Noticias Castellón
miércoles, 18 de diciembre de 2024 | Última actualización: 23:01

Marta Barrachina impulsa la reforma del finançament local per donar suport als municipis més xicotets

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 48 segundos

Noticias Relacionadas

La presidenta de la Diputació de Castelló exigeix al Govern Central mesures per combatre la despoblació i garantir la igualtat en serveis

Marta Barrachina lidera amb fermesa la lluita per un finançament local just. La presidenta de la Diputació espera el consens dels grups polítics amb representació en la institució provincial a través de la moció presentada pel Govern Provincial al ple ordinari corresponent al mes de desembre i que se celebrarà dimarts que ve 17 de desembre, amb la finalitat de sol·licitar al Govern Central la reforma del sistema de finançament local amb noves mesures que beneficien als pobles més xicotets.

La dirigent provincial reforça així el seu compromís amb els municipis xicotets i defén que "les necessitats dels nostres pobles no tenen res a veure amb les que existien fa 20 anys, per la qual cosa és necessari reformar l'actual sistema de finançament i adaptar-lo al que de veritat necessiten els governs locals".

Marta Barrachina ha insistit en la necessitat de reformar el finançament local i adaptar-la a la realitat municipal, ja que des que es va aprovar l'última reforma del finançament local l'any 2002, han transcorregut més de vint anys en què no s'ha donat resposta als problemes que van quedar sense resoldre en aquella reforma, com tampoc a les disfuncionalitats i limitacions que ha evidenciat la legislació vigent. "Això és intolerable", ha assenyalat.

En este sentit, la dirigent provincial ha defés que "les necessitats dels nostres pobles no tenen res a veure amb les que existien fa vint anys, per la qual cosa és necessari reformar l'actual sistema de finançament i adaptar-lo al que de veritat necessiten els governs locals, obligats a assumir noves competències sense disposar dels recursos corresponents".

"El Govern Central s'oblida i desfavorix als municipis més xicotets, mentres que per al Govern Provincial, que tinc l'honor de presidir, estos són una prioritat. Els pobles xicotets són la raó de ser de la Diputació, l'essència de la nostra terra", ha indicat Marta Barrachina, qui ha incidit en què "no deixaré d'alçar la veu per aconseguir el que necessita i mereix la província de Castelló i, en este sentit, perquè el Govern d'Espanya afronte d'una vegada per sempre la tan necessària redistribució del Fons Complementari de Finançament per a beneficiar als municipis xicotets".

La màxima representant de la institució provincial ha remarcat que cal adaptar el Fons a les necessitats que afronten els governs locals, "obligats a assumir noves competències sense disposar dels recursos corresponents". "Si volem lluitar contra la despoblació hem d'oferir a les persones que vulguen viure en pobles xicotets les mateixes oportunitats i igualtat de drets en l'accés a serveis i inversions que poden trobar a les ciutats", ha subratllat.

Les exigències al Govern Central per un finançament local just és una reivindicació que fa la presidenta del Govern Provincial des de l'inici de la legislatura perquè, com ha incidit en més d'una ocasió, "els castellonencs necessiten unes entitats locals fortes, amb capacitat efectiva per a resoldre els seus problemes i sense traves burocràtiques que entorpisquen el seu desenvolupament".

Amb este objectiu i dins de la comissió de diputacions de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, la presidenta de la Diputació de Castelló, al costat dels presidents de les diputacions de Zamora, Àvila i Pontevedra, ha treballat en l'elaboració d'un document que perseguix un finançament més just i equitativa.

En este document treballat pels quatre presidents de Diputació sol·liciten que s'incloguen criteris demogràfics en l'assignació de recursos, de manera que s'atenga la despoblació i l'envelliment, i sol·liciten compensacions econòmiques per als territoris que generen energia neta.

Més propostes

A més, proposen una participació activa en la gestió dels Fons Europeus, permetent que els projectes s'ajusten millor a les necessitats reals dels municipis. "Alce la veu en la FEMP i davant totes les administracions necessàries, perquè cal pensar en les necessitats dels més xicotets i treballar per a fer de l'Administració local una aliada ràpida, efectiva i segura a l'hora de resoldre les necessitats dels nostres veïns", ha expressat Marta Barrachina.

Este compromís per la defensa dels 135 municipis també va ser un tema destacat durant la Cimera d'Alcaldes que es va celebrar el passat 21 de nom en el Saló de Recepcions de la institució provincial.

En la proposta d'acord de la moció inclosa en el ple del pròxim dimarts s'inclou l'exigència d'actualitzar tant la Llei 7/1985 d'abril Reguladora de les Bases del Règim Local com la Llei 27/2013, de 29 de desembre, de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local, per a la revisió a l'alça de les competències locals en matèria de serveis socials i soci sanitaris, economia, ocupació, desenvolupament local i agenda urbana, polítiques de joventut, polítiques d'igualtat i de lluita contra la violència de gènere, consum i educació.

A més d'instar el Govern d'Espanya que de manera prioritària i urgent impulse la reforma de l'actual sistema de Finançament Local, de manera simultània al del finançament autonòmic, d'acord amb les premisses aprovades pel XIII Ple de la FEMP, a través de la moció també se sol·licita al Govern d'Espanya la suspensió de les Regles Fiscals per a l'exercici 2025.

La presidenta del Govern Provincial ha posat de manifest el "ferm compromís de la Diputació amb el desenvolupament rural de la província" i ha assegurat que "com a ajuntament dels ajuntaments, continuarem lluitant per un finançament adequat. Continuarem treballant perquè viure en els municipis xicotets mai siga una barrera, sinó una oportunitat".