Aquest xicotet temple del segle XVII està sent objecte d'una intervenció global pressupostada en més de 100.000 euros
Castellón Información
Dintre de la línia d'actuació de la Diputació de Castelló de recuperació del patrimoni històric provincial s'estan executant ara mateix els treballs de restauració de l'ermita de Sant Francesc Xavier de Soneja, a l'Alt Palància. Aquest xicotet temple del segle XVII està sent objecte d'una intervenció global pressupostada en més de 100.000 euros, una quantitat que serà aportada per la institució provincial -59.900 euros- i el Bisbat de Sogorb-Castelló i que ja ha servit per a rescatar l'esplendor original de la façana i eliminar les esquerdes que amenaçaven l'estabilitat de l'edifici. Aquest fet és el motiu principal de la clausura, ara fa dos anys, de l'ermita com a lloc de culte.
La diputada de Cultura, Ruth Sanz, ha estat hui en aquesta localitat de l'interior per a comprovar-ho junt amb l'alcalde de la localitat, Benjamín Escriche, els quals han coincidit que amb l'actuació de la Diputació "el poble de Soneja veu acomplida la reivindicació local de recuperar arquitectònicament un dels seus edificis més preuats".
Tot i que la intervenció també inclou la reforma de la volta i la reconstrucció de la coberta, aquesta està momentàniament parada per les últimes troballes en l'interior i exterior que han constatat l'existència dels fonaments d'una antiga església visigoda dels segles V-VII, catalogada ja com la construcció religiosa més antiga dels dominis del Bisbat de Sogorb-Castelló.
Des del propi lloc de la troballa, la titular de Cultura ha explicat que s'haurà de modificar el conveni de col·laboració, pendent de firmar, per a adaptar-lo a les noves circumstàncies, "ja que aquest descobriment ho capgira tot": "Ara haurem de mirar com podem integrar els elements trets a la llum en aquesta construcció per a posar-los en valor i que es queden a la vista de tothom de manera que puguen conviure el culte a Déu amb l'interés artístic i històric de la troballa".
L'alcalde, per la seua banda, que ha qualificat la troballa com "un fet excepcional de primer nivell", ha afirmat que iniciarà converses amb la institució religiosa per a construir un acord de compartició d'ús de l'espai "que mantinga l'activitat ordinària però que també ens permeta convertir-lo en un nou contenidor cultural que dinamitze el nostre poble i la nostra comarca".