Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 21:40

La Unió de Llauradors reclama a les Corts mesures per a minimitzar costos i maximitzar ingressos

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 40 segundos

Noticias Relacionadas

Un bon punt de partida pot ser l'anunci de creació per part de la Generalitat d'una Agència autonòmica d'Informació i Control Alimentaris

Castellón Información

La Unió de Llauradors assenyala que la principal preocupació i urgència en l'actualitat per als citricultors de la Comunitat Valenciana és minimitzar els costos de producció i maximitzar els ingressos per a aconseguir més rendibilitat. En aquest sentit, un bon punt de partida pot ser l'anunci de creació per part de la Generalitat d'una Agència autonòmica d'Informació i Control Alimentaris (AICA), atenent la petició formulada per La Unió en el seu moment, encara que caldria dotar-la de recursos suficients perquè siga efectiva.

Així s'ha pronunciat hui Carles Peris, secretari general de La Unió, en la seua intervenció en la comissió especial d'estudi de les Corts sobre la situació actual del sector de cítrics en la Comunitat Valenciana i la seua viabilitat futura. Un altre aspecte clau que ha llançat La Unió és el de la sanitat vegetal, com s'ha vist ja amb l'entrada de la Xylella o el Cotonet de Sud-àfrica, on l'organització aposta per la prevenció com a principal eina de control de les plagues. Carles Peris ha indicat que els estudis de l'IVIA indiquen que "per cada milió d'euros invertit en prevenció, s'eviten danys per valor de 100 milions d'euros i per això necessitem mesures per a evitar l'entrada de noves plagues i malalties i, en cas d'introducció, evitar l'expansió i implementar línies de control i lluita contra organismes nocius per l'alt cost que suposa tant per a les persones afectades com per l'alt cost que li suposa en el pressupost públic per al control i lluita".

Sobretot, per a aquestes qüestions de sanitat vegetal i importacions de països tercers, La Unió també ha sol·licitat en les Corts que s'impulse la constitució d'un lobbi agrari valencià per a influir, principalment, davant les institucions europees en benefici del conjunt del sector.

Per a La Unió el sector requereix també un pla de reconversió i reestructuració sectorial. "Cal analitzar la nostra estructura varietal i la seua producció i posar-la davant l'espill de la demanda al llarg de la campanya per a fer la reconversió i reestructuració i anar-la adequant. Hem de produir el que vol el consumidor i adaptar la nostra gamma varietal", ha dit Peris, qui ha insistit en la necessitat de disposar prompte d'un mapa agronòmic que "ens ajude a adoptar decisions sobre les millors varietats de cítrics o altres cultius a plantar en les diferents zones i a millorar la convivència, per exemple, entre aquest sector i el sector apícola valencià per a aconseguir una de les demandes per part dels consumidors europeus, el que es denomina com Beefrendly o amics de les abelles pels seus beneficis pol·linitzadors”.

Finalment, La Unió ha indicat la falta de promoció com un altre dels inconvenients actuals per al sector citrícola. "El sector que no es promociona, malgrat tindre altes quotes globals de mercat, no pot mantindre ni incrementar les vendes en el temps davant la creixent competència de cítrics de països tercers durant tot l'any i dels productes substitutius", ha dit Carles Peris.

En aquest aspecte Peris ha sigut molt dur amb el funcionament de Intercitrus. "Si es dóna suport al cadàver de Intercitrus des de la Generalitat Valenciana, amb una dotació pressupostària anual de 50.000 euros i la cessió d'un local per al seu domicili social, s'està donant suport al consum de cítrics de Catalunya, Múrcia i Andalusia quan les seues respectives administracions no contribueixen econòmicament al seu manteniment. No és lògic fer costat a una entitat que margina i evita la participació d'una bona part representativa del sector productor citrícola, i que no compleix a més amb la funció fonamental que té assignada com és la de la promoció dels cítrics".

Així, La Unió aposta per una interprofessional citrícola estrictament en clau valenciana i perquè es donen suport a campanyes de publicitat dels cítrics valencians. "Disposem d'una figura de qualitat diferenciada que podria concentrar aquesta mesura, la IGP Cítrics Valencians, a la qual caldria augmentar el suport per a aquesta línia o també incrementar la publicitat que es realitza amb molt bona voluntat des de la Conselleria d'Economia a Alemanya", ha afirmat Peris.