Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:14

La tècnica de la càtedra de mediació policial a la UJI ha participat en una jornada internacional a l'Argentina

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 33 segundos

Noticias Relacionadas

Les sessions, que han comptat amb més de 2.800 inscrits i 600 connexions en directe, s'han transmès a través del canal de YouTube

Castellón Información

La tècnica de la Càtedra de Mediació Policial 'Ciutat de Vila-real' de la Universitat Jaume I Helena Pérez ha participat en una jornada internacional a l'Argentina que ha servit per a preparar el 'II Congrés internacional de mediació policial i policia de proximitat: la gestió dels conflictes en l'àmbit policial en temps de pandèmia' que tindrà lloc del 23 al 27 d'agost de 2021.

La jornada organitzada per l'Institut Superior de Seguretat Pública de Buenos Aires i la Policia del Chaco de la República d'Argentina estava dirigida a membres de les forces i cossos de seguretat, a mediadors i al públic en general interessat en la temàtica. Les sessions, que han comptat amb més de 2.800 inscrits i 600 connexions en directe, s'han transmès a través del canal de YouTube 'Tot sobre mediació' i poden visualitzar-se en el mateix canal en aquest enllaç.

La tècnica de la càtedra ha estat l'encarregada d'obrir el primer panell titulat 'Fonaments de la mediació policial i policia de proximitat'. En la seua presentació ha explicat l'experiència de la Unitat de Mediació Policial de l'Ajuntament de Vila-real, que s'ha anat desenvolupant amb notable èxit des de fa 16 anys, per a exposar després la utilitat social com a resultat de l'aplicació dels mètodes de la mediació policial en la gestió de conflictes.

Així mateix, ha destacat la importància que té que la Universitat, com a dipositària del coneixement, s'haja sumat al canvi de paradigma que significa la mediació en els nostres dies com a forma de construcció d'una cultura de la pau i com a estratègia de resolució de conflictes a través del diàleg.

En aquest panell també ha participat Karina Russo, mediadora i advocada, que ha reflexionat sobre els miratges de la imparcialitat dels mediadors i ha explicat com actuar si en el procés d'abordatge del conflicte es detecten desigualtats entre les parts, i María Evangelina Trebollé, autora i fundadora del projecte pilot Surco (Servei Universitari de Resolució de Conflictes), que ha exposat les tres competències que tot policia mediador ha de dominar: les competències del saber, relacionades amb continguts conceptuals; les destreses del saber fer, referides als continguts procedimentals, i les competències del saber ser i estar, relacionades amb continguts actitudinals.

El segon i últim panell, denominat 'Experiències en mediació policial en temps de pandèmia', ha comptat amb l'inspector de la Policia Local de València, Antonio Berlanga, i el comissari major Jorge Martín i el sergent Daniel Tolaba de la policia de la província de Jujuy (Argentina). En el cas de la ciutat de València, Berlanga ha manifestat que els conflictes veïnals van augmentar un 82% durant l'estat d'alarma i que, per a afavorir la desescalada dels conflictes, van aplicar un servei de mediació en línia.