La Unió Europea donarà a Espanya 72.000 milions d’euros per a reparar els dany econòmics i socials ocasionats per la Covid-19
Castellón Información
L’Acord de Fadrell ha preparat una declaració institucional de cara al Ple del pròxim dijous en la qual insta al Govern central a que prioritze el repartiment dels fons de reconstrucció (Next Generation) en pimes, autònoms i en el teixit de l’economia social i que garantisca un paper preponderant dels ajuntaments en la gestió d'aquests. La UE repartirà a Espanya 72.000 milions d'euros per a fer front als danys econòmics i socials per la Covid-19.
“Les propostes presentades fins al moment es caracteritzen per ser projectes de grans empreses o grans inversions. Aquestes propostes privades poden tindre impactes ambientals però poden entrar en els plans de recuperació contradient els principis de Next Generation que recull el Pacte Verd Europeu”, afirma la declaració impulsada per PSOE, Compromís i Podem-EUPV, que per això considera “que els criteris de selecció i concessió dels fons europeus haurien de centrar-se en reforçar els serveis públics, les petites i mitjanes empreses del país i l'economia social, per a garantir que genera oportunitats per al conjunt de la ciutadania”.
La iniciativa de l’Acord de Fadrell sol·licita al Govern que es reforcen els mecanismes de control públic en la gestió dels fons, que les entitats locals tinguen un paper important en el repartiment, que les pimes, autònoms i empreses de l'economia social siguen els principals receptors de les ajudes i que en els fons vinculats a transició energètica s'establisquen contribucions mesurables en matèria d'eficiència energètica i climàtica.
El portaveu del grup municipal socialista, David Donate, ha reivindicat el paper “fonamental” dels ajuntaments en l'eixida de la crisi social i econòmica generada per la Covid-19 i ha recordat “que aquest govern municipal, liderat per l'alcaldessa Amparo Marco, ha aconseguit que Castelló siga una referència a nivell estatal en gestió i execució de fons europeus”. “Un exemple d'efectivitat i un aval per a participar en la gestió d'aquestes ajudes. Per això, ha indicat Donate, “sol·licitem al Govern que tinga en compte a les entitats locals, ja que els ajuntaments som els primers coneixedors de la realitat local i de la seua potencialitat i la primera porta a la qual acudeix la ciutadania, a més d'haver demostrat la bona gestió de fons europeus”.
D’altra banda, el portaveu de grup municipal de Compromís per Castelló ha reivindicat “el necessari protagonisme de les entitats locals en aquests fons, ja que ningú millor que els mateixos ajuntaments coneix les necessitats de cada municipi”. “Amb aquests recursos podríem promoure l’obra pública, una eina fonamental per a la reactivació econòmica”, ha assegurat Garcia. El regidor també ha apuntat que els fons europeus han de servir per a “fer realitat projectes que són urgents i que ens ajudaran a posar a les persones al centre de les polítiques i a crear l’escut social que ens permetrà superar aquesta crisi, com és el cas dels centre de salut o de persones majors”.
“Next Generation es presenta com una oportunitat per a superar les crisi sanitària i climàtica i avançar cap a un model més sostenible i cuidador. El 37% de la inversió es destinarà a polítiques de transició ecològica. Però ens preocupa que les grans empreses capitalitzen aquest programa i es deixe de costat a les petites empreses, que acaparen el 90% del teixit productiu i són les principals afectades de la crisi, i es es desvirtue les inversions verdes”, ha afirmat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.