Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:16

L’IVAM presenta un nou programa educatiu en una jornada per a professionals de la mediació i docents

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 16 segundos

Noticias Relacionadas

L’objectiu de la programació educativa és establir vincles entre el Museu i la comunitat educativa que possibiliten nous aprenentatges i desenvolupar conceptes transversals

L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) presenta un nou programa educatiu per al pròxim curs 2022-2023, en el qual aposta per activitats presencials i en línia, formacions per a professorat, projectes fora de les parets del museu i activitats per a un públic ampli i divers.

El pròxim 8 de setembre, a les 11.00 hores, l’IVAM explicarà el programa en una jornada de portes obertes dirigida a professorat, professionals de la mediació i persones interessades en general, als quals es lliurarà un certificat d’assistència. Les persones assistents a la presentació rebran publicacions especialitzades, es facilitarà el carnet de la biblioteca de l’IVAM al professorat que ho sol·licite, hi haurà una animació lectora a càrrec de l’escriptora Fani Grande, relectures a les exposicions i temps per a intercanvi d’idees durant la pausa del café.

L’objectiu de la programació educativa de l’IVAM per al curs 2022-2023 és establir vincles entre el Museu i la comunitat educativa que possibiliten nous aprenentatges, expandir i diversificar els continguts del currículum en els diversos cicles (Infantil, Primària, Secundària) i desenvolupar conceptes transversals com ara l’autonomia, el pensament crític i la creació contemporània. Caldria parlar també dels projectes per a docents i gent major, que no entra en aquests paràmetres. És important d’aquesta programació, expandir el que tradicionalment s’emmarca en la programació educativa.

Les activitats s’emmarquen en cinc grans àrees d’acció. La primera de les quals, ‘L’IVAM en viu’, engloba projectes inspirats en les exposicions i la col·lecció de l’IVAM, amb format presencial. Inclou iniciatives per a descobrir les obres d’art des dels ritmes i els llenguatges de la primera infància, una dinamització a partir de l’obra de Teresa Lanceta posant el focus en el treball tèxtil i les seues derives o una activitat per a joves de Secundària a partir de l’exposició ‘Lluny del buit. ZERO i l’art de postguerra a Europa’. ‘El museu del NO’, per la seua banda, ofereix un espai per a repensar els museus des dels públics més joves, donant veu a la infància i l’adolescència.

Com a novetat, aquesta temporada educativa es posa en marxa la iniciativa ‘Els grans de l’IVAM’, que pretén conformar un grup estable de visitants sènior (majors de 55 anys) interessats a ampliar coneixements sobre història de l’art contemporani, creació artística i museus a partir de les exposicions del museu.

El segon eix d’actuació porta per títol ‘L’IVAM al territori’ i engloba projectes artístics d’immersió en el context, desenvolupats al llarg de la Comunitat Valenciana. Enguany s’organitza la tercera edició d’‘El rum-rum serà memorable’ —destinat a col·legis rurals agrupats— i ‘A prop’ —orientat a centres singulars—, als quals se sumen les mediacions de ‘Confluències’, amb què es pretén acostar l’art al territori rural.

Amb ‘L’IVAM és barri’ el Museu desenvolupa projectes educatius dissenyats a partir de conversacions mantingudes amb la comunitat educativa per al seu context més pròxim i l’entorn urbà.

Aquesta temporada, l’IVAM també amplia el pla educatiu que ofereix amb accions formatives i projectes desenvolupats expressament per a la comunitat docent. Des de col·laboracions específiques fins a tallers participatius, ‘Mestres al museu’ sorgeix a partir de les necessitats del professorat de tots els nivells educatius. Dins d’aquesta línia, el Programa d’Art i Context obrirà un espai de mediació i investigació docent. També es realitzaran les VI Jornades d’Intercanvi d’Experiències d’Educació Plàstica Visual i Audiovisual junt amb el Cefire artisticoexpressiu i l’Associació Valenciana de Professorat de Dibuix.