Noticias Castellón
domingo, 16 de febrero de 2025 | Última actualización: 13:49

La Fampa Castelló Penyagolosa, compromesa a millorar el sistema educatiu públic

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 32 segundos

Noticias Relacionadas

Representa a les famílies vinculades a 253 AMPA

La Fampa Castelló Penyagolosa ha celebrat aquest dijous la roda de premsa d’inici de curs. En aquesta ocasió, la reunió s’ha fet al Centre d’Educació Especial (CEE) el CAU. L’objectiu ha estat expressar als nous líders que han assumit recentment els càrrecs i a tots els representants dels diferents sectors educatius, així com a la societat en general, que l'organització seguirà compromesa e millorar el sistema educatiu públic de les nostres comarques, "que ja considerem un exemple en l'àmbit estatal".

"Aquest sistema públic d’educació és destacable per la seua importància percentual respecte a l'educació privada i concertada, així com per la seua representativitat, les seues iniciatives d'activitats, la seua interacció amb la comunitat i la promoció de la diversitat", segons la Fampa, que ha explicat que, segons l’informe de la situació de l’ensenyament del curs 2021-2022 de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, a Castelló, són de titularitat pública el 73,42% dels centres d’Educació Infantil, el 82,07% dels centres d’Educació Primària i el 61,36% dels centres d’Educació Secundària Obligatòria.

Aquest any, a la roda de premsa, han estat Josep Albiol, president de la FAMPA Castelló Penyagolosa i representant de l’AMPA CEIP Pio XII de Vila-real; Helena Martinavarro, vicepresidenta de la FAMPA Castelló Penyagolosa i representant de l’AMPA CEIP Germans Ochando d’Almassora i Lorena Forner, representant de l’AMPA del Centre d’Educació Especial, el CAU de Castelló.

Noves demandes

S’ha aprofitat la roda de premsa per presentar les demandes d’un curs que semblava que seria tranquil, però que, vistes les últimes notícies sobre les modificacions de l’horari a l’ESO pocs dies abans de la incorporació de l’alumnat, o sobre la decisió de no modificació de l’Avaluació del Batxillerat per a l'Accés a la Universitat (EBAU), per exemple, no ho està sent tant.

Els temes presentats per la FAMPA Castelló Penyagolosa han anat al voltant dels nous reptes que presenta la LOMLOE que aquest curs s’aplicarà ja a la totalitat dels nivells educatius; les ajudes per a una educació més inclusiva, que aquest curs han augmentat; de l’organització de les extraescolars; de la jornada escolar, de la millora de l’ensenyament plurilingüe; del pla Edificant; de la salut escolar i de l’aclimatació sostenible dels centres.

Veu a les Ampes

Aquesta roda de premsa ha servit a més per a donar visibilitat a AFA de municipis de la província amb reptes i característiques ben diferents. Per una banda, a través d’una enquesta realitzada en línia a les AMPA federades, s'han pogut conéixer molts dels temes que preocupen a les famílies d’AMPA de tota mena de centres: la lentitud del pla Edificant, el poc espai o la poca quantitat d’aules als centres educatius, la falta de professorat, la poca implicació de les famílies en les activitats de les AMPA, la necessitat d’aclimatar les aules, de contractar conserges als instituts, de gestionar de millor manera l’organització d’extraescolars i de renovació dels autobusos.

Per altra banda, la presidenta de l’AMPA de l’escola d’educació especial el CAU Lorena Forner, ha exposat les demandes que es necessiten des del centre per a persones amb TEA (Trastorn de l’Espectre de l’Autisme). Demandes com la d’igualar els recursos en els centres d'educació especial respecte als centres públics ordinaris, garantint que els estudiants tinguen accés a les mateixes oportunitats i eines per a una educació inclusiva i equitativa; la necessitat d'abordar la falta d'opcions de residències de diversitat funcional, centres de dia, formació per a l'ocupació i centres ocupacionals per a assegurar una transició efectiva cap a la vida adulta i independència dels joves amb discapacitat i la importància que les famílies tinguen la llibertat de triar el tipus d'educació que consideren més adequat per als seus fills, siga en una aula UECO o en un centre d'educació especial específic com el CAU, promovent decisions informades i un enfocament més personalitzat per a cada estudiant.