El diputat de Compromís ha explicat els nou eixos del pacte, com són el finançament o les inversions i assegura que “mai una formació d’estricta obediència valenciana havia aconseguit un pacte per a la governabilitat”
Soumaia Nejjar/Castellón Información
El diputat de Compromís en el Congrés dels Diputats,Joan Baldoví, ha parlat aquesta vesprada a Vila-real sobre l'acord d'investidura del Govern a la Casa dels Mundina.Baldoví ha estat acompanyat per diferents càrrecs i representants de la coalició local, entre ells Josep Pasqual Sancho, la directora general d’Internacionalització, Mari Parra, entre altres.
Baldoví ha explicat que l’acord que ha subscrit la formació consta de nou punts i els ha explicat. Ha assegurat que l’acord ha demostrat la utilitat del vot a Compromís. “Lamente que hàgem passat dels 450.000 votants d’abril als 172.000 d’aquestes últimes eleccions, el document hauria sigut més decisiu encara. Sí Compromís haguera dit que no, encara no hi hauria govern, el que demostra la importància dels vots” i subratlla que “mai una formació d’estricta obediència valenciana havia aconseguit un pacte per a la governabilitat, gràcies a nosaltres Pedro Sánchez és president i els ministres són els que són i una part significativa del’agenda valenciana s’ha posat sobre la taula, amb les demandes amb més trellat, com són el taulell, els cítrics, el finançament, i si no fóra pel paper de Compromís, mai s’haguera posat en el centre de la qüestió. Ens ha costat sang, suor i llàgrimes que eixirà l’acord”.
El diputat ha manifestat el seuacord amb molts punts de l’acord com la derogació de la reforma laboral.“No ha sigut fàcil, l’actitud del partit Socialista ha canviat molt, en agost vam enviar la mateixa proposta i la van ignorar, van optar per unes noves eleccions i el dia de cap d’any encara estaven tancant alguns eixos i puc dir que és un pacte de trellat, de sentit comú, raonable i que compleix la llei”. Baldoví ha assenyalat que un dels eixos més importants és l'infrafinançament,“reconeguda per Rajoy, Sánchez, Montoro i Montero”.
“Volem recaptar els nostres impostos i gestionar-los, com ocorre en altres autonomies. No podem impulsar l’economia i els serveis valencians perquè no tenim recursos. Hem de seguir pressionant perquè tinguem la mateixa qualitat de serveis que altres comunitats. Un altre punt de l’acord és la dependència, que encara que la llei actual és molt positiva, el Govern no assumeix la quota que li correspon, aleshores la Comunitat ha d’assumir un esforç que no li correspon. Si la situació fóra diferent podríem acabar amb les llistes d’espera o ajudar a les empreses”, manifesta.
Baldoví explica que el tercer punt del pacte fa referència a la proporcionalitat de les inversions respecte a la població.“Volem rebre entre un 10 i 11% de les inversions”, apunta. Esmenta que s’han fixat tres inversions emblemàtiques, una per província. “En Castelló, serà la millora del transport de rodalia. Hem perdut el 40% dels usuaris del tren i s’ha d’apostar per un transport raonable i sostenible per a revertir la situació”.
Un altre dels eixos són l’exigència de les mateixes exigències fitosanitàries a les produccions agrícolesde tercers països respecte a les valencianes; i també la millora de les connexions de l’autopista el més aviat possible.
Baldoví ha destacat que la reivindicació no s’esgota en l’acord d’investidura, “que beneficiarà a tota la ciutadania. No ens prendran el pèl, són demandes que fa anys haurien d’estar complides. Els que heu votat compromís vos podeu sentir orgullosos del vostre vot, ja que hem aconseguit l’acord”, ha conclòs.
Per últim, els assistents han plantejat temes relacionats amb la salut, el despoblament, la dependència i l’acord entre ‘Más País’ i Compromís i ha assegurat que “sense nosaltres, Iglesias i Montero no estarien al Govern”.
S’inauguren les IV Jornades Educatives per a Famílies i Docents amb més de 300 participants
La comunitat educativa del territori valencià es reuneix a Nules aquest cap de setmana per a tractar diversos temes relacionats amb el sector de l’educació. Així doncs, les IV Jornades Educatives per a Famílies i Docents, que tenen lloc fins el proper 25 de gener, han estat inaugurades per la regidora d’Educació, Rosa Ventura; el diputat nacional, Joan Baldoví; l’inspector territorial en cap de Castelló, Juan Corchado; i la coordinadora de les Jornades, Mª Carmen Romero.
A les jornades hi participen més de 300 persones del món de l’educació ja que el que es pretén és crear un fòrum de debat d’assumptes d’actualitat relacionats amb l’educació en el que participen tots els sectors implicats tant els mestres, les famílies com les persones no docents que hi treballen en centres educatius.
El regidora d’Educació, Rosa Ventura, comenta que “aquesta quarta edició ha sigut un any més tot un èxit de participació amb més de 300 persones participants de diferents punts del territori valencià. Estem treballant junt a la comunitat educativa de Nules per a que la nostra població siga un referent del sector educatiu a la Comunitat Valenciana”.
Aquestes jornades compten amb diverses ponències i experiències sobre diferents temàtiques al voltant de la sostenibilitat i la inclusió com ara les anomenades anomenades “Emergència climàtica ¿cómo salimos de esta?; “Què fem amb la roba?”; “Reconstruir l’espai del pati des de la coeducació i la inclusió”; “Sensibilització i empoderament de la comunitat educativa com a base de la inclusió”; “Espai