Al llarg de la ruta s'han instal·lat 11 panells informatius més un altre panell amb una vista panoràmica en el Mas de Bacher
Castellón Información
L'alcalde de l'Alcora, Samuel Falomir, i el regidor de Naturalesa, Ricardo Porcar, han presentat ‘Camins de la metal·lúrgia, l'Alcora-Araia’, una nova ruta de 16 km que pot transitar-se tant a peu com en BTT. La iniciativa s'emmarca dins del Pla de Dinamització i Governança Turística Municipis del Penyagolosa i està cofinançada per la Generalitat Valenciana, la Diputació de Castelló i l'Associació Intermunicipal Municipis del Penyagolosa, de la qual forma part l'Ajuntament de l'Alcora.
Es tracta d'un dels camins que condueixen a les mines de plom, ferro i coure del terme municipal de Llucena, a través d'uns paisatges que fins ara no havien sigut interpretats. La previsió és poder enllaçar en un futur amb la zona minera del Salt del Cavall i Mes de la Mina, pertanyents a Llucena.
Al llarg de la ruta s'han instal·lat 11 panells informatius més un altre panell amb una vista panoràmica en el Mas de Bachero. Al final d'aquesta, en Araia, s'ha instal·lat una marquesina amb el mapa de totes les rutes senyalitzades del terme municipal de l'Alcora.
El recorregut per a senderistes dura aproximadament 4 hores. És un traçat suau amb lleugers desnivells per a salvar els barrancs del Rajolar, le Foies, Mes d’en Plana, Salt del Cavall, Araia i la Foieta Nova.
S'inicia en la Nau de Forns de la Reial Fàbrica del Comte d'Aranda i transcorre per llocs de gran bellesa natural i riquesa patrimonial, al costat de jaciments arqueològics com el Tossal de les Foies, la Sellera i la Pedrera del Xufero. Una ascensió a aquests enclavaments permet gaudir d'unes vistes impressionants, des de la mar Mediterrània fins al Penyagolosa, sostre provincial.
La nova ruta travessa també les zones mineres de Santgils (bituminoses), Araia (argila), que alberguen rics jaciments paleontològics del Miocé en els quals s'han localitzat els últims marsupials d'Europa.
Quant als paratges naturals, cal destacar el Llac Verd, antiga mina d'argila convertida ara en un entorn aquàtic de gran biodiversitat, i el barranc del Salt del Cavall, on es troba una roureda en fase de recuperació.
El Mas de Santgils transporta a l'època en què l'agricultura era l'activitat dominant a l'Alcora, amb garroferes i oliveres centenàries i restes d'una antiga almàssera. També és una zona en la qual abunden els “paranys”, el sistema tradicional de caça del tord tan arrelat a les nostres comarques.
Des de l'Ajuntament de l'Alcora es vol fer un esment especial als col·laboradors i propietaris de parcel·les confrontants amb la ruta, que han aportat els seus coneixements i en alguns casos fotografies antigues per a la recuperació d'aquest camí.
Concretament, la recuperació de la senda del barranc del Salt del Cavall ha sigut possible gràcies a la informació d'Antonio Ruya, Pepe "Canana", Rubén Miguel Miralles i Francisco García. El sistema de reg de la Font de Uriola ha pogut ser interpretat gràcies a Jaime Gallén i Manolo Colomer. La història del Mas de Santgils gràcies a la família Benlliure-Balaguer, i molt especialment a Genoveva Balaguer; i la informació de la panoràmica del Mas de Bachero ha comptat amb la col·laboració de Martí Bosch i Paús.