El campus intensifica el seu compromís amb el medi ambient amb la instal·lació de noves plantes fotovoltaiques i projectes d'eficiència energètica
El compromís de la Universitat Jaume I amb la sostenibilitat ambiental registra una nova fita. L'UJI frega ja l'objectiu de cobrir la seua demanda elèctrica amb un 20% de fonts renovables que el Grup de Treball per a la Sostenibilitat i contra el Canvi Climàtic havia marcat com a meta per a 2030. En concret, des de principi d'any l'UJI ha generat 1.795.440 kWh d'energia solar fotovoltaica, la qual cosa representa el 16,90% del total del consum elèctric de la Universitat.
El desglossament de la producció fotovoltaica constata l'impacte positiu que ha tingut la instal·lació de parcs solars en les cobertes dels edificis. Així, la Facultat de Ciències de la Salut lidera, amb un 58,58%, el proveïment mitjançant energia fotovoltaica. L'edifici d'Esports i Serveis Centrals n'assoleix el 50,7%; seguit de l'edifici del Consell Social i Escola de Doctorat (47,65%); la Facultat de Ciències Humanes i Socials (31,46%); l'Escola Superior de Tecnologies i Ciències Experimentals (26,65%) i la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques (21,63%).
Cal destacar que aquest mes de setembre s'ha posat en marxa una nova planta fotovoltaica en les pistes poliesportives situades en l'edifici d'Esports i Serveis Centrals, que compten amb una potència instal·lada de 200 kW capaç de generar uns 300.000 kWh anuals. Aquesta actuació, juntament amb la posada en marxa de la planta solar en el nou Centre d'Innovació Educativa i Tecnologies Digitals, permetrà millorar el percentatge de proveïment amb fonts renovables.
La millora de l'eficiència energètica al campus es va intensificar a partir de 2020, amb l'aprovació del Pla d'acció per la sostenibilitat i el canvi climàtic. Aquest pla ha permés multiplicar la xarxa de parcs solars instal·lats en les cobertes dels edificis del campus, a més de millorar l'eficiència energètica a través de la millora de l'aïllament de les cobertes, la substitució de l'enllumenat per un altre de tecnologia led de baix consum i la instal·lació de maquinària de climatització més eficient i amb control centralitzat.
El vicerector d'Infraestructures i Sostenibilitat, Vicent Cervera, ha subratllat "l'esforç institucional, tant en l'àmbit econòmic com de planificació estratègica a través de l'Oficina d'Obres i Projectes, per a reduir el consum energètic del campus, abaratir la factura energètica i ampliar l'ús d'energies verdes i, d'aquesta manera, minimitzar la petjada de carboni de la Universitat".
Per al desenvolupament de les actuacions implementades des de 2020, a més de recursos propis, l'UJI també ha obtingut finançament a càrrec del programa d'Impuls a la Rehabilitació d'Edificis Públics (PIREP) del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, amb fons europeus NextGeneration.
Altres ajudes han sigut les de l'Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial (IVACE), en el marc del Programa de Rehabilitació Energètica d'Edificis (PREE) de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi d'Energia (IDEA), també amb suport de la Unió Europea dins del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).