L'organització sol·licita una sèrie de mesures per a revertir la desaparició d'hectàrees de cultiu de fruiters en la Comunitat Valenciana
La Unió Llauradora preveu, en una primera estimació i sempre que no hi haja incidències meteorològiques destacables en les pròximes setmanes, un augment de la collita de fruita d'estiu en la Comunitat Valenciana del 54% sobre la passada campanya, però així i tot serà inferior en un 57% respecte a la mitjana dels últims quinze anys.
Després de realitzar un recorregut per totes les zones productores de la Comunitat Valenciana, l'organització preveu al voltant de 13.120 tones de fruita d'estiu, de les quals el 50% (86.500 t,) serien del grup de bresquilles, paraguaians i nectarines; un 40% (5.223 t,) de prunes i un 10% (1.355 t,) d'albercocs. El 75% de la collita se situaria a la província de València (9.878 t), el 20% en la d'Alacant (2.640 t,) i el 5% restant en la de Castelló (718 t,). Cal ressaltar que quasi el 40% de la producció de fruita d'estiu de la Comunitat Valenciana està localitzada a la comarca de la Vall d'Albaida.
La collita ve avançada i va tindre una bona floració i quallat a conseqüència de no haver tingut cap episodi meteorològic negatiu, encara que hi ha zones on s'ha detectat estrés hídric en l'arbratge a conseqüència dels episodis de vents de ponent i calor excessiva.
Els productors destaquen les dificultats per a trobar mà d'obra especialitzada per a realitzar tant les tasques d'aclarit com les de recol·lecció de la fruita. També denuncien l'augment de les importacions de fruites d'altres països. En els últims deu anys, la UE les ha incrementades un 79%, amb Turquia, Xile i Sud-àfrica al capdavant, amb el 29% i 22%, respectivament. L'evolució de Turquia ha sigut espectacular. En l'última dècada ha augmentat els seus enviaments als mercats europeus en un 425%.
Mesures de LA UNIÓ davant la desaparició d'hectàrees de cultiu
En l'actualitat, segons les últimes dades de la Conselleria d'Agricultura de 2022, hi ha plantades en la Comunitat Valenciana un total de 7.162 hectàrees de cultiu de fruita d'estiu, de les quals el 42% (2.981 ha) són d'albercoc; el 39% (2.800 ha) de bresquilles i el 19% (1.381 ha) de prunes.
En el que portem de segle la superfície de fruita d'estiu de la Comunitat Valenciana s'ha reduït en 12.132 ha (-60%), que és l'equivalent a 30.000 camps de futbol reglamentaris, a un ritme anual constant del 8%. S'han abandonat 3.133 ha d'albercocs (-51%), 4.346 ha de bresquilles (-54%) i 4.653 ha (-77%) de prunes.
Per a revertir aquesta situació, LA UNIÓ proposa una sèrie de mesures urgents. En primer lloc, la realització de campanyes de promoció entre els consumidors de la nostra fruita tant des de les instàncies estatals com des de la Generalitat, en les quals es destaque la gran qualitat, proximitat i benefici per als nostres pobles i el medi ambient en contraposició amb la fruita arribada de fora de la Unió Europea.
També reclama LA UNIÓ un major pressupost en investigació per a aconseguir varietats cada vegada més adaptades al canvi climàtic amb l'objectiu de ser competitius en els mercats.
D'altra banda, LA UNIÓ considera l'assegurança agrària com una eina fonamental al servei del llaurador, especialment donat l'augment significatiu de la sinistralitat dels últims anys. Els sinistres s'han tornat més freqüents i d'una intensitat major, la qual cosa ressalta encara més la importància de comptar amb aquesta mena de protecció. Per això, LA UNIÓ proposa que les administracions incrementen les subvencions a l'assegurança per als llauradors professionals de fruita fins al 70%, que és el límit màxim permés per la UE.