Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 19:57

La descarbonització del sector energètic en una jornada organitzada per la Càtedra BP de l'UJI

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 47 segundos

Noticias Relacionadas

La reducció d'emissions netes de carboni és avui dia una demanda social, a més d'un dels principals objectius de les empreses

Castellón Información

La Càtedra BP de Medi Ambient Industrial de l'UJI ha celebrat aquest divendres a la Universitat Jaume I la jornada «El sector energètic enfront del Canvi Climàtic», en la qual han participat Pablo Matas, director europeu de Transició Energètica de BP; Joaquín Longares, delegat d'Iberdrola a la Comunitat Valenciana i Javier Rodríguez, director feneral de l'Associació Espanyola de Cogeneració (ACOGEN).

La reducció d'emissions netes de carboni és avui dia una demanda social, a més d'un dels principals objectius de les empreses del sector energètic i productiu. En aquest marc, en el qual a més Europa aspira a liderar la transició cap a un model més sostenible, BP, Iberdrola i ACOGEN han exposat la seva visió sobre com dur a terme aquest procés de descarbonització i quins són els principals reptes i oportunitats que comporta.

Per a BP, aquest repte és doble. D'una banda, continuar implantant mesures d'eficiència energètica i de reducció d'emissions en les seues plantes. D'altra banda, desenvolupar nous processos i combustibles, com l'obtenció de biogàs o syngas a partir de residus, o la producció de combustibles sintètics a partir de CO2 i hidrogen verd.

S'esperen també importants canvis en el sector elèctric, on actualment ja s'està veient un important enlairament de l'autoconsum i un creixement de la inversió en energies renovables. A més, des d'Iberdrola remarquen l'important paper que jugaran la digitalització de les xarxes, l'emmagatzematge d'energia a gran escala o l'electrificació d'alguns sectors industrials dins d'aquesta transició.

Per la seua part, la cogeneració és sinònim d'alta eficiència energètica i és a més una tecnologia clau per a Espanya, especialment en indústries calorintensivas com la ceràmica o la química. Des d'ACOGEN s'han presentat els valors i l'encaix de la cogeneració dins de l'esborrany del Pla Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) 2021-2030 d'Espanya perquè la indústria continuï sent competitiva alhora que avança cap a la reducció d'emissions.

2019-12-13-catedra_bp_EVR05Aquesta jornada s'ha inclòs en el programa «Eix Castellana Verd» de la COP25, la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic que se celebra entre els dies 2 i 13 de desembre a Madrid i a la qual està previst que assisteixin delegacions de 196 països. S'espera que aquesta trobada serveixi per a acabar de definir les regles de funcionament de l'Acord de París abans de la seva posada en marxa l'any vinent.

La Fundació Universitat Jaume I – Empresa ha col·laborat en l'organització d'aquesta jornada.

Sobre la Jornada: 'El sector energètic enfront del Canvi Climàtic'

La Càtedra sorgeix per l'interès de BP Oil España i la Universitat Jaume I a proporcionar mecanismes per a facilitar la recerca i la divulgació en l'àmbit del medi ambient industrial, així com també acostar el món de l'ensenyament a la realitat de la indústria.

En el nostre compromís amb el medi ambient, volem contribuir al seu benestar amb accions destinades a disseminar el coneixement i a fomentar la consciència ambiental. Des d'aquí volem convidar a professors, investigadors i professionals de les empreses a col·laborar amb nosaltres.