Castellón Información
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha visitat avui la fira Cevisama junt al regidor d'Ordenació del Territori, Rafa Simó, on ha presentat El Joc de l'Oca, una de les últimes iniciatives de l'Ajuntament per a promoure l'ús de la ceràmica associada a l'embelliment urbà. "L'Ajuntament treballa per a recolzar al sector i per a millorar la usabilitat de la ceràmica en l'espai urbà. Estar avui ací, en la fira, és la mostra de la nostra vocació de suport a una indústria essencial per a la capital i per a la província", ha defensat.
Marco ha recordat que el Govern Municipal va iniciar en 2016 un projecte d'embelliment de l'entorn urbà mitjançant la utilització de materials ceràmics amb dues campanyes: Un esport, un valor' i el sambori de la Magdalena. Enguany se suma el Joc de l'Oca, obra del dibuixant Joan Montañés 'Xipell', que s'ha instal·lat en la Plaça Horts dels Corders i repassa els 765 anys de la ciutat.
Es tracta d'un joc de carrer realitzat íntegrament amb ceràmica, utilitzant les últimes tècniques de decoració digital sobre taulell porcelànic i amb tractament antilliscant. En aquesta composició es destaquen les principals fites de la història de Castelló, des del trasllat del Castelll Vell de la Magdalena en 1251 fins als nostres dies.
"La voluntat de l'Ajuntament de Castelló de recolzar al sector tauleller va més enllà", ha afegit la primera edil. Així, ha recordat que el Govern Municipal està impulsant al costat d'Ascer una taula tècnica que ajude potenciar l'ús de la ceràmica. "La idea és fomentar l'intercanvi d'informació permanent que permeta aprofitar al màxim les seues possibles aplicacions. És necessari que els tècnics municipals tinguen accés a tota la informació sobre les últimes tècniques tant pel que fa a materials, com en la seua instal·lació i col·locació", ha apuntat.
En aqueixa taula tècnica s'abordaran també les diferents línies que l'Ajuntament duu a terme per a potenciar l'ús de la ceràmica, com són la rehabilitació d'habitatges o la planificació de nous espais públics.
Marco ha subratllat que "la ceràmica és fonamental per a l'economia de tota la província i que converteix a Castelló en referent nacional i internacional. És absolutament prioritari impulsar des de l'Ajuntament totes aquelles iniciatives que servisquen per a afavorir aquest motor econòmic, generador d'ocupació".
Altres línies d'impuls a la ceràmica per part del Govern Municipal serà en el desenvolupament dels projectes inclosos en l'estratègia EDUSI. Així, Marco ha recordat que l'EDUSI contempla entre les seues set línies d'actuació una destinada a la rehabilitació d'entorns degradats, també es pot convertir en una oportunitat per a impulsar aquest ús de la ceràmica.
Els projectes de les inversions financerament sostenibles també estan sent una oportunitat per al taulell. La instal·lació de banys públics autonetejables, la rehabilitació del Maset Blau, la rehabilitació com a quiosc-bar de la caseta i colomar del parc Ribalta, la remodelació de lavabos en col·legis, la millora de l'accessibilitat en les instal·lacions esportives de Chencho o la instal·lació de banys en el pàrquing d'autocaravanes són els projectes en els quals es fomenta l'ús de la ceràmica.
Un altre àmbit de gran interès per a l'ús de la ceràmica és el de la rehabilitació d'habitatges socials i edificis municipals. En aquest sentit, cal recordar que el pressupost de 2017 contempla una partida de 200.000 euros per a ajudes a l'habitatge. "Amb aquesta línia d'ajudes, es volen impulsar les xicotetes obres de rehabilitació, moltes d'elles d'adequació de zones de cuina i sanitaris, en els quals hi ha un alt ús de material ceràmic", ha explicat l'alcaldessa, qui ha conclòs que la ceràmica també és usada en la rehabilitació del parc d'habitatge social i d'edificis municipals.
Premi Nacional de Ceràmica Ciutat de Castelló, Xavier Monsalvatje
D'altra banda, l'alcaldessa ha lliurat, també en Cevisama, el Premi Nacional de Ceràmica Ciutat de Castelló a Xavier Monsalvatje, en un acte al que també han assistit el regidor d'Ordenació del Territori, Rafa Simó; el president de l'Associació Espanyola de Tècnics Ceràmics (ATC), Juan José Montoro, i el diputat provincial Salvador Aguilella.
Marco ha destacat que el Premi Nacional de Ceràmica Ciutat de Castelló, de caràcter biennal, "uneix creativitat, imaginació i talent a un material tan important per a la nostra ciutat i per a la província com la ceràmica", per la qual cosa ha animat a l'ATC "a continuar amb aquest premi en el qual s'uneix creativitat i futur".
L'alcaldessa ha traslladat l'enhorabona a Xavier Monsalvatje per haver sigut mereixedor del Premi Nacional de Ceràmica Ciutat de Castelló, un premi que ha aconseguit la seua tretzena edició, amb la col·laboració entre l'Ajuntament de Castelló i l'Associació de Tècnics Ceràmics.
"Amb obres com la de Xavier, se'ns ofereix la visió artística de la ceràmica, que tanta importància va tenir en el passat. La seua trajectòria artística i la seua obra està present en importants col·leccions d'art contemporani de mig món pel que és una satisfacció especial que el nom del Premi Nacional de Ceràmica es vincule a un artista tan rellevant", ha conclòs l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco.