Teodoro Estrela, director general de l'aigua del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, ha sigut guardonat en la primera edició del Premi Hereter
La Càtedra Facsa d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua de la Universitat Jaume I ha celebrat l'acte de lliurament de la sisena edició dels premis a les millors investigacions acadèmiques aplicades al cicle integral de l'aigua. La taula institucional de l'acte ha estat presidida per l'alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués; el director de la Càtedra Facsa-UJI, Sergio Chiva; el director general de Facsa, José Claramonte, i per Jesús Lancis, vicerector d'Investigació del'UJI.
Durant la seua intervenció, Claramonte ha donat l'enhorabona a les premiades i els ha agraït el seu interés a abordar els reptes que es llancen des de la Càtedra. Així mateix, ha ressaltat la labor de la càtedra que, "a més de cobrir les expectatives en l'àmbit de la investigació i innovació, ha desenvolupat en paral·lel iniciatives soci culturals que posen en valor l'aigua com a recurs essencial i crític per al desenvolupament de l'activitat".
Aquest acte ha servit per a analitzar els reptes futurs en matèria de gestió de l'aigua a Espanya a través d'un convidat d'honor, Teodoro Estrela, director general de l'aigua del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. En aquest sentit, cal destacar que enguany, com a novetat, s'ha celebrat la primera edició del Premi Hereter -l'objectiu del qual és posar en valor destacades trajectòries- i el primer guardonat ha sigut Estrela per la seua gran contribució al sector.
La seua ponència ha donat pas a una taula redona en la qual el director general de l'aigua del Ministeri ha estat acompanyat per Ignacio Sangüesa, cap de Servei d'Infraestructures de la Diputació de Castelló, José Claramonte i Sergio Chiva. Durant aquest col·loqui han aprofundit sobre temes tan importants en el sector com l'economia circular, la governança de l'aigua o la intel·ligència artificial.
Quant als premiats, en aquesta edició del certamen els guardons han recaigut en destacades investigadores joves com Laura Flores Rosell en la categoria de Tesi Doctoral, pel seu treball "Constructed wetlands for winery wastewater treatment. Sustainability and circular economy in the wine sector"; Emma Company Masó en la categoria de Treball Final de Màster gràcies al seu projecte "Recuperació de k-estruvita a partir de la fracció líquida de purins de porc tractada mitjançant nitrificació-desnitrificació"; i Rocío López Rodríguez pel seu Treball Final de Grau "Valorización energética de residuos en el marco de la economía circular: desarrollo de tests de biodegradabilidad anaerobia".
Un any més aquesta iniciativa ha reafirmat el compromís de Facsa amb la investigació, la innovació, i la transferència de coneixement associada al cicle integral de l'aigua.
A més, cal destacar que l'acte, moderat per Marta Fullera, periodista d'Onda Cero de Castelló, ha congregat a representants de les principals administracions públiques, empreses i associacions de la província.