La Universitat Jaume I ha celebrat del 14 al 16 de juny el 'I Congrés Internacional per a avançar en el canvi de consciència cap a una vertadera sostenibilitat: reptes educatius. Educa+ODS' amb l'objectiu de donar a conèixer, reflexionar i compartir investigacions i experiències vinculades amb l'educació i els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), amb fonament en l'ètica i la responsabilitat.
El congrés, dirigit per Miguel Ángel López Navarro i Ana M. Vernia Carrasco del grup d'innovació educativa Harmonies dels Entorns per als ODS (HADEODS17), ha sorgit a partir d'un projecte de transformació social a través de l'art com a eix vertebrador, la sostenibilitat i una mirada empresarial responsable, que uneix els quatre centres de l'UJI.
La conferència inaugural ha sigut a càrrec d'Inés M. Monreal, de la Universitat de Valladolid, qui ha explicat un enfocament pràctic de com, a través de l'educació musical formal i no formal i utilitzant procediments metodològics innovadors concordes amb la LOMLOE, s'aconsegueixen vertebrar els ODS partint de processos reflexius de l'estudiantat, i articulant-los sobre un substrat competencial que emana de les consideracions del Consell Europeu del 22 de maig de 2018 sobre les directrius a seguir per a aconseguir l'aprenentatge permanent del ciutadà europeu. D'aquesta manera, s'han aportat estratègies docents i eines facilitadores per a la inclusió dels ODS transferibles a altres disciplines i matèries curriculars, atés que tenen un alt component transversal i integrador.
Durant els tres dies de congrés, s'han presentat diverses comunicacions, experiències i pòsters en les quals l'educació musical ha sigut la gran protagonista, i on també s'han abordat temes com els ODS entre joves amb discapacitat intel·lectual, el mesurament de l'impacte social, o l'aprenentatge servei com a eina de coneixement i difusió dels ODS. Així mateix, s'han realitzat dos simposis sobre projectes socials vinculats a la música i els ODS, a càrrec de l'alumnat del Màster de Secundària, i sobre art i sostenibilitat, per part del grup d'investigació Q-HEART i el grup d'Innovació educativa HADEODS17 de l'UJI. El programa s'ha completat amb una taula d'expertes en educació i ODS; les conferències de Leslie Collazo, investigadora de la Universitat de Girona, i de Javier Grau, de l'associació per la integració sociolaboral Patim, i un concert sostenible.