La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, ha elogiat el gran treball realitzat en la recuperació del singular fermall de plata dedicat al mite de la fundació de Roma i trobat a Vilanova d'Alcolea, "un descobriment que ens connecta amb el passat de manera tangible i significativa".
Al costat de l'alcalde del municipi, Francisco Oller, la màxima representant de la institució provincial ha participat esta vesprada en l'acte de presentació del fermall que va ser trobat fa uns mesos en el jaciment de Hostalot-Ildum i en les pròximes setmanes serà entregat al Museu de Belles Arts de Castelló.
La peça, que data del segle II, ha sigut qualificada com a "excepcional" per l'arqueòleg Josep Carbó, que va dirigir l'excavació on es va trobar. La peça, de 4 centímetres, és singular per la seua raresa i qualitat, i mostra l'escena de la fundació de Roma, amb la lloba Luperca donant mamar als bessons Rómulo i Remo. "Este descobriment no és només una peça arqueològica, és un testimoni valuós que ha sobreviscut a través dels segles en el nostre territori", ha subratllat la presidenta del Govern Provincial, qui ha comentat a més que "este fermall ens diu que cada troballa arqueològica és un pas més cap al coneixement i aprenentatge de qui som i d'on venim".
Este últim descobriment constata la importància que està cobrant el jaciment del Hostalot-Ildum quant a troballes de restes arqueològiques rellevants, "i des de la Diputació de Castelló desitgem que este lloc tan emblemàtic ens continue deixant nous descobriments i llegat cultural" ha comentat Marta Barrachina.
Com un rellevant descobriment, el fermall de plata que representa la fundació de Roma "ens recorda la riquesa cultural i la importància històrica del nostre territori", ha indicat la presidenta provincial. "El fet que una peça tan xicoteta continga una història tan gran és un testimoni del poder dels objectes per a connectar-nos amb el passat i per a inspirar a les generacions futures", ha afegit.
La màxima representant de la institució provincial ha agraït a totes les persones involucrades en esta excavació i en la preservació del nostre patrimoni: els arqueòlegs, restauradors, a l'Ajuntament de Vilanova d'Alcolea, a la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, i a tots els que han fet possible que hui es puga contemplar esta peça. "Gràcies al vostre esforç, treball i dedicació, podem continuar explorant i descobrint el llegat del nostre passat", ha ressaltat.
Amb l'acte de presentació que ha tingut lloc esta vesprada a Vilanova d'Alcolea, "a més de donar a conéixer este fermall de plata, vam mostrar la nostra identitat cultural i el nostre compromís amb la preservació de la història per a les generacions futures", ha ressaltat la dirigent provincial.
A més de lloar el gran treball realitzat, la presidenta del Govern Provincial ha incidit que des de la Diputació de Castelló "sempre estarem al costat dels ajuntaments per a posar en valor la seua cultura, les seues arrels i el seu patrimoni". "Com una administració profundament arrelada al territori, entenem les necessitats i desafiaments de cada racó de la nostra província, i ens comprometem a treballar de la mà, acompanyar i continuar generant noves aliances per a posar en valor i preservar el que ens fa únics", ha subratllat Marta Barrachina.
I en eixa disposició, en les pròximes setmanes este fermall serà entregat al Museu de Belles Arts de Castelló, "una nova adquisició per al nostre reconegut Museu, on podrà ser apreciat per tots i on servirà com un recordatori del nostre patrimoni compartit", ha conclòs la presidenta de la Diputació.