Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 14:11

La Universitat Jaume Icoordina el projecte Erasmus+ per a promoure accions orientades a l'economia circular

Tiempo de Lectura: 1 minutos, 25 segundos

Noticias Relacionadas

Per a aconseguir aquest objectiu, es realitzarà en primer lloc un curs sobre conceptes clau d'economia circular dirigit a 18 experts en sostenibilitat

Castellón Información

Investigadores i investigadors del grup Sostenibilitat de les Organitzacions i Gestió de la Responsabilitat Social-Mercats Financers (SOGRES-MF) de la Universitat Jaume I coordinaran el projecte europeu «Economia circular en la pràctica (CE-IP)» que té com a objectiu desenvolupar noves solucions de capacitació laboral que puguen contribuir a igualar l'expansió esperada d'oportunitats d'ocupacions verdes per a treballadors poc qualificats, per a promoure així un canvi cap a una economia més sostenible que no deixe ningú enrere.

La iniciativa, emmarcada en la convocatòria Erasmus+ KA2 d'Associacions Estratègiques en l'Àmbit de l'Educació de Persones Adultes, compta amb la participació de sis organitzacions de cinc països: la Universitat Jaume I com a líder del projecte (Espanya), AEGARE-Associació d'empresaris gallecs a Aragó i riberes de l'Ebre (Espanya), Cologne Business School (Alemanya), Social Innovation and Cohesion Institute (Grècia), Razvojna agencija Sotla (Eslovènia) i CNIPA Puglia (Itàlia), que han celebrat avui, de forma virtual, la reunió que dona inici al projecte.

«Les polítiques d'economia circular no sols s'espera que contribuïsquen a reduir els impactes ambientals, sinó també que generen nivells més alts d'ocupació. En aquests pròxims anys, els sectors que produeixen i processen matèries primeres disminuiran de grandària, mentre que els sectors de gestió de residus, reciclatge i reparació experimentaran un creixement addicional. Si s'implementa una economia circular sostenible, la qualitat d'aqueixos treballs és primordial per al seu èxit», explica la catedràtica d'Economia Financera i Comptabilitat i coordinadora del projecte en l'UJI, María Jesús Muñoz Torres.

 width=

En aquesta línia, el projecte CE-IP se centrarà a oferir solucions de capacitació que milloren la qualitat dels llocs de treball existents en sectors lligats a l'economia circular, com la reparació de productes o el sector del reciclatge, i oferir noves oportunitats de treball verdes i justes per a persones adultes amb baixa qualificació, inclosos els joves desocupats. Per a això, es treballarà en la generació de noves habilitats dels treballadors, entre aquestes les habilitats ambientals, de salut i de seguretat. Concretament, les activitats se centraran, principalment, en el sector tèxtil.

Per a aconseguir aquest objectiu, es realitzarà en primer lloc un curs sobre conceptes clau d'economia circular dirigit a 18 experts en sostenibilitat de les organitzacions sòcies per a intercanviar idees i generar un enteniment mutu sobre els conceptes clau d'economia circular i sostenibilitat.

També està previst desenvolupar una guia formativa d'estratègies de gestió d'economia circular per a microempreses i una web amb recursos formatius multimèdia sobre bones pràctiques i formes innovadores d'estendre la vida útil dels productes tèxtils. Així mateix, es posarà en marxa un curs pilot dirigit a 60 formadors, el resultat final dels quals consistirà en el fet que cada formador dissenye un curs de capacitació per a persones adultes no qualificades. Cal destacar que 180 aturats, autònoms i treballadors poc qualificats participaran en el projecte per a posar a prova tot aquest material generat.

«A partir dels materials i activitats que es desenvoluparan en el projecte contribuirem a millorar les competències docents de formadors d'adults relacionades amb l'economia circular i oferirem solucions formatives innovadores en aquest camp mitjançant l'ús de tecnologies digitals. A més, també esperem que es produïsca un impacte en la generació de microempreses en l'activitat d'extensió de vida útil i gestió de residus de peces de vestir. En definitiva, amb la implementació d'aquesta iniciativa contribuirem a la difusió de l'economia circular com a oportunitat d'ocupació per a persones adultes amb baixa qualificació i en situació d'exclusió del mercat laboral, provinents tant del sector tèxtil com d'altres sectors productius», assenyala la responsable del projecte.