Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 11:08

L'Alcora demana al Govern Central una subvenció per poder avançar en matèria de benestar animal

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 30 segundos

Noticias Relacionadas

L'Alcora, amb la col·laboració de les voluntàries i voluntaris d’ADAA, porta ja temps practicant el mètode CER (captura, esterilització i retorn)

La regidora de Protecció i Benestar Animal, Tica Pons, ha anunciat algunes de les accions previstes per al pròxim any 2025 emmarcades dins del compromís de l'Ajuntament amb el benestar animal i la millora i control de les colònies felines del municipi.

Gràcies a tot el treball realitzat des de la passada legislatura, la capital de l'Alcalatén s'està consolidant com tot un referent en protecció animal. Precisament, a conseqüència de portar ja molt temps treballant en aquesta línia, amb la imprescindible labor de l'associació per a la defensa dels animals de l'Alcora (ADAA), i complir amb els requisits exigits, el consistori va aconseguir en 2024 una subvenció de més de 29.000 euros del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 per tal de millorar i impulsar el control poblacional de les colònies felines.

Unes ajudes amb les quals, com explica Pons, s'han dut a terme més de 100 actuacions: 56 castracions de gats, 22 castracions de gates i 22 atencions mèdiques per malaltia o traumatisme, entre altres.

Ara, l'Ajuntament s'ha presentat a la nova convocatòria d'aquestes ajudes amb la finalitat de poder comptar amb un “suport important” a l'hora de desenvolupar el pla previst per a 2025. Les accions incloses en la subvenció sumen prop de 67.500 euros.

Esterilitzacions

En 2025, es continuaran duent a terme esterilitzacions de gats comunitaris. Cal recordar que l'Alcora, amb la col·laboració de les voluntàries i voluntaris d’ADAA, porta ja temps practicant el mètode CER (captura, esterilització i retorn), que “és la solució ètica al control poblacional de gats de carrer i ferals”, tal com ha destacat la regidora de Benestar Animal. Per a això, es va crear un registre de colònies en les quals, recentment, s'han instal·lat cartells identificatius que contenen informació important sobre les mateixes i la seua gestió. El cens, actualitzat a data de juliol de 2024. inclou l'estudi poblacional en funció dels mascles i femelles fèrtils i esterilitzats.

En l'actualitat, a l'Alcora existixen 30 colònies felines i, dels 285 gats que hi ha en aquestes, s'han esterilitzat 213.

Tica Pons ha destacat i ha posat en valor la “gran labor” que realitzen les persones voluntàries que gestionen estes colònies.

Per a 2025, l'Ajuntament s'ha posat com a objectiu esterilitzar 50 gats comunitaris, amb el que “a la fi de 2025, tindrem esterilitzats més del 92% de la població de gats comunitaris”, ha explicat Pons, qui ha subratllat la importància que la gent no abandone gats en les colònies “per a poder tindre un control total sobre les esterilitzacions”.

També se sufraguen els gastos d'antibiòtics i altres tractaments relacionats amb les cirurgies d'esterilització.

Altres accions contemplades per a 2025 són l'adquisició de 3 gàbies per a la captura i transport de gats i els desplaçaments al centre veterinari al llarg de l'any.

Cures veterinàries

Dins d'aquest aportat, s'inclou la identificació dels 50 gats que es capturen per a la seua esterilització amb microxip a nom de l'Ajuntament.

A més d'altres actuacions veterinàries, per a la desparasitació i vacunació es proposa l'adquisició de 100 pipetes i 200 pastilles. També es preveu que es duguen a terme 40 test de malalties com a atenció als animals ferits i/o malalts.

Sensibilització

Finalment, l'Ajuntament té previst impulsar durant el primer semestre de 2025 diferents accions per tal de sensibilitzar a la població respecte de les colònies felines: formació i cursos, elaboració de material de conscienciació en matèria de gestió de colònies felines, etc.

Un Ajuntament implicat

“Des de l'Ajuntament de l'Alcora reafirmem el nostre compromís amb la protecció i el benestar dels animals. Creiem que és fonamental promoure el respecte i la cura cap als éssers vius que compartixen el nostre entorn i estem dedicats a implementar polítiques i programes que asseguren el seu benestar”.

Tica Pons ha volgut finalitzar agraint “el suport i col·laboració de totes les persones i associacions, especialment d’ADAA i Huellas Callejeras, que compartixen aquest compromís i treballen dia a dia per a fer de l'Alcora un referent en protecció i benestar animal”.