El projecte “Ser dona al Sud” del Fons Valencià ha apropat a la població del municipi testimoniatges en primera persona de dones del sud, exposant com han canviat les seues vides i les de les seues famílies amb projectes de cooperació internacional del Fons
La veu de dones equatorianes està recorrent la Comunitat Valenciana, dins del programa de sensibilització “Ser dona al Sud 2023” del Fons Valencià per la Solidaritat, amb les finalitats de, en el marc del Dia Internacional de la Dona, donar a conéixer la realitat de les dones i la lluita per la igualtat de gènere i contra la violència masclista als països del sud; exposar com han canviat les seues vides a conseqüència del projecte de cooperació internacional al desenvolupament del Fons que els afecta; i d’intercanviar coneixements i experiències amb el municipalisme valencià. La delegació equatoriana està formada per Zoila Chimborazo, artesana i presidenta de la "Cooperativa Padre Rafel González", Flor Lema, artesana i gerent de la cooperativa, Danilo Barreto, director de Desenvolupament Social del municipi equatorià de Biblián, i Estefania Crespo, tècnica de Suport Social de Biblián.
El testimoniatge de la delegació de l’Equador, que recorrerà més de 20 municipis de la Comunitat Valenciana socis del Fons durant el mes de març, ha arribat a Betxí. Durant la visita al municipi, les dones equatorianes han realitzat un encontre institucional, així com tècnic i social amb els objectius de compartir experiències, coneixements i realitats en matèria de polítiques d’igualtat i de desenvolupament socioeconòmic amb perspectiva de gènere que fomente l’autonomia de les dones. En concret, en la localitat, la delegació equatoriana ha dut a cap una conferència al voltant d’una exposició per a traslladar la seua realitat i la incidència que ha tingut el municipalisme valencià solidari -a través del Fons- en el desenvolupament propi, familiar i territorial. Per altra banda, s’ha dut a terme una jornada de convivència amb persones de la corporació i tècniques, així com amb entitats socials, per a compartir eines que transformen la vida de les dones.
“Ser dona al Sud”, una visió global de la lluita per la igualtat
“Ser dona al Sud” va nàixer en 2004 i, després de 18 edicions, s’ha consolidat en un programa d’educació per al desenvolupament del Fons amb veus del sud que han col·laborat o s’han beneficiat en projectes de cooperació internacional al desenvolupament, en el sector d’igualtat i enfortiment institucional, junt amb el Fons Valencià. En l’edició de 2022 van participar en “Ser dona al Sud” al voltant de 800 persones de diferents municipis valencians. En la present edició, el Fons aposta per mantindre els alts nivells de persones valencianes sensibilitzades a través dels testimoniatges de la delegació equatoriana, la qual pertany a la “Cooperativa Padre Rafael González” del municipi de Biblián, entitat amb la qual coopera el Fons.
Cooperativa “Padre Rafael González”, transformant vides de dones i famílies del municipi equatorià de Biblián
Al municipi de Biblián, ubicat a la Mancomunidad del Pueblo Cañari de l’Equador, el Fons, junt amb l’ajuntament de la localitat, està executant un projecte per a l’apoderament de dones amb situacions vulnerables mitjançant el seu desenvolupament socioeconòmic a través de la producció, i posterior venda, de productes compostos pel gènere local de “paja toquilla”, baix la marca “Bibilak”.
La cooperació del Fons amb les dones artesanes del municipi s’està realitzant des de fa 7 anys, des del procés previ a la fundació de la “Cooperativa Padre Rafael González”, on les mateixes dones s’autogestionen l’entitat. Fins a l’actualitat, el Fons ha col·laborat, entre altres, en l’acompanyament per a la constitució de la cooperativa, en la capacitació tècnica de les dones sòcies, en la instal·lació de maquinària -la qual ha dignificat i propiciat justícia en tot el procés de producció dels béns i ha permés que en la cooperativa es faça la totalitat del producte-, en la creació de valor de marca i en la internacionalització del producte.
En total han sigut més de 130 les dones beneficiàries directes durant els 7 anys de vida del projecte, junt amb les seues famílies. Aquestes persones i el seu entorn han mostrat una gran evolució en la seua autoestima, autonomia i qualitat de vida. A més, el projecte ha aportat al desenvolupament econòmic de la zona des de la igualtat, la justícia social i la sostenibilitat.
El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana
El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 139 entitats locals valencianes sòcies (130 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i el Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.
La relació entre els municipis del sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.