Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 15:04

Les obres del Segon Molí tornen a eixir a concurs públic per crear un centre museístic de Castelló

Tiempo de Lectura: 6 minutos, 11 segundos

Noticias Relacionadas

La proposta pasa per crear un centre d’interpretació del segle XXI sumant noves tecnologies a mobiliari i utensilis de la col·lecció etnològica municipal

Obras Castellón

La restauració del Segon Molí de Castelló torna a eixir a contractació amb l’objectiu de crear un centre d’interpretació del segle XXI que sumarà noves tecnologies a mobiliari i utensilis de la col·lecció etnològica municipal.

El Segon Molí està inclòs dins de la cultura tradicional de l’agricultura de la ciutat de Castelló. El desenvolupament de l’horta històrica de Castelló està directament relacionat amb la construcció de les séquies majors. L’eix hidràulic principal era la Séquia Major, damunt de la qual es van construir una sèrie de molins hidràulics durant els pas dels segles.

Damunt del tram de la Séquia Major, que discorre entre l’actual Plaça Maria Agustina i el Riu Sec, s’ubiquen  el Primer Molí, el Molí Mitjà, també conegut com a Molí del Mig i com Segon Molí, i el Molí Jussà, Darrer Molí o Tercer Molí.

Segons cita la memòria de les obres, els orígens del Segon Molí es remuntarien als darreres del segle XIII o principis del segle XIV. La primera referència documental es troba a la comptabilitat de la ‘Batllia Reial’ que data de 1385. El conjunt de les edificacions compactades actuals és fruit de les ampliacions de la planta al llarg dels anys. Va passar d’una a dues plantes i d’una a tres naus.

El cos principal i més antic és la part central. Es tracta de la crugia transversal a la séquia de dues altures sota el sol, i d’altra baix la séquia. Encara que l’accés principal està situada a la fatxada est, antigament estava a la fatxada nord. A la planta baixa es troba la ‘Sala de Molienda’ i a la part superior, la ‘Sala Cemedora’.

Obras Castellón

Posteriorment, hi apareixen altres dues naus alineades a la fatxada est. També pel sud es va afegir una nau amb un porxe amb dos arcs de mig punt que després es va tancar per albergar l’habitatge del moliner. Damunt d’aquesta es va alçar una planta superior.

I pel costat nord, també es va construir una altra nau, paral·lela a la séquia per a les quadres i corrals. Originalment era d’una sola altura malgrat que, posteriorment, es va elevar a dues.

El sistema estructural és de murs de càrrega de mamposteria treballada amb morter de calç. Els forjats originals eren de biguetes de fusta amb entrebigat ceràmic.

L’any 2010 l’ajuntament va fer una rehabilitació del Segon Molí per la consolidació estructural del conjunt. Aleshores es van substituir les biguetes, i es va renovar la fusteria exterior. També es va urbanitzar i condicionar l’exterior. No obstant això no es va realitzar cap intervenció important a l’interior de l’edifici.

L'immoble té problemes d’humitat. Existeix preinstal·lació elèctrica en algunes zones, però està inacabada i n’haurà de ser substituïda completament.

Projecte de Rehabilitació

Segon Molí

El projecte de rehabilitació actual està inclòs en l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible de la Ciutat, és a dir: Fons Edusi, per la qual cosa té cofinançament europeu. La intervenció projectada té com a objectiu finalitzar la rehabilitació iniciada en 2010 dels acabats interiors,  i la instal·lació d’un itinerari accessible per la visita de la planta baixa. S’instal·larà un elevador per accedir a la ‘Sala Cemedora’. Al mateix temps, està prevista la reparació de la fatxada i la substitució de la fusteria exterior.

Catalogat com a Ben de Rellevància Local, l’execució de les obres estarà supervisada per experts arqueològics.

Segon Molí

L’Ajuntament museïtzarà el Segon Molí i el convertirà en una nova seu permanent del Museu de la Ciutat de Castelló (Mucc) del segle XXI. El futur centre d'interpretació incorporarà noves tecnologies al projecte museístic combinant mitjans audiovisuals i didàctics amb mobiliari i utensilis procedents de la col·lecció d'etnologia municipal, amb peces i eines de l'època per a recuperar i difondre la història del Molí Mitjà, el molí fariner hidràulic datat aproximadament en el segle XIV que conserva gran part de la seua maquinària i que es troba lligat a la memòria històrica de la ciutat, sent un dels edificis històrics més antics i singulars de Castelló.

El projecte es rellança amb l'entrada de 2023 després de l'aprovació del pressupost municipal, que consigna una partida per a la seua rehabilitació de 266.258 euros, cofinançats al 50% pel consistori i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), inclòs en Edusi. En paral·lel es reactiva el projecte de museïtzació amb l'objectiu de dotar de contingut l'espai amb l'objectiu de donar a conéixer el funcionament del molí fariner i la història completa del procés del blat al pa a Castelló a les diferents èpoques, incidint en el tema dels molins existents a la ciutat lligats al sistema hidràulic. D'aquesta forma es mostrarà el procés d'ocupació i explotació històrica del terme.

Un espai catalogat d'Interés Local

Segon Molí

Al Segon Molí, catalogat com a Espai Etnològic d'Interés Local, se situarà un centre d'interpretació contemporani, actiu, dinàmic i accessible que incorporarà mitjans audiovisuals i didàctics per a difondre la història d'un edifici històric de caràcter industrial lligat a la història de la ciutat des de l'època medieval, en funcionament ininterromput fins a finals del segle XX.

El nou Molí Mitja inclourà, a les seues dos plantes, els mecanismes originals del molí fariner, de la molta del blat, així com recreacions de la cuina i el menjador amb la llar de foc original a la vivenda del moliner, amb paviments i sostres originals, en una intervenció que pretén respectar i fer evidents, a més, les diferents fases constructives de diferents èpoques. Inclourà espais expositius per mostrar el cultiu del blat, la recol·lecció i la sega, i la trilla a l'era, així com la maquinària i estris del molí. El projecte preveu una sala d'exposicions i una sala de conferències per a realitzar diferents activitats. 

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat la importància d'aquesta actuació "que permetrà recuperar aquest immoble històric i dotar a la ciutat d'un nou centre museístic a través del qual divulgar la història de Castelló unida als molins i atendre les demandes veïnals”. Marco ha recalcat que aquest projecte "es farà realitat gràcies als fons europeus, ja que es tracta d'un projecte inclòs en l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (Edusi)”.

La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, per la seua banda, ha destacat "la reactivació d'aquest projecte tant important per a la ciutat, en el que s'està treballant fa anys, i que rehabilitarà per a la ciutadania un dels edificis més antics i singulars de la ciutat, vinculat a les formes de vida tradicionals i a les activitats pròpies i representatives del seu gremi, i sumar una nova seu permanent al Museu de la Ciutat, amb un centre d’interpretació innovador que difondrà aquesta part de la història de Castelló des del punt de vista etnològic".