Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 14:41

La UNED obri el seu curs d'estiu amb una reflexió sobre la cultura de la memòria a Espanya

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 42 segundos

Noticias Relacionadas

El vicerector de Centres Associats de la UNED, Jesús De Andrés, imparteix la conferència inaugural i apel·la a la necessitat de buscar símbols compartits i deixar arrere els del franquisme

El centre associat de la UNED a Vila-real ha obert una nova edició del curs d'estiu que enguany aborda la cultura de la memòria a Espanya des de diferents angles a través  de la política, la filosofia, la literatura i l'art. El curs d'estiu, que es desenvolupa del 5 al 7 de juliol en la seu de la UNED a Vila-real, compta amb un total de huit ponències a càrrec d'experts en la matèria i està dirigit pel professor Rafael Herrera i coordinat per María Rosario Andreu, directora del centre associat vila-realenc.

El vicerector de Centres Associats de la UNED, Jesús De Andrés Sanz, ha sigut l'encarregat d'impartir la conferència inaugural, sota el títol de ‘Els símbols del franquisme i de la democràcia’. De Andrés ha destacat la importància dels cursos d'estiu com una “part fonamental en el procés formatiu dels nostres estudiants” i ha ressaltat l'àmplia oferta que desplega la UNED per tot el territori nacional amb un total de 155 cursos, repartits per 34 centres associats amb 61 seus.

“Aquests cursos conjuguen una formació des d'una perspectiva més lúdica, encara que rigorosa, amb la part acadèmica, marca de la casa de la UNED”, detalla el vicerector. En relació a la temàtica triada per a aquesta edició del curs d'estiu del centre associat vila-realenc, De Andrés subratlla que, en un moment en què la memòria històrica copa parteix del debat polític, “la universitat pot aportar una reflexió profunda, desideologitzada, i buscant sempre el major benefici per a la societat”. En aquest sentit, recalca que en les conferències que s'impartiran en aquests dies s'abordarà la construcció de la memòria històrica des de l'art, la literatura, la filosofia o la política però “sempre des d'un rigor acadèmic que estiga fora de posicionaments ideològics de qualsevol tipus”.

En la seua ponència inaugural, el vicerector ha ressaltat “la importància dels símbols compartits que s'ajusten als valors democràtics, basats en drets i llibertats, que són els que ens han de definir com a societat” i ha apel·lat a “deixar arrere els símbols del passat que no impliquen una memòria democràtica, perquè és necessari deixar arrere símbols d'una dictadura que no tenen sentit en una democràcia com la nostra”.

El programa del 34é curs d'estiu ‘Cultura de la memòria a Espanya: política, filosofia, literatura i art’ es completa amb ponències del professor Jesús Miguel Díaz Álvarez; la catedràtica Mª Carmen López Sáenz; l'investigador del CSIC Antolín Sánchez Cuervo; els professors de la UNED Juan Luis Sánchez, Celia Lidón Usó i Rafael Herrera Guillén, així com el crític d'art Alfonso de la Torre Vidal. El curs pot seguir-se de manera presencial i en línia com a part de l'oferta formativa de la UNED, universitat que enguany celebra el seu 50é aniversari.