La jornada ha comptat amb la participació de la investigadora, Eva Cifre qui ha presentat els resultats del diagnòstic exposat a «Gènere, salut i treball - GeST»
Els reptes als que s'enfronten les dones en l'entorn rural per a començar un projecte d'emprenedoria abasten tant els aspectes personals i socials, com la conciliació familiar o la falta de socialització per assumir riscos, com els aspectes laborals, institucionals i financers. Aquest és el resultat del diagnòstic elaborat pel Grup d'Investigació «Gènere, salut i treball - GeST» de la Universitat Jaume I, coordinat per la professora Eva Cifre Gallego, per a l'estudi que realitza la Diputació Provincial de Castelló.
Superar aquests reptes i buscar solucions col·laboratives que afavorisquen l'emprenedoria de les dones en l'entorn rural ha sigut el principal objectiu de la jornada «Dones emprenedores en l'entorn rural de la província de Castelló: diagnòstic dels obstacles i facilitadors de la seua emprenedoria i benestar» que ha tingut lloc en el Palau de la Diputació durant el matí i que ha permès un diàleg entre tots els agents socials implicats (polítics, tècnics i emprenedores) en la recerca d'estratègies que els permeten véncer aquests reptes.
Durant la inauguració, la vicepresidenta de la Diputació de Castelló i diputada provincial d'Igualtat, Patricia Puerta, ha assegurat que la Diputació de Castelló «està facilitant investigacions que permeten l'anàlisi de la situació concreta de la província de Castelló, ampliant els ítems d'estudi quant a l'ús dels temps, i incorporant variables que permeten aprofundir en la doble presència i la sobrecàrrega mental de les cures, com és el cas del treball que s'està fent amb la Universitat Jaume I». És per això, ha comentat, «que aquesta jornada de rendició de comptes, però també de treball avaluatiu, de lliçons apreses i de reflexió és imprescindible per a millorar i continuar amb les polítiques públiques d'igualtat que volem continuar portant avant», ha afegit Puerta.
Per la seua banda, el vicerector d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica, David Cabedo, ha mostrat la seua satisfacció perquè la motivació d'aquesta jornada siga exemple, entre altres, «del que ha de ser la relació entre les administracions i les universitats públiques, una col·laboració orientada a la producció i a la transmissió de coneixement que incideix directament en la millora de les condicions i les oportunitats de vida de les persones». Cabedo ha destacat que en l'àmbit rural «la tendència a l'emprenedoria és major entre dones que homes, segons l'últim informe Mujer, pobreza y desarrollo sostenible de COPADE (Comerç per al Desenvolupament), que evidència que les dones aposten per quedar-se a viure i crear negocis en l'entorn rural». Per això, ha comentat, «estem davant d'una realitat que reclama compromisos i actuacions eficients a les institucions i generació de coneixement i transmissió crítica a les universitats».
La jornada ha comptat amb la participació de la responsable de l'estudi, la investigadora del Departament de Psicologia Evolutiva, Educativa, Social i Metodologia, Eva Cifre, qui ha presentat els resultats del diagnòstic i ha moderat un dels espais de debat; Pilar Laguna, professora de la Universidad Rey Juan Carlos i presidenta de l'Observatori de Gènere del Col·legi d'Economistes de Madrid, qui també participa com investigadora en el projecte; Ana Portal, tècnica del Departament d'Igualtat de la Diputació i Mercedes Segarra, del Departament d'Administració d'Empreses i Màrqueting de l'UJI i investigadora en el projecte, que han presentat les conclusions.
A més a més, han assistit com a invitats David Argibay d'Antena Regional de la Comunitat Valenciana; Laura Catalán de Networking Directivas Castellón – NDCS; Albert López, responsable del Servei d'Activitats Socioculturals de l'UJI; Carmen Quintanilla de l'Associació de Famílies i Dones del Medi Rural – AFAMMER; Susana Ros del Grup Parlamentari Socialista; Jeannete Segarra de l'Agenda Valenciana de Despoblament de la Generalitat Valenciana; i una representació del centre d'ocupació La Niuada.
El diagnòstic i la jornada s'emmarquen dins del conveni de col·laboració firmat abans de l'estiu entre la Diputació de Castelló i la universitat pública de Castelló per a analitzar l'estat de l'emprenedoria femenina en l'entorn rural i la seua relació amb el benestar de les dones. El projecte està centrat, principalment, en les dones emprenedores de municipis rurals amb una població inferior als 5.000 habitants.
En 2019 a Espanya, les dones en municipis de menys de cinc mil habitants representaven el 48,8% de la població i el 12% del total de les dones del país. El mercat laboral del medi rural es caracteritza per una baixa taxa d'ocupació (major en el cas de les dones), una forta salarització i una marcada economia terciària. Les dones abasten, majoritàriament, els rangs salarials entre 400 i 1.000 euros, mentre que els homes ho estan entre els 1.000 i els 1.400 euros. A més a més, hi ha una major presència masculina entre l'empresariat rural.