L'obra guanyadora 'Reagrupació iterativa', de Javier Perandones, ha rebut un premi de 7.000 euros
La quaranté segona edició del Concurs Internacional de Ceràmica de l'Alcora ja té guanyadors.
L'obra vencedora ha sigut la proposta de Javier Perandones (Madrid): 'Reagrupació iterativa'. El jurat ha elogiat la sensibilitat i la complexitat tècnica de la peça, destacant com cada detall convida a una profunda reflexió sobre la fragilitat i els límits del material ceràmic.
“La meticulosa estructura no sols revela la destresa de l'artista, sinó que també desperta una consciència renovada sobre la naturalesa efímera de la forma i la funció”. A més, “la interacció entre la llum i l'ombra no sols realça l'estètica visual, sinó que també es convertix en un element vital que forma part de l'essència mateixa de l'obra, creant un diàleg entre la materialitat i la immaterialitat que captiva a l'espectador en una experiència contemplativa única”. El primer premi, patrocinat per l'Ajuntament de l'Alcora, està dotat amb 7.000 euros.
Per el que respecta al segon premi, dotat amb 5.000 € i patrocinat per la Diputació Provincial de Castelló, ha recaigut en l'obra 'Losing balanç', de Daniel Cavey (els Estats Units). El jurat ha reconegut i valorat la inspiració en elements de la ceràmica tradicional com a base per a la creació d'una obra contemporània. La peça es caracteritza pel seu “dinamisme, hàbilment jugant amb el concepte d'equilibri. Aconseguix capturar el moment previ al caos, just en el límit de la pèrdua de l'equilibri, generant una visió impactant i emocionalment evocadora”.
El jurat ha acordat, així mateix, concedir Menció d'Honor a l'obra 'Vol petri de Sísif', de Rafael Jiménez Chacón (Sevilla), destacant la seua “impactant composició, d'inquietant simbolisme i narrativa autobiogràfica, en la qual es difuminen els límits entre l'oníric i el tangible”. La peça “sorprén, interpel·la i atrapa a l'espectador per la seua equilibrada amalgama d'elements en perfecta sincronia, així com per una encertada escenografia i una inspirada combinació cromàtica i formal”.
El jurat ha estat format per l'alcalde de l'Alcora, Samuel Falomir (president), el director del Museu de Ceràmica, Eladi Grangel (secretari), Óscar Carnicer, director artístic de de l'Alcora la Il·lustre Ceràmica, Joan Esquerdo, ceramista, M.ª de la Mar Muñoz, professora del departament de projectes ceràmics de la ESCAL, Silvia Pérez, arquitecta, cap del servici de Promoció Ceràmica de la Diputació de Castelló, Wladimir Vivas, ceramista i editor de la revista Infoceramica.
L'exposició de les obres finalistes, composta per 40 peces, s'inaugurarà el 17 de maig, a les 20.00 hores, en el Museu de Ceràmica. Podrà visitar-se del 18 de maig al 30 de setembre.
Participació
A la 42a edició del CICA s'han presentat 376 obres, de 280 ceramistes, procedents de 51 països. El 36% dels participants són ceramistes espanyols i el 64% restant procedixen d'altres països. Des de 1981 fins a 2024, s'han presentat 8.500 obres, de 2.794 ceramistes, procedents de 76 països.
En tot este temps, el CICA ha anat creixent en prestigi i en participació i ha permés atresorar en el Museu de Ceràmica una de les millors col·leccions de ceràmica contemporània, composta per més de 230 obres.