Baldoví’, ‘Entre el record i l’oblit’. ‘Diccionari biogràfic de personatges històrics suecans’, ‘Apunts per a una història de la cultura a Sueca’ i ‘Endevinalles i jocs de paraules que algun dia vaig escoltar als meus majors’, entre altres.
En quant el Centre d’Estudis dels Ports, és una institució que va començar a funcionar fa 33 anys, desenvolupant una intensa activitat. La realització més important va estar convocar l’any 1996 el primer congrés dels Ports en el marc de la XL Assemblea Intercomarcal d’Estudiosos, en el qual es van presentar 80 treballs sobre la comarca, que es van publicar en dos volums. També ha realitzat diverses investigacions i encàrrecs: sobre heràldica, toponímia, antropologia, etc. i ha tret a la llum les publicacions esmentades. De 1993 a 1999, el Centre va organitzar a Morella un seminari d’estiu dirigit pel sociòleg Lluís V. Aracil que va tractar els temes: ‘Error i engany; la mort humana’ (publicat per l’editorial Empúries), ‘Casa, presó, camí, frontera; Vergonya i culpa’; ‘L’enveja’; ‘Fonaments de sociolingüística general i Llengua nacional’.