Tot i que l’empresa immobiliària encara pot recórrer la sentència emesa pel Jutjat del Contenciós-Administratiu número 2 de Castelló, l’alcalde es mostra satisfet en considerar que es desactiva un important risc per a les arques municipals i destaca que de no haver sigut favorables podria haver apujat l’endeutament fins al 120% o 130% i afirma que urgeix la modificació puntual del PGMOU
Castellón Información/S.N
Vila-real rep bones notícies de la Justícia, fet que no sol ser habitual, i és el dia 23 de novembre va conèixer que el Jutjat Contenciós Administratiu nº2 de Castelló ha desestimat la reclamació que una immobiliària tenia contra l'Ajuntament per la requalificació dels terrenys de Fritta, la qual cosa suposa que s'evita el risc de pagar prop de 16 milions. La sentència, que no és definitiva, ja que l’empresa podrà presentar un recurs d’apel·lació al TSJCV en els quinze dies següents a la recepció de la notificació. L’alcalde, José Benlloch, ha donat compte aquest matí de la resolució judicial en la Junta de Portaveus en la que participen els grups municipals l’interventor. Benlloch destaca que és una notícia alleujadora, ja que en el cas de no haver sigut favorable, podria haver apujat l’endeutament al 120% o 130% el que haguera suposat la intervenció de l’Ajuntament per part del Govern, una pujada d’impostos i taxes i l’acomiadament de personal funcionari interí, però s'ha mostrat satisfet de la gestió que s'ha realitzat des de 2011 “per a reduir i minimitzar els riscos heretats del PP” i assegura que 'Ajuntament de“pot respirar més tranquil”.
L’alcalde, que ha emmarcat la decisió judicial, en el que anomena “tsunami d'il·legalitats del PP fruit de l’especulació i la mala gestió de l’ordenament urbà” ha assenyalat que és un assumpte de gran impacte i rellevància i ha recordat que l’empresa Fritta, situada al Camí de les Voltes, va abandonar la ciutat entre els anys 2006 i 2008 i una immobiliària va comprar els terrenys, amb una qualificació industrial, amb l’objectiu de convertir el sòl en residencial. “Es tractava d’una clara operació de ‘pelotazo’ urbanístic i es firmar un conveni amb l’Ajuntament d’aquell moment en el qual es plantejava una zona d’habitatges de fins a vint altures. El 15 de febrer de 2010 el va ratificar al ple amb els vots en contra de tota l’oposició i el desacord dels residents de l’àrea. Quan vam arribar al Govern van paralitzar l’expedient perquè sabíem que era una irregularitat i en dos processos diferents el TSJCV dicta el 7 de juny de 2013 que la requalificació és irregular i l’anul·la perquè suposa un perjudici per als residents i és una ‘pelotazo’ immobiliari. Aleshores l’empresa al·lega que ja s’havia aprovat la nova qualificació dels terrenys i li reclama a l’Ajuntament 14,3 milions més els interessos, en total 16 milions d’euros", argumenta. La sentència actual desestima la reclamació perquè “no es va produir una patrimonialització del dret, ja que l’únic que existia era una expectativa perquè a més de paralitzar-se l’expedient de requalificació, encara que haguera continuat, hi ha més passos en processos d’aquestes característiques i la justícia entén que no s’ha produït cap dany ni perjudici”, puntualitza el primer edil.
Benlloch detalla que la immobiliària ha reclamat a l’Ajuntament en diversos processos els diners i destaca l'actuació de l'equip de govern, que “sempre ha defensat els interessos de la ciutat” i ha seguit tres passos bàsics: no pagar allò que no es deu i demanar responsabilitats a qui corresponga; pagar el mínim que es dega o arribar a acords amb propietaris per a saldar els deutes amb facilitats, i gestionar per a reduir i minimitzar els riscos. “Aquesta sentència és un clar exemple de l'últim pas, ja que ens hem bolcat en la defensa de cada euro dels veïns”, “Hem mantingut el contacte en tot moment amb l’empresa encara que cada un defensa els seus interessos i nosaltres els nostres i cal tindre clar que la sentència és recurrible
Responsabilitats
Benlloch s’ha preguntat que en què punt haguera arribat a estar la ciutat “si el PP, amb la seua prepotència i segrest de la ciutat, haguera seguit governant. La situació és delicada hui dia, el risc està ací sempre, estem en un 69% d’endeutament, però hem anat aconseguint acords beneficiosos com el de les Dominiques, el paquet de sentències del jurat d’expropiació, entre altres”. Però sí que voldria que la ciutadania es plantejara i tinguera en compte que un dels responsables directes d’aquesta situació, ja que en aquell moment era regidor de Cultura, és Héctor Folgado, actual candidat del PP a l’alcaldia de Vila-real.
Usos interessants del sòl
L’alcalde ha assegurat que a escala industrial l’àrea de l’antiga té una gran potencial. “A la ciutat tenim quasi 20.000 habitatges en procés de construcció o ja llestes, per tant no existeix aquesta necessitat. Aleshores seria un lloc interessant per a usos industrials, ja que com he dit en altres ocasions, el nostre principal motor és la indústria i hi ha moltes empreses interessades a instal·lar-se a Vila-real. També es contemplen projectes més enfocats cap al sector terciari i serveis, “sobretot tenint en compte que és una zona propera a hotels i supermercats”, indica. I afig per últim, que tot això dependrà de com es desenvolupe la situació, de com reaccione la immobiliària. El que sí que tenim clar és que és totalment necessària la modificació puntual del PGMOU, que està en aquests moments en Conselleria de Medi Ambient, a esperes d’unes modificacions per part de l’Ajuntament, ja que seria la clau per a donar solució a molts dels problemes urbanístics que ens ofeguem i fan perillar l’Ajuntament”, conclou.